LLEI 28/2001, de 31 de desembre, de regulació dels crèdits destinats a despeses reservades de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Per a la Promoció i Formació Cooperatives
Rango de LeyLlei

LLEI

28/2001, de 31 de desembre, de regulació dels crèdits destinats a despeses reservades de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, en virtut del seu caràcter de policia ordinària i integral, d'acord amb l'article 5 de la Llei 10/1994, de l'11 de juliol, de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra, amplia el seu àmbit d'actuació en tot el territori de Catalunya, ja que va assumint gradualment les funcions de seguretat ciutadana i ordre públic que corresponen a les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Així mateix, la protecció, d'acord amb l'ordenament jurídic, de la llibertat i la seguretat de la ciutadania, com també la prevenció, la investigació i la repressió de les noves formes de criminalitat, obliguen a acordar el caràcter confidencial de determinades activitats i operacions policials i la necessitat de dotar uns crèdits pressupostaris de caràcter reservat destinats a finançar-les.

Aquesta Llei determina, en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat, les característiques, el règim d'utilització pressupostari i el control econòmic dels crèdits destinats a despeses reservades consignats en els pressupostos de la Generalitat, i també les autoritats que poden disposar-ne, amb respecte dels principis bàsics de l'Estat de dret.

La Llei, ateses les característiques especials d'aquests crèdits, estableix un control parlamentari de la seva aplicació i utilització, mitjançant una comissió específica.

Article 1

Objecte

Aquesta Llei té per objecte la regulació de la utilització i el control dels crèdits destinats a despeses reservades consignats en els pressupostos de la Generalitat.

Article 2

Característiques

  1. Tenen la consideració de despeses reservades els crèdits consignats amb aquest caràcter en l'estat de despeses dels pressupostos de la Generalitat corresponents.

  2. Aquests crèdits han d'ésser destinats a sufragar les necessitats d'actuació policial per a garantir la seguretat i les actuacions i operacions relatives a la prevenció i la repressió de la criminalitat i la investigació dels delictes. En cap cas no es poden destinar a retribuir despeses de personal al servei de l'Administració de la Generalitat.

  3. Les despeses reservades resten sotmeses a la prohibició de publicitat i al sistema de justificació i de controls específics que estableix aquesta Llei.

  4. Tota la informació relativa als crèdits destinats a despeses reservades i a la utilització d'aquests té caràcter secret. En conseqüència, les autoritats i el personal al servei de l'Administració de la Generalitat que tinguin accés a aquesta informació són obligats a guardar-ne el secret total.

Article 3

Règim d'utilització

  1. Corresponen al conseller o consellera d'Interior les atribucions següents:

    1. Establir les directrius internes i els procediments interns de control adequats, amb l'informe previ de la Intervenció General de la Generalitat, per a garantir que l'autoritat competent de l'Administració de la Generalitat a la qual s'assigni la utilització de despeses reservades únicament en faci ús per finançar les activitats i les operacions a què fa referència l'article 2.2. Una vegada s'hagin aprovat les directrius i els procediments esmentats, s'han de trametre a la comissió a què fa referència l'article 5.

    2. Establir la resta d'autoritats competents per a determinar les actuacions i les operacions a finançar amb càrrec als crèdits destinats a despeses reservades.

  2. Periòdicament, el conseller o consellera d'Interior ha d'informar el president o presidenta de la Generalitat sobre la utilització dels crèdits per a despeses reservades que hagin estat consignats.

Article 4

Règim pressupostari i control econòmic

  1. Els crèdits destinats a despeses reservades s'han de consignar específicament per a cada exercici econòmic en la llei de pressupostos de la Generalitat i exclusivament en l'estat de despeses de la secció pressupostària del Departament d'Interior.

  2. Tota modificació pressupostària que impliqui un increment en relació amb els crèdits destinats a despeses reservades ha d'ésser autoritzada pel Parlament, amb la proposta prèvia del Govern i amb l'informe previ de la comissió a què fa referència l'article 5.

  3. L'execució, la justificació i el control de les despeses reservades no estan subjectes a la normativa general vigent en matèria pressupostària. Així mateix, l'autorització i la disposició de les despeses reservades, com també el reconeixement de l'obligació i la proposta de pagament, no requereixen cap mena de justificació documental.

  4. L'import que en cada ocasió es retiri del fons integrat pels crèdits destinats a despeses reservades s'ha de justificar amb un document intern amb indicació de la persona que l'autoritza.

  5. Els pagaments que efectuï la Tresoreria amb càrrec a aquests crèdits s'han de fer a sol·licitud del conseller o consellera d'Interior a nom de la persona habilitada que designi i per a ingressar en el compte que així mateix el conseller o consellera esmentat determini. Poden disposar de les quantitats ingressades en aquest compte el conseller o consellera d'Interior i les autoritats que aquest designi expressament.

Article 5

Règim de control parlamentari

  1. El control de l'aplicació i la utilització dels fons amb càrrec als crèdits destinats a despeses reservades correspon al Parlament, per mitjà de la comissió específica que es constitueixi amb aquesta finalitat, que ha d'ésser formada pel president o presidenta del Parlament i per un diputat o diputada en representació de cada grup parlamentari.

  2. El conseller o consellera d'Interior ha d'informar semestralment davant la comissió específica, i sempre que aquesta ho sol·liciti, sobre l'aplicació i la utilització de les despeses reservades en els termes establerts per aquesta Llei. Les sessions d'aquesta comissió han de tenir sempre caràcter secret.

  3. Els membres de la comissió a què fan referència els apartats 1 i 2 han de guardar secret respecte a la informació de què tinguin coneixement en relació amb les despeses reservades.

  4. Amb periodicitat anual, atenent el que disposen els articles 2.4 i 5.3, la comissió ha d'elaborar un informe, que ha d'ésser tramès al president o presidenta de la Generalitat i a la Sindicatura de Comptes.

Article 6

Règim de coordinació amb les investigacions judicials

El caràcter secret de les despeses reservades i la resta de limitacions que estableix aquesta Llei a la publicitat de la utilització de les despeses en cap cas no poden impedir ni perjudicar la investigació judicial relacionada amb la gestió o la utilització dels crèdits pressupostaris que aquesta Llei regula.

Article 7

Declaració patrimonial

  1. El conseller o consellera d'Interior, el director o directora general de Seguretat Ciutadana i les autoritats que, d'acord amb l'article 3.b, tenen accés a la utilització dels fons procedents dels crèdits destinats a despeses reservades, estan obligats a efectuar una declaració sobre llur situació patrimonial en el moment de prendre possessió dels càrrecs respectius i una declaració anual, en el període comprès entre el 15 de juny i el 15 de juliol.

  2. Les declaracions a què fa referència l'apartat 1, que s'han de formalitzar davant el president o presidenta del Parlament i el conseller o consellera d'Interior, tenen caràcter reservat i solament poden ésser conegudes, si escau, pels membres de la comissió específica a què fa referència l'article 5, sens perjudici de les atribucions que corresponen als òrgans jurisdiccionals.

Disposicions transitòries

Primera

Les autoritats a què fa referència l'article 7.1 han de presentar la declaració sobre llur situació patrimonial en el termini d'un mes a comptar de la data d'entrada en vigor d'aquesta Llei.

Segona

La comissió parlamentària a què fa referència l'article 5 s'ha de constituir, als efectes del que estableix aquesta Llei, abans dels trenta dies a comptar de la data de la publicació.

Disposició final

Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 31 de desembre de 2001

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella

Conseller d'Interior

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR