ORDRE ARP/71/2003, de 13 de febrer, per la qual s'aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/71/2003, de 13 de febrer, per la qual s'aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q.

La publicació del Reglament (CE) 820/1997, del Reglament (CE) 1760/2000, complementat pel Reglament (CE) 1825/2000, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de juliol, pel qual s'estableix un sistema d'identificació i registre dels animals de l'espècie bovina i relatiu a l'etiquetatge de la carn de vedella i pel qual es deroga el Reglament (CEE) 820/1997, ha obligat també a canviar l'esquema de control extern que establia la Marca Q per un sistema de certificació per part d'entitats de certificació que compleixin la norma EN45011.

D'altra banda, l'experiència adquirida durant els set anys d'aplicació del Reglament aprovat mitjançant l'Ordre de 20 de febrer de 1996, han demostrat la necessitat d'introduir modificacions relatives a les condicions de producció.

Per tot això, es considera necessari derogar l'Ordre de 20 de febrer de 1996, per la qual s'aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot de gaudir la Marca Q (DOGC núm. 2177, de 4.3.1996) i aprovar una nova ordre que la substitueixi.

D'acord amb el Decret 362/1986, de 18 de desembre, pel qual es crea el distintiu Marca Q per a productes alimentaris de qualitat de Catalunya (DOGC núm. 791, de 16.1.1987), i amb l'Ordre de 4 de maig de 1992, per la qual s'amplia la relació de grups o sectors de productes alimentaris que poden gaudir de la Marca Q (DOGC núm.1595, de 18.5.1992), en la qual s'inclouen, entre d'altres, els productes carnis;

En ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

S'aprova el Reglament de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q el text de la qual figura a l'annex d'aquesta Ordre.

Pot gaudir de la Marca Q, la carn de vedella que compleixi les característiques que defineixen aquest Reglament i la resta de la legislació vigent.

Disposició transitòria

L'article 4 d'aquest Reglament no serà exigible fins transcorreguts nou mesos des de la data de publicació d'aquesta Ordre.

L'article 22 d'aquest Reglament no serà exigible fins transcorreguts quatre mesos des de la data de publicació d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre de 20 de febrer de 1996, per la qual s'aprova la reglamentació de la carn de vedella que pot gaudir de la Marca Q (DOGC núm. 2177, de 4.3.1996).

Barcelona, 13 de febrer de 2003

Josep Grau i Seris

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex

Reglament d'utilització de la Marca Q establert per a la carn de vedella

Capítol 1

Generalitats

Article 1

D'acord amb el que disposa el Decret 362/1986, de 18 de desembre, sobre productes alimentaris de qualitat, pot gaudir del distintiu Marca Q la carn de vedella que compleixi les condicions que estableixen aquest Reglament i la legislació vigent.

El terme vedella/vedelles utilitzat en aquest Reglament inclou tant la cria de vedells com de vedelles.

Article 2

El Reglament de marca Q de carn de vedella es considera un plec d'etiquetatge facultatiu d'acord amb el Reglament (CE) 1760/2000, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de juliol, pel qual estableix un sistema d'identificació i registre dels animals de l'espècie bovina i relatiu a l'etiquetatge de la carn de vacum, dels productes de vacum i dels productes a base de carn de vacum i pel qual es deroga el Reglament (CE) 820/1997, del Consell, i d'acord amb el Reglament (CE) 1825/2000, de la Comissió, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació de l'esmentat Reglament (CE) 1760/2000.

Article 3

El Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca establirà un sistema de traçabilitat específic per a la Marca Q de vedella que garanteixi el seguiment des de l'explotació ramadera fins al punt de venda i un pla de controls mínims per garantir el compliment d'aquest Reglament en totes les fases des de la producció fins a la venda.

Capítol 2

Cria i producció

Article 4

Els animals aptes per a la producció de carn de vedella amb Marca Q han de procedir de races d'aptitud càrnia i dels seus encreuaments. Queden expressament excloses les races pures d'aptitud lletera.

Article 5

5.1 Les vedelles destinades a produir carn emparada per la Marca Q només poden ser criades i/o engreixades en explotacions inscrites al Registre d'adjudicataris de la Marca Q. En aquestes explotacions només es poden criar i/o engreixar vedelles destinades a produir carn emparada per la Marca Q.

5.2 La cria i/o l'engreix d'animals emparats per la Marca Q, es podrà realitzar en diferents explotacions sempre i quan pertanyin al mateix adjudicatari de la marca.

Article 6

6.1 Entre la sortida i l'entrada de cada ramat o lot, les instal-lacions s'hauran de netejar.

Les naus s'hauran de desinfectar, desinsectar i desratitzar com a mínim un cop a l'any.

6.2 L'entrada a l'explotació es farà en lots uniformes respecte a l'edat i el pes dels animals. L'edat màxima d'entrada de les vedelles a les explotacions serà de dos mesos i hauran d'estar en fase de lactació.

Article 7

En un termini màxim d'un mes des de l'entrada a l'explotació, el bestiar serà marcat de manera individual amb un cròtal de control numerat, d'acord amb el sistema de traçabilitat al qual fa referència l'article 3 d'aquest Reglament.

Article 8

8.1 Cada explotació haurà de tenir un llibre de registre, amb pàgines numerades,

segellat i datat pel Servei de Denominacions i Marques de la Direcció General d'Indústries i Qualitat Agroalimentària, on constaran les dates d'entrada i sortida dels animals, d'acord amb el sistema de traçabilitat al qual fa referència l'article 3 d'aquest Reglament.

8.2 Tota aquesta documentació serà conservada pel titular de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR