DECRET 193/1987, de 19 de maig, pel qual s'aprova el Reglament sanitari de piscines d'ús col·lectiu. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 890, p. 3640, de 16.9.1987).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

El notable augment de les activitats d'esport, lleure i esplai ha incidit molt directament en l'augment del nombre de piscines i dels seus usuaris.

D'altra banda, els riscs potencials per a la salut a les piscines poden ser disminuïts per l'aplicació de les noves tècniques i materials que s'hi utilitzin, pel control de la qualitat sanitària de les instal·lacions i els serveis annexos, pel control de la qualitat sanitària de l'aigua i del seu tractament, per l'establiment d'un nombre màxim d'usuaris en funció de la superfície de làmina d'aigua, per l'educació sanitària i comportament higiènic dels usuaris i per la vigilància i les inspeccions sanitàries que calguin.

Així mateix, la Constitució Espanyola reconeix a l'article 43 el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut i la competència dels poders públics per organitzar i tutelar la salut pública, mitjançant les mesures preventives i serveis necessaris.

Atès que l'article 24 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat (BOE núm. 102, del dia 29) regula la intervenció pública en les activitats públiques o privades que, directament o indirectament, puguin tenir conseqüències negatives per a la salut, mitjançant les corresponents limitacions preventives de caràcter administratiu;

Ateses les competències reconegudes a la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat a l'article 17 de l'Estatut d'Autonomia, i les transferències de serveis efectuades pel Reial Decret 2210/1979, de 7 de setembre;

Atès el que estableix la Llei 3/1982, de 5 de març, del Parlament, del President i del Consell Executiu;

A proposta del Conseller de Sanitat i Seguretat Social, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament sanitari de piscines d'ús col·lectiu que figura com a Annex 1 al present Decret.

Disposicions addicionals

-1 Les prescripcions establertes en l'esmentat Reglament s'entenen sens perjudici de les responsabilitats i competències reconegudes a la resta d'Administracions intracomunitàries, d'acord amb el que s'estableix a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, i la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat.

-2 Les piscines d'ús col·lectiu que disposin de canalet rentapeus perimetral, segons el que es preveia a l'article 3, apartat 6, de l'Ordre de 31 de maig de 1960 (Ministerio de Gobernación, BOE de 18 de juny de 1960), hauran de procedir a la seva supressió dins el termini màxim d'un any, comptador a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret.

Disposicions transitòries

-1 Per a l'adaptació de les piscines ja construïdes a les prescripcions del Reglament i sens perjudici del que s'estableix a la disposició transitòria 2, es fixen els terminis comptats a partir de l'endemà de l'entrada en vigor de la present norma: 1 any, pel que fa al contingut dels articles 7, 10, 11, 12 i 31. 3 anys, pel que fa als articles 8, 15, 19, 20 i 30. 5 anys, per al que es preveu als articles 6 i 18.

-2 Les piscines d'ús col·lectiu ja construïdes en el moment d'entrada en vigor de la present norma, que per les seves especials característiques de construcció no puguin adaptar-se a les prescripcions dels articles 6, 11, 18 i 30 del Reglament per la impossibilitat material d'efectuar les modificacions necessàries, podran ser rellevades de l'esmentada adaptació, sempre que compleixin els requisits sanitaris mínims que les facin compatibles amb la protecció de la salut dels usuaris, mitjançant la presentació de l'oportú expedient que justifiqui aquesta impossibilitat, tramitat segons l'article 40 del Reglament.

-3 Tanmateix, les piscines d'ús col·lectiu ja construïdes que per raons socials o turístiques tinguin característiques especials pel que fa a les seves dimensions, aforament, forma o ús, i que no puguin adaptar-se al que preveuen els articles 6, 10, 12, 15, 18, 19, 20 i 30 del Reglament o al que estableix a la normativa específica que els és d'aplicació, presentaran un projecte d'adeqüació, tramitat de conformitat a l'article 40 del Reglament, en el qual s'especificaran les solucions adoptades per tal de garantir la seguretat i la higiene dels usuaris.

-4 D'acord amb el que disposa l'article 32, primer paràgraf, del Reglament, mentre no sigui dictat per part de l'autoritat competent, el llistat de compostos a utilitzar per al tractament de l'aigua de les piscines serà l'establert en l'Annex 2 que s'adjunta al present Decret.

Disposició final Es faculta el Conseller de Sanitat i Seguretat Social per dictar les disposicions i prendre les mesures necessàries en relació amb el desplegament i l'execució d'aquest Decret.

Barcelona, 19 de maig de 1987

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep Laporte i Salas Conseller de Sanitat i Seguretat Social

Annex 1

Reglament sanitari de piscines d'ús col·lectiu

Títol 1 Àmbit d'aplicació

Article 1

El present Reglament té per objecte fixar, amb caràcter obligatori, les normes que regulen el control de la qualitat sanitària de les piscines d'ús col·lectiu i de les seves instal·lacions i serveis annexos, el control de la qualitat sanitària de l'aigua i del seu tractament, el seu aforament, l'educació sanitària i el comportament dels seus usuaris i el règim d'autoritzacions, vigilància i inspeccions sanitàries, així com el règim sancionador aplicable en els supòsits d'incompliment del present Reglament.

Article 2

Resten excloses de l'àmbit d'aplicació d'aquest Reglament les piscines particulars definides en l'article 3.2.a), així com les d'aigües termals, les de centres de tractament d'hidroteràpia i d'altres destinades a usos exclusivament mèdics.

Article 3

3.1 S'entén per piscina la instal·lació que comporta l'existència d'un o més vasos artificials, destinats al bany col·lectiu o a la natació, i dels equipaments per al desenvolupament de l'activitat. 3.2 A efectes d'aquest Reglament, i d'acord amb el nombre de possibles usuaris, es distingeixen dos tipus de piscines:

  1. Piscines particulars: són les unifamiliars i les de les comunitats de veïns, fins a un màxim de vint habitatges.

  2. Piscines d'ús col·lectiu: són les no compreses en l'apartat anterior, independentment de la seva titularitat.

Títol 2 Instal·lacions i serveis

Article 4

Les característiques de les instal·lacions han de tenir per objecte, entre d'altres, evitar qualsevol risc sanitari i prevenir accidents.

Capítol 1 Característiques del vas

Article 5

El vas de la piscina tindrà les condicions, d'acord amb les tècniques constructives, que assegurin l'estabilitat, la resistència i l'estanqueïtat de la seva estructura. El fons i les parets estaran revestits de materials llisos, antilliscants, impermeables i resistents als agents químics, de color clar i de fàcil neteja i desinfecció. No s'utilitzaran revestiments que puguin produir accidents o ser antihigiènics.

Article 6

El fons del vas de la piscina tindrà un pendent mínim del 2% i màxim del 10%, en profunditats menors a 1,60 m. En cap cas els pendents no podran ser superiors al 35%. En els canvis de pendent s'hauran de col·locar a les voreres rètols d'avís als usuaris.

Article 7

Al fons de la piscina hi haurà sempre desguassos que en permetin el buidatge total, sense que en cap cas es pugui recircular aquesta aigua per a l'ús de les instal·lacions de la piscina. El buidatge es farà, quan n'hi hagi, a la xarxa de clavegueram i, en absència d'aquesta, en lloc adequat d'acord amb la normativa vigent. Els desguassos del fons de la piscina estaran adequadament protegits mitjançant dispositius de seguretat per tal de prevenir accidents. No existiran obstruccions que puguin retenir l'usuari sota l'aigua.

Article 8

És obligatori disposar d'un sistema de recollida contínua i amb flux adient, que permeti la recirculació de la totalitat de la làmina superficial de l'aigua. El cabal d'aigua recirculada d'aquesta manera serà, com a mínim, el 50% del total de l'aigua d'entrada a la piscina. Les boques d'entrada d'aigua es col·locaran de forma que assegurin un règim de recirculació uniforme per tota la piscina. En piscines de nova construcció, de superfície de làmina d'aigua superior a 300 m2, no es podran utilitzar skimmers. En les de superfície igual o inferior a 300 m2, se'n podran utilitzar, amb un nombre mínim d'un skimmer per cada 25 m2 de làmina d'aigua.

Article 9

El vas de clapoteig cal que estigui disposat de manera que els infants no puguin accedir involuntàriament als altres vasos.

Capítol 2 Altres instal·lacions

Article 10

S'instal·larà, com a mínim, una escala d'accés al vas per cada 20 m o fracció del perímetre d'aquest. Les escales seran de materials inoxidables i de dimensions tals que permetin la seva utilització amb comoditat. Els esglaons seran de superfície plana i antilliscant. A tota piscina hi haurà una o més escales o mecanismes que permetin la seva utilització per les persones amb disminució.

Article 11

A efectes d'aquest Reglament, s'entén per platja la superfície que circumda el vas de la piscina...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR