ORDRE de 24 de desembre de 2001, per la qual es reglamenta la pesca del cargol de punxes amb rastell de cadenes.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

de 24 de desembre de 2001, per la qual es reglamenta la pesca del cargol de punxes amb rastell de cadenes.

La franja costanera és des de fa bastants anys objecte de mesures de protecció per part de les diverses administracions implicades, ja que es tracta d'una zona especialment sensible a l'acció humana, tant des del punt de vista de la pesca com per les activitats turístiques que s'hi concentren durant l'estiu.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha vetllat per protegir els ecosistemes fràgils com els alguers de fanerògames, ha construït i instal·lat esculls artificials per protegir els fons costaners i fomentar-hi la pesca artesanal, per coincidir plenament amb la política pesquera comunitària.

L'activitat de marisqueig és una modalitat pesquera que té lloc a la franja costanera que s'estén entre els 0 i 50 metres de fondària, i dins d'aquesta modalitat s'ha d'emmarcar la pesca del cargol de punxes amb rastell de cadenes. Aquest tipus d'estri de marisqueig té un funcionament similar a l'arrossegament, per la qual cosa és molt poc selectiu i per tant afecta totes les espècies de la zona, tant les que són comercialment importants com les que tenen importància com a ecosistema. Les normatives en vigor fins al moment han intentat mantenir aquesta pesca en els límits d'activitat inicials, malgrat la qual cosa i per tal de ajustar-se a la realitat del sector s'han produït diverses modificacions.

L'Ordre de 3 d'octubre de 1994, per la qual es reglamenta la pesca del cargol de punxenc amb rastell de cadenes al litoral català, va establir per primer cop la necessitat d'elaborar un pla bianual de pesca que delimités el cens d'embarcacions dedicades a aquesta pesca i el nombre de mesos de dedicació anual.

Durant el primer pla bianual 1996-1997 la Direcció General de Pesca i Afers Marítims va fer un seguiment de la pesquera per tal d'avaluar el compliment normatiu i la viabilitat de les mesures tècniques de conservació dels recursos i a més l'efecte sobre la resta de poblacions marines sotmeses a explotació.

En aquest seguiment, en què hi van col·laborar les confraries de pescadors afectades, es van contrastar dades estadístiques amb dades procedents de mostreigs fets a l'atzar.

Posteriorment, i per tal d'ampliar la informació existent, es va dur a terme un altre estudi per ajustar el disseny del rastell autoritzat per les diferents normatives el qual s'havia mantingut sense canvis. Els resultats d'aquest darrer estudi estableixen que els rastells que utilitzen els pescadors són mes eficients que el que descriu la normativa en vigor, milloren el volum de captures i redueixen el percentatge d'espècies acompanyants.

Amb aquest criteri es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR