ORDRE AAR/317/2008, de 23 de juny, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/317/2008, de 23 de juny, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

El Reglament CE 510/2006 del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

El capítol 2 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, defineix i regula les denominacions d'origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides i el procediment per aprovar-ne el reconeixement. A l'article 6 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, que desenvolupa aquesta Llei es concreta la tramitació de la sol·licitud d'una denominació d'origen protegida (DOP) o indicació geogràfica protegida (IGP) al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques i especifica que quan arriba una sol·licitud d'una DOP o IGP a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, s'estudia i completa l'expedient del producte. Posteriorment se sotmet a informació pública.

La sol·licitud al Registre de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida juntament amb el seu document únic es va sotmetre a informació pública en data 8 de juny de 2007 (DOGC núm. 4900, de 8.6.2007) i 18 de juny de 2007 (BOE núm. 145, de 18.6.2007) sense que es presentés cap al·legació.

Per la Resolució AAR/3053/2007, de 15 d'octubre (DOGC núm. 4987, de 8.10.2007) del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural s'ha publicat la Resolució per la qual s'adopta la decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida al Registre comunitari de les denominacions d'origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides.

En data 9 de novembre de 2007 es va trametre, de conformitat amb l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'expedient corresponent juntament amb la documentació requerida a l'article 5.7 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques i de les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, als efectes del seu trasllat a la Comissió Europea per a la inscripció de la Denominació d'Origen Protegida.

D'acord amb això i amb els articles 7.4 i 10.3 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i l'article 6.2 del Decret, es considera necessari aprovar amb caràcter transitori, fins a la seva inscripció definitiva al Registre comunitari, la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida, el seu Reglament i el Consell Regulador provisional.

Aquesta Ordre conté un annex dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasat de les peres protegides que s'hi emparen, les característiques de les peres, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament. Igualment, a l'annex 2 hi consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasat de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

A proposta de la Direcció General de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Ordeno:

Article 1

S'atorga el reconeixement transitori de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

Article 2

2.1 S'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida, amb caràcter transitori, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.2 S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció i elaboració/envasat de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 3

Es reconeix el Consell Regulador provisional de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

Barcelona, 23 de juny de 2008

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queden protegides amb la Denominació d'Origen Pera de Lleida, les peres que reuneixin les característiques definides en aquest Reglament i compleixin tots els requisits exigits al plec de condicions publicat per mitjà de la Resolució AAR/3053/2007, de 15 d'octubre (DOGC núm. 4987, de 8.10.2007), i a la resta de la legislació vigent.

Article 2

Extensió de la protecció de la Denominació d'Origen Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que s'assenyala a l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control i de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària, per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de les peres emparades per la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida, estarà constituïda per les parcel·les productores de pera inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició, que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de les varietats de pera que s'indiquen a l'article 5 d'aquest Reglament, tal i com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de la qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 Les peres protegides amb la Denominació d'Origen Protegida Pera de Lleida corresponen a fruits de l'espècie Pyrus communis L., que procedeixen de les varietats dels grups següents: llimonera, conference i blanquilla.

5.2 Les varietats a què fan referència els apartats anteriors d'aquest article són les descrites a l'apartat B.2 de l'annex del plec de condicions.

5.3 El Consell Regulador podrà proposar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària l'autorització de noves varietats que, amb els assaigs i experiències previs, es comprovi que produeixen peres de qualitat, que puguin ser assimilats a les peres tradicionals de la zona d'acord amb el procediment que estableix el Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció seran les tradicionals que tendeixen a aconseguir la millor qualitat de les peres i que s'estableix al plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 El Consell Regulador podrà determinar el calendari de recol·lecció, segons acords de campanya que quedaran reflectits en el manual de gestió de la qualitat.

6.3 Les peres amb destinació a ser protegides amb la Denominació d'Origen Protegida hauran d'estar netament separades, les que procedeixen de parcel·les no inscrites de les que procedeixin de terrenys ocupats per plantacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasat i presentació de les peres

Article 7

Zona d'elaboració i envasat

La zona d'elaboració i envasat de les peres emparades per la Denominació d'Origen Protegida queda integrada dins dels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'emmagatzematge i expedició

8.1 Els locals inscrits al Registre de magatzems-expedidors a què fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Formulada la sol·licitud d'inscripció en aquest Registre, els locals hauran de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar les seves característiques i si reuneix o no les condicions tècniques mínimes requerides per al correcte emmagatzematge o envasat de les peres amb Denominació d'Origen Protegida (DOP).

8.3 A les instal·lacions registrades al Registre de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR