DECRET 338/1998, de 15 de desembre, de modificació del Decret 284/1992, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament de l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat (DOGC núm. 1684, de 18.12.1992).

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

338/1998, de 15 de desembre, de modificació del Decret 284/1992, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament de l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat (DOGC núm. 1684, de 18.12.1992).

El temps transcorregut des de l'aprovació del Decret 284/1992, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament de l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat (DOGC núm. 1684, de 18.12.1992), en desenvolupament de la Llei del Parlament de Catalunya 5/1991, de 27 de març, de creació de l'escala d'inspectors financers i de l'escala d'inspectors tributaris dins el cos superior d'administració de la Generalitat, així com l'experiència assolida fins ara, fan necessari introduir-hi determinades modificacions a l'efecte que la seva aplicació sigui la més adequada i eficient, possibilitant una economia de costos i mitjans, alhora que es fa més coherent el conjunt del temari d'accés a l'escala.

Tres són les modificacions que es plantegen al Reglament de l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat. En primer lloc, a l'article 6, primer paràgraf, se substitueix la durada mínima de sis mesos, que amb la nova redacció passa a ser de 300 hores lectives. Aquest canvi, tot i mantenir la qualitat i hores lectives del curs selectiu de formació, fa possible una reducció del temps necessari per tal que els opositors aprovats s'incorporin a l'activitat pròpia de la seva funció, que amb el mètode vigent es prolonga més del que econòmicament i funcionalment és adequat.

En segon lloc, i com a conseqüència de l'ampliació de l'annex 1, es modifica el contingut del primer exercici per garantir l'acreditació dels coneixements necessaris en les matèries que no es recullen més àmpliament a l'annex 2.

En tercer lloc, i pel que fa al canvi proposat al temari, es modifica l'annex 1 per adequar-ne el contingut al nou temari corresponent a les proves selectives de l'escala superior d'administració general del cos superior d'administració.

Així mateix, quant a l'annex 2, es modifica la part corresponent a la matèria de comptabilitat, la qual cosa es justifica plenament pel fet que en la redacció actual es demanen coneixements profunds del pla sectorial comptable de les entitats de crèdit, que com se sap es conforma amb un conjunt molt nombrós i dispers de normes, circulars, etc., de difícil abast per al públic en general. És per això que a la nova redacció, sense renunciar a una sòlida formació, es demanen coneixements profunds en comptabilitat financera i de societats, així com de consolidació comptable, aspectes aquests àmpliament implantats en la majoria de les facultats de les quals es demana el títol per a l'accés a l'escala d'inspectors. A més, els opositors que hagin aprovat la fase d'oposició o concurs oposició assoleixen mitjançant el curs selectiu de formació una alta especialització tècnica en aquesta matèria des del vessant d'entitats de crèdit, així com en els mètodes, tècniques i sistemes d'inspecció, entre d'altres.

Finalment, s'introdueix una modificació en el temari de dret mercantil per incloure la competència de la Generalitat de Catalunya en matèria d'intermediació de l'assegurança privada, que ha resultat aclarida mitjançant la Sentència del Tribunal Constitucional 330/1994, de 19 de desembre.

Atès el que estableix la disposició final 1 de la Llei 5/1991, de 27 de març, a proposta dels consellers de la Presidència i d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Es modifica el primer paràgraf de l'article 6 del Reglament de l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat, fet públic mitjançant el Decret 284/1992, de 4 d'agost, el qual queda redactat de la manera següent:

"Superades les proves de l'oposició o del concurs oposició, segons els casos, es procedirà a la realització del curs selectiu corresponent, amb una durada mínima de 300 hores, i de les quals es podrà dedicar fins a un 20% a pràctiques d'inspecció, supervisades sempre per un inspector financer. En aquest curs s'aprofundirà en les matèries de mètodes i sistemes de la inspecció, anàlisi de les entitats de crèdit i estalvi i les seves operacions, a més d'altres matèries i tècniques pròpies de la inspecció. La qualificació serà d'apte o no apte."

Article 2

Es modifica el primer paràgraf de l'apartat A) de l'article 8 del Reglament esmentat fet públic mitjançant el Decret 284/1992, que queda redactat de la manera següent:

"El primer exercici, que inclou el primer grup de matèries que consten en l'annex 1, es compondrà de dues parts:

"Primera: consisteix a desenvolupar per escrit tres temes d'entre els quatre que proposarà el tribunal, relacionats amb les matèries següents: Dret constitucional. Organització política i administrativa de l'Estat; L'Organització política i institucional de Catalunya. Formes de govern i d'administració; La Unió Europea i el Dret comunitari. Institucions; L'Administració pública. El dret administratiu; Organització i funció pública. El dret del treball.

"Segona: consisteix a respondre un qüestionari de cent preguntes tipus test sobre cadascuna de les matèries següents: Estadística; Sistemes d'informació; Gestió pressupostària i financera. Hisenda pública; Estructura econòmica i social. Àmbits d'actuació pública."

Article 3

S'aprova el nou temari aplicable als processos selectius d'ingrés a l'escala d'inspectors financers del cos superior d'administració de la Generalitat, el qual figura en els annexos 1 i 2 del present Decret.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 15 de desembre de 1998

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Trias i Vidal de Llobatera

Conseller de la Presidència

Artur Mas i Gavarró

Conseller d'Economia i Finances

Annex 1

I Dret constitucional. Organització política i administrativa de l'Estat

Tema 1

La Constitució espanyola de 1978: estructura, contingut i principis. El títol preliminar: principis generals. Els procediments de reforma.

Tema 2

Els drets fonamentals i les llibertats públiques. Supòsits de suspensió. Garanties. Els deures.

Tema 3

El Tribunal Constitucional: composició i competències. Processos. El valor de les sentències del Tribunal Constitucional.

Tema 4

La Corona: funcions i potestats. Successió i regència. El Govern: funcions, potestats i composició. Designació i remoció del Govern i del president. Relacions amb les Corts Generals.

Tema 5

Les Corts Generals. Composició, organització i atribucions del Congrés dels Diputats i del Senat. El Defensor del Poble. El Tribunal de Comptes.

Tema 6

El poder judicial: funcions i principis. L'organització judicial. El Consell General del Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Suprem. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Tema 7

La potestat legislativa. La delegació legislativa en favor del Govern. La iniciativa legislativa. Lleis orgàniques. Lleis ordinàries. Lleis marc. Lleis d'harmonització.

Tema 8

L'Administració pública: principis constitucionals informadors. Organització i funcionament de l'Administració general de l'Estat: regulació. Òrgans superiors i òrgans directius. Òrgans territorials. Els delegats del Govern a les comunitats autònomes.

Tema 9

L'Administració institucional: corporacions de dret públic. Els organismes autònoms i les entitats públiques empresarials. Els òrgans consultius de l'Administració de l'Estat. El Consell d'Estat.

Tema 10

L'organització territorial de l'Estat: l'Administració local. Ens que la integren. La Llei de bases del règim local. La regulació del règim local a Catalunya.

Tema 11

El municipi. Els òrgans de representació política i la seva designació. Línies generals de l'organització i competències municipals. Règims municipals especials. L'organització comarcal de Catalunya.

Tema 12

L'organització territorial de l'Estat: les comunitats autònomes. Constitució i competències. Vies d'accés a l'autonomia. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes: coordinació i control.

Tema 13

Els estatuts d'autonomia de les comunitats autònomes: naturalesa jurídica i contingut. Distribució de competències. Tipologia competencial. Organització de les comunitats autònomes.

Tema 14

Les comunitats autònomes amb dues llengües oficials: marc jurídic i jurisprudència.

Tema 15

El finançament de les comunitats autònomes. Règim foral i règim comú. Els ingressos de les comunitats autònomes de règim comú.

II L'organització política i institucional de Catalunya. Formes de govern i d'administració

Tema 16

Les institucions de la Catalunya medieval i moderna (s. XIII al XVIII): la Corona. Les institucions representatives: les Corts i el Parlament. L'origen de la Generalitat: la Diputació del General. El seu funcionament.

Tema 17

La transformació institucional des de la fi de l'estructura política pròpia (s. XVIII). El Decret de Nova Planta. Les institucions de la Corona espanyola a Catalunya. Els municipis.

Tema 18

La configuració de l'Estat espanyol modern (s. XIX). La unificació de l'Estat i el seu funcionament a Catalunya. La província: el governador civil i la diputació provincial. Elements diferenciadors de la realitat jurídica i política de Catalunya: ordre públic i dret civil.

Tema 19

La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925): el seu marc legal. Estructura i atribucions.

Tema 20

La Generalitat de Catalunya durant la II República (1931-1939). La Constitució espanyola de 1931. L'Estatut de Núria: principis i competències. L'Estatut d'autonomia de 1932: principis, institucions i competències.

Tema 21

Catalunya sense govern propi (1939-1975). L'Administració de l'Estat a Catalunya. L'Administració local.

Tema 22

L'Estatut d'autonomia de Catalunya de 1979: estructura, contingut essencial i principis fonamentals. Els procediments de reforma.

Tema 23

Contingut...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR