DECRET 78/2012, de 10 de juliol, de tercera modificació del Reglament de màquines recreatives i d'atzar, aprovat pel Decret 23/2005, de 22 de febrer.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyDecret

L’article 141.1 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de jocs, apostes i casinos, si l’activitat s’acompleix exclusivament a Catalunya. Aquesta competència inclou, en tot cas, la creació i l’autorització de jocs i apostes i llur regulació, com també la regulació de les empeses dedicades a la gestió, l’explotació i la pràctica d’aquestes activitats o que tenen per objecte la comercialització i la distribució dels materials relacionats amb el joc en general, incloent-hi les modalitats de joc per mitjans informàtics i telemàtics.

L’Estatut d’autonomia de 1979 també atribuïa aquesta competència a la Generalitat i, en conseqüència, es va aprovar la Llei 15/1984, de 20 de març, del joc, que entre d’altres aspectes, habilita el Govern de la Generalitat per aprovar el Catàleg de jocs i apostes autoritzats a Catalunya i la reglamentació específica de cada un dels jocs i apostes recollits en el Catàleg citat.

Mitjançant el Decret 23/2005, de 22 de febrer, es va aprovar el Reglament de màquines recreatives i d’atzar, vigent en l’actualitat, i regula, entre d’altres, el règim i àmbit d’aplicació, els tipus de màquines i les seves característiques, el registre de models i la seva homologació, el règim d’instal·lació i explotació, requisits de les persones físiques i jurídiques titulars.

El Decret 23/2005 ha estat modificat posteriorment pels decrets 166/2009, de 27 d’octubre, i 56/2010, de 4 de maig.

Amb el present Decret es modifiquen diversos aspectes: un primer bloc de canvis està relacionat amb el funcionament de les màquines recreatives amb premi i de les especials per a sales de joc incidint en temes com la durada de la partida, els premis màxims o l’acumulació de partides, tant en màquines recreatives amb premi o tipus B com en les especials per a sales de joc; un segon, relatiu al règim d’instal·lació, introduint modificacions en les referències als establiments en els que les màquines recreatives amb premi poden ser instal·lades o modificant el sistema de còmput del nombre màxim de màquines per les de tipus C o d’atzar; i un tercer relatiu al règim d’explotació com pot ser el cas de l’admissió de nous sistemes de pagament de premis en màquines especials per a sales de joc o la instauració indefinida del règim de les suspensions temporals.

D’altra banda, s’ha aprofitat per introduir una disposició addicional amb la incorporació de les previsions que recull el Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que a l’article 21 preveu l’encàrrec o delegació de funcions en l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE).

Així mateix, l’Acord de Govern de data 15 de març de 2011, pel qual s’adopten mesures per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial en el període 2011-2014, preveu la modificació de procediments administratius a fi de racionalitzar i simplificar les càrregues administratives innecessàries, tenint en compte el principi d’intervenció mínima a què es refereix l’article 33 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i procediment de les administracions públiques de Catalunya, de forma que, sempre que sigui possible, cal optar per l’alternativa menys restrictiva i costosa per a les empreses.

Pel que fa a l’estructura del Decret, aquest consta d’un article únic que modifica diferents articles del Reglament de màquines recreatives i d’atzar, aprovat pel Decret 23/2005, de 22 de febrer.

Finalment, des del punt de vista formal, i quant a l’entrada en vigor del Decret, aquesta s’estableix per a l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Aquesta previsió respon a la necessitat que les mesures incorporades en aquest Reglament, adreçades a millorar la situació de crisi econòmica en què es troba el sector relacionat amb les màquines recreatives i d’atzar, no es demorin i puguin ser aplicables al més aviat possible.

Vist el dictamen emès pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

Per tot això, de conformitat amb el que preveuen els articles 26.e), 39.1 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern;

A proposta del conseller d’Economia i Coneixement, vist el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

Modificació del Reglament de màquines recreatives i d’atzar, aprovat pel Decret 23/2005, de 22 de febrer

  1. Es modifiquen els apartats b), e), g) i h) de l’article 6 del Reglament de màquines recreatives i d’atzar, aprovat pel Decret 23/2005, de 22 de febrer, que queden redactats de la manera següent:

    “Article 6. Requisits d’homologació

    [...]

    ”b) Els mecanismes d’entrada de les màquines tipus B no admetran una acumulació superior a l’equivalent del valor de 50 partides del preu màxim autoritzat per al model, llevat que incorporin el dispositiu opcional que preveu l’apartat 1.d) de l’article 7.

    [...]

    ”e) La durada mitjana de la partida serà de 3 segons, com a mínim.

    [...]

    ”g) El premi màxim que aquestes màquines podran concedir serà de 500 vegades el preu de la partida o la suma dels preus de les partides simultànies a què fa referència l’apartat 1.c) de l’article 7.

    ”h) Els premis de les màquines recreatives amb premi o tipus B consistiran necessàriament en moneda de curs legal i podran ser recollits en l’acumulador previst en l’apartat 1.d) de l’article 7 d’aquest reglament, si el model l’incorpora...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR