DECRET 320/1996, d'1 d'octubre, de regulació del règim jurídic de les televisions locals per ones terrestres. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 2286, pàg. 12214, de 27.11.1996).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

La Llei 41/1995, de 22 de desembre, de televisió local per ones terrestres, neix amb la voluntat de donar cobertura legal a les experiències de televisió local, via hertziana, disperses pel territori de l'Estat.

La Generalitat de Catalunya, en l'exercici legal de les seves competències, ha de procedir a l'adaptació d'aquella norma a la realitat catalana, regulant aquest servei públic, que funciona a Catalunya, en alguns casos, des de fa més d'una dècada, mitjançant el present Decret.

La necessitat normativa s'imposava, també, pel que representen les televisions locals per ones terrestres, en el seu conjunt, quant a l'enriquiment del pluralisme informatiu de la comunicació local, així com per l'aportació a la cultura i l'acció dinamitzadora en el camp social, sense menysprear la contribució en el procés de normalització lingüística a Catalunya.

La Llei 8/1996, de 5 de juliol, de regulació de la programació audiovisual distribuïda per cable, estableix el seu àmbit d'aplicació pel que fa als principis i al contingut de la programació als canals de televisió que, com les televisions locals, han de ser atorgats per la Generalitat de Catalunya. Aquests principis i continguts s'inclouen i es desenvolupen en el present Decret.

En virtut de tot això, a proposta del conseller de la Presidència, d'acord amb la Comissió Jurídica Assessora i de conformitat amb el Govern,

Decreto:

TÍTOL 1 Disposicions generals

Article 1

Objecte El present Decret determina el règim jurídic a Catalunya del servei públic de televisió local per ones terrestres, sens perjudici de la normativa bàsica aplicable.

Article 2

Concepte La televisió local per ones terrestres consisteix en l'emissió o transmissió d'imatges i so, no permanents, dins l'àmbit assenyalat a l'article 5, adreçats al públic, sense contraprestació econòmica directa, mitjançant ones electromagnètiques propagades des d'una estació transmissora terrestre.

Article 3

Principis generals La prestació del servei de televisió local per ones terrestres s'inspirarà en els principis que segueixen:

  1. L'objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions.

  2. La diferenciació entre informacions i opinions. Quant a aquestes últimes, s'haurà d'identificar necessàriament la persona de qui procedeixen, i en tot cas, estaran sotmeses als límits previstos a l'apartat 4 de l'article 20 de la Constitució espanyola.

  3. El respecte al pluralisme polític, religiós, cultural i lingüístic.

  4. El respecte a l'honor, al treball, a la vida privada de les persones i a tots els drets i llibertats reconeguts per la Constitució.

  5. La protecció de la joventut i de la infància, d'acord amb el que estableix el capítol IV de la Llei 25/1994, de 12 de juliol, per la qual s'incorpora a l'ordenament jurídic la Directriu 89/552/CEE, sobre la coordinació de disposicions legals, reglamentàries i administratives dels estats membres relatius a l'exercici d'activitats de radiodifusió televisiva, i la Llei del Parlament de Catalunya 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i dels adolescents.

  6. El respecte dels valors d'igualtat recollits a l'article 14 de la Constitució.

  7. El foment i la defensa de la cultura i els interessos locals, així com la promoció de la convivència, impulsant, a aquest efecte, la participació en el mitjà dels grups socials de l'àmbit territorial de cobertura corresponent.

  8. La col·laboració en el procés de normalització de la llengua catalana, i de la llengua aranesa en el seu àmbit territorial, d'acord amb els objectius i condicions que estableix la Llei 7/1983, de 13 d'abril, de normalització lingüística a Catalunya.

  9. La promoció de la dona.

  10. La defensa i la preservació del medi ambient.

Article 4

Classificació 4.1 Les televisions locals per ones terrestres es classifiquen en les de gestió pública i les de gestió privada; en les primeres la gestió correspon als municipis i en les segones la gestió correspon a persones naturals i jurídiques privades. 4.2 La modalitat de televisió atorgada s'indica en cada concessió, i només pot ser modificada amb l'acord previ del Govern de la Generalitat. Aquesta modificació comportarà necessàriament un canvi de concessionari.

Article 5

Àmbit territorial de cobertura 5.1 L'àmbit territorial de cobertura de cada televisió local per ones terrestres resta delimitat pel nucli urbà principal de població del municipi corresponent. Això no obstant, la cobertura podrà abastar també altres nuclis del mateix municipi, d'acord amb el que preveu l'article 3.2 de la Llei 41/1995, de 22 de desembre, de televisió local per ones terrestres. 5.2 Això no obstant, en els termes que estableix l'article 7 de la Llei 41/1995, de 22 de desembre, de televisió local per ones terrestres, el Govern de la Generalitat de Catalunya, previ informe de la Direcció General de Radiodifusió i Televisió i amb la conformitat del ple dels municipis afectats, i, si s'escau, dels gestors del servei, podrà autoritzar excepcionalment emissions en cadena si ho considera adient en funció a la proximitat territorial, que vindrà determinada per la comarca i la identitat social i cultural dels municipis interessats.

TÍTOL 2 Gestió del servei

Article 6

Títol d'habilitació 6.1 Per a la prestació del servei de televisió local per ones terrestres cal disposar de concessió administrativa. 6.2 Serà el Govern de la Generalitat qui atorgarà, a Catalunya, les concessions per a la gestió d'aquest servei, amb el procediment previst a l'article 9. A aquest efecte, serà requisit necessari previ la viabilitat tècnica del projecte, la qual es presumirà sempre que es produeixi la concurrència de totes aquestes circumstàncies: a) existència de reserva provisional de freqüència, b) aprovació del projecte tècnic i c) inspecció satisfactòria, per l'autoritat administrativa competent, de les característiques i paràmetres tècnics de l'estació transmissora i, si s'escau, de les estacions repetidores. La concessió genera el dret a instal·lar i explotar l'estació emissora, així com, si s'escau, els enllaços necessaris. 6.3 La concessió és intransferible. Qualsevol acte o negoci jurídic que afecti les accions d'una societat concessionària requerirà l'autorització administrativa que preveu l'article 16.a). 6.4 En cada àmbit territorial de cobertura, d'acord amb les previsions de l'article 4 de la Llei 41/1995, de 22 de desembre, s'atorgaran fins a dues concessions, de les quals una correspondrà necessàriament a l'ajuntament respectiu si aquest acorda la gestió del servei de televisió local per ones terrestres i formalitza la sol·licitud d'acord amb el que s'estableixi a la corresponent convocatòria, i la segona, mitjançant concurs públic, s'adjudicarà a una persona natural o jurídica privada legalment constituïda.

Article 7

Gestió de les televisions locals públiques Els ajuntaments titulars d'una concessió de servei públic de televisió local per ones terrestres l'hauran de gestionar directament, per qualsevol de les formes previstes a l'article 188.2 del Decret 179/1995, de 13 de juny, pel qual s'aprova el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals. Aquest servei públic municipal s'haurà de finançar, d'acord amb el que estableix la normativa vigent, mitjançant ingressos de dret públic i de dret privat. El ple de l'ajuntament exercirà el control de la gestió del servei i serà responsable del compliment dels principis detallats a l'article 3, així com de la resta d'obligacions establertes en el present Decret, sens perjudici de la facultat inspectora i sancionadora que correspon a la Generalitat de Catalunya.

Article 8

Requisits del concessionari Les persones naturals o jurídiques privades legalment constituïdes per accedir a la titularitat d'una concessió del servei públic de televisió local per ones terrestres cal que reuneixin les particularitats següents:

  1. Tenir la nacionalitat espanyola o de qualsevol altre estat membre de la Unió Europea.

  2. No estar inclòs en cap de les prohibicions de contractar previstes als articles 15 i 20 de la Llei de contractes de les administracions públiques.

  3. A més a més, quan es tracti de societats: El seu objecte social necessàriament ha de preveure la gestió del servei de televisió local. Les seves accions han de ser nominatives. La participació estrangera en el seu capital no pot superar, directament o indirecta, el vint-i-cinc per cent. A aquest efecte, s'entenen estrangeres les persones que no tinguin la nacionalitat d'un estat de la Unió Europea.

TÍTOL III...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR