DECRET 137/2003, de 10 de juny, de regulació de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 137/2003, de 10 de juny, de regulació de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys.

Catalunya disposa d'una llarga tradició associativa i un ric teixit social que es recolza en el treball educatiu i de socialització que realitzen les entitats d'educació en el lleure, les quals han estat capdavanteres en la demanda de normatives que han ajudat a vetllar per la qualitat pedagògica i la seguretat de les seves activitats. En el moment actual i davant la creixent demanda social de serveis adequats per als infants i joves en les èpoques de les vacances escolars, derivada principalment de les característiques sociolaborals de la població catalana, han aparegut altres iniciatives educatives, tant públiques com privades, i en aquest últim cas, de persones físiques i jurídiques, que aconsellen regular, de manera més acurada, les acampades juvenils, les colònies, els camps de treball, els casals de vacances i les rutes amb infants i joves menors de 18 anys.

La Secretaria General de Joventut, davant les diverses finalitats de les entitats que actualment promouen i organitzen les activitats regulades per aquest Decret, valora molt especialment totes les activitats que facin èmfasi en la promoció entre les persones participants dels valors democràtics, el civisme, el procés d'identitat nacional, la solidaritat, el respecte i la protecció del medi ambient, la convivència, l'altruisme, les actituds i els hàbits saludables i el consum responsable, per la qual cosa considera que cal vetllar pel seu correcte desenvolupament.

A més, l'experiència obtinguda durant els dos anys de vigència del Decret 337/2000, de 24 d'octubre, i l'entrada en vigor, o la revisió, d'altres normatives, sobretot les dels departaments d'Ensenyament i de Cultura, aquest últim per mitjà del Consell Català de l'Esport, que afecten el contingut d'alguns dels seus aspectes, aconsellaven modificar el contingut de l'actual Decret.

En conseqüència, el Govern de la Generalitat considera que per tal de vetllar per la seguretat de les persones assistents, la qualitat pedagògica d'aquestes activitats i l'adequació a les noves realitats del col-lectiu social en la seva demanda de respostes educatives en el temps de lleure, cal establir per mitjà d'un nou decret els requisits mínims que aquestes activitats hauran de complir necessàriament per i durant la seva realització.

Aquests requisits mínims recullen la majoria dels aspectes que en el seu dia es van establir exclusivament per a les activitats de les entitats d'educació en el lleure i que en aquest Decret s'actualitzen i se'n amplia l'àmbit d'aplicació per tal d'incloure qualsevol de les activitats que es realitzi amb menors de 18 anys fora de l'àmbit de competències dels departaments d'Ensenyament i Cultura, sigui quina sigui l'associació, moviment, entitat, institució, administració, empresa privada o persona física que l'organitzi.

Aquest Decret, atenent al col-lectiu al qual es dirigeix, té també en compte el marc normatiu establert per la Llei 3/1993, de 5 de març, de l'estatut del consumidor, i la Llei 8/1995, de 27 de juliol, d'atenció i protecció dels infants i dels adolescents i, a més, per mitjà d'un ampli consens amb els agents socials s'adequa a les necessitats del món juvenil i a l'actual realitat socioeconòmica.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller en cap i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 Aquest Decret regula les acampades juvenils, els camps de treball, els casals de vacances, les colònies, les rutes i qualsevol altra activitat assimilable que, sigui quina sigui la seva denominació i característiques, habitualment realitzen les entitats d'educació en el lleure infantil i juvenil, en les quals hi participin persones menors de 18 anys en nombre superior a sis, que no tinguin caràcter familiar i que es desenvolupin a Catalunya, amb una finalitat educativa, cultural, formativa o social.

1.2 En el cas de les rutes que acabin o s'iniciïn a Catalunya, caldrà que compleixin amb el contingut d'aquest Decret només per als dies en què siguin dins del territori català.

Article 2

Activitats subjectes i excloses

2.1 El contingut d'aquest Decret és d'aplicació a les activitats organitzades o promogudes per persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les persones participants de les quals hagin estat prèviament inscrites a aquestes activitats.

2.2 Queden excloses del compliment d'aquesta normativa les activitats objecte d'aquest Decret que estiguin regulades pel Departament d'Ensenyament.

2.3 Queden excloses del compliment d'aquesta normativa les activitats organitzades, directament, pel Consell Català de l'Esport, o per qualsevol de les entitats inscrites o que tinguin seccions esportives adscrites al Registre d'entitats esportives de la Generalitat de Catalunya.

2.4 Queden excloses del compliment d'aquesta normativa les activitats promogudes o organitzades per centres residencials i d'acolliment, propis o col-laboradors, de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència i de la Direcció General de Justícia Juvenil. Tanmateix, notificaran a la Secretaria General de Joventut la realització de l'activitat amb l'antelació suficient als efectes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR