DECRET 246/2008, de 16 de desembre, de regulació de la situació administrativa especial de segona activitat en el cos de mossos d'esquadra.

Fecha de Entrada en Vigor20 de Diciembre de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior, Relacions Institucionals i Participacio
Rango de LeyDecret

DECRET

246/2008, de 16 de desembre, de regulació de la situació administrativa especial de segona activitat en el cos de mossos d'esquadra.

Amb la finalitat d'assegurar que les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra tinguin en tot moment les aptituds adequades per complir les funcions que tenen encomanades, que són fonamentalment de caràcter operatiu i que porten associat en molts casos un component important de risc, i poder garantir, així, l'eficàcia en el servei policial, però alhora per permetre l'ajust permanent d'escales i categories i l'adaptació de la carrera professional als canvis que produeix el transcurs del temps, la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, estableix les causes per les quals les persones funcionàries poden passar, abans d'arribar a la jubilació, a la situació administrativa especial de segona activitat.

Les causes esmentades, que recull l'article 61.2, són l'edat, que en cap cas no pot ser inferior a cinquanta-set anys, i la disminució de les condicions físiques o psíquiques, en un grau que impedeixi les persones funcionàries desenvolupar normalment el servei, sense que els incapaciti permanentment per complir les seves funcions.

D'acord amb l'article 61.3, s'han de determinar per reglament les circumstàncies i les condicions de la prestació dels serveis complementaris de segona activitat, i el grau de les incapacitats mèdiques que poden determinar el passi a aquesta situació. Entre aquestes circumstàncies, es preveu el passi a la segona activitat com a punt d'arribada d'un procés progressiu d'adaptació del lloc de treball a les aptituds concretes de la persona funcionària afectada per una disminució de les seves condicions físiques o psíquiques, tal i com preveu la normativa general de prevenció de riscos laborals.

En aquest context de reglamentació de la segona activitat, també es regulen la determinació i la provisió dels llocs de treball no policials de suport tècnic per als membres del cos de mossos d'esquadra que es puguin trobar en la situació d'incapacitat permanent declarada pels organismes competents de la Seguretat Social, i que manifestin la voluntat de reprendre una activitat laboral complementària i compatible amb la seva situació d'incapacitat permanent total, tant si aquesta incapacitat permanent prové d'una contingència comuna com d'una contingència laboral.

En conseqüència, vist l'informe favorable del Consell de la Policia-Mossos d'Esquadra i de la Comissió Tècnica de la Funció Pública; d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora; en ús de les competències atribuïdes per la disposició final de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra; a proposta del conseller d'Interior, Relacions Institucional i Participació, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Objecte i àmbit d'aplicació

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objecte la regulació del passi de les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra a la situació administrativa especial de segona activitat per raó de l'edat, o per disminució de les condicions físiques o psíquiques, en compliment de la previsió que formula l'article 61.3 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, així com, en aquest context, la determinació i la regulació de la provisió dels llocs de treball no policials de suport tècnic per als membres del cos de mossos d'esquadra que es puguin trobar en la situació d'incapacitat permanent total declarada pels organismes competents en matèria de seguretat social.

Article 2

Àmbit

2.1 Les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra de les escales bàsica, intermèdia, executiva i superior, quan arribin a l'edat de cinquanta-set anys, poden passar a la situació administrativa especial de segona activitat, sempre que ho sol·licitin d'acord amb el que regula aquest Decret.

2.2 Les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra de les escales bàsica, intermèdia, executiva i superior que tinguin una disminució previsiblement permanent de les seves aptituds físiques o psíquiques en un grau que dificulti l'exercici normal de les seves funcions professionals, es regularan pel següent:

Si la disminució presenta un grau que no impedeixi l'exercici de les seves funcions professionals, la situació de les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra afectats serà la que regula el capítol 4 d'aquest Decret

Si la disminució comporta la incapacitat permanent total, la situació de les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra afectades serà la que regula el capítol 5 d'aquest Decret.

En qualsevol cas, no es pot produir el passi a la situació administrativa especial de segona activitat si no hi ha la voluntat expressa de la persona afectada en el cas del punt 2.1 o la concurrència de les circumstàncies objectives que figuren al paràgraf anterior.

2.3 Als efectes del que estableix aquest Decret, es considera que l'exercici normal de les funcions professionals atribuïdes a les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra exigeix una elemental capacitat tant per a l'ús i el maneig de l'armament i la resta de mitjans de defensa reglamentaris, com per a la conducció de vehicles en condicions normals, com també una elemental capacitat motriu.

2.4 D'acord amb l'article 61.2 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, de la policia de la Generalitat-mossos d'esquadra, en la sol·licitud per passar a la situació administrativa especial de segona activitat, la persona afectada haurà de manifestar si vol prestar serveis complementaris de segona activitat dins del mateix cos o, per voluntat expressa de la persona funcionària, en llocs pertanyents a altres cossos de la Generalitat que siguin adequats al seu nivell i als seus coneixements.

La prestació de serveis en altres cossos i la regulació de les condicions i requisits d'homologació necessàries per fer efectiva aquesta possibilitat es duran a terme d'acord amb el que es determini per reglament, a proposta del departament competent en matèria de funció pública. Així mateix, i mentre s'adjudiqui el lloc de treball, es podrà adscriure provisionalment la persona funcionària a llocs de segona activitat del cos de mossos d'esquadra adequats a les seves capacitats funcionals.

2.5 De conformitat amb el que disposa l'article 61.4 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol, les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra que ocupin llocs de treball de l'escala de suport del cos de mossos d'esquadra no poden passar a prestar serveis de segona activitat.

Capítol 2

Disposicions generals de la situació de segona activitat

Article 3

Permanència en la situació de segona activitat

3.1 En la situació administrativa especial de segona activitat s'hi roman fins a la jubilació, o fins el passi a una altra situació administrativa, que no pot ser la de servei actiu, llevat que hagi desaparegut la disminució de les aptituds físiques o psíquiques que va motivar el passi a aquella situació, d'acord amb el que preveu l'article 18 d'aquest Decret.

3.2 Les persones funcionàries que es troben en segona activitat conserven la categoria que posseïen en el moment en què van passar a aquesta situació.

3.3 Les persones funcionàries que passin a la segona activitat han de cessar en el lloc de treball que ocupin en la situació de servei actiu o en el que tinguin reservat, llevat que aquests llocs siguin susceptibles de ser ocupats en segona activitat, d'acord amb el que consti a la relació de llocs de treball del cos de mossos d'esquadra. El cessament d'aquest lloc de treball té efectes l'endemà de la notificació de la resolució que declara la situació administrativa especial de segona activitat.

Article 4

Elements d'acreditació i armament reglamentari

Quan passin a la situació de segona activitat, les persones funcionàries del cos de mossos d'esquadra seguiran disposant de la targeta d'identitat professional i la placa insígnia, i de l'arma reglamentària, llevat que en el dictamen mèdic a què fa referència l'article 16 d'aquest Decret es constati una disminució de les capacitats físiques o psíquiques incompatible amb la possessió i ús de l'arma.

Article 5

Retribucions, triennis i drets passius

5.1 El personal en situació administrativa especial de segona activitat ha de percebre les retribucions bàsiques corresponents a la seva categoria en el cos de mossos d'esquadra i les de caràcter personal que tenia reconegudes, a més de les complementàries del lloc que es passi a ocupar, d'acord amb el que estableix l'article 62.1 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol.

En el supòsit que en el moment de passar a la segona activitat les retribucions totals siguin inferiors a les que cobrava en la situació de servei actiu en el darrer lloc ocupat, la persona funcionària ha de percebre un complement personal i transitori que iguali les retribucions amb les que percebia anteriorment. Aquest complement s'ha de regir pel que estableix la disposició transitòria 2 del Text únic dels preceptes de determinats textos legals vigents a Catalunya en matèria de funció pública, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre.

5.2 El període de temps que es roman en la situació de segona activitat és computable als efectes de perfeccionament de triennis i de drets passius, en la categoria que es posseïa en el moment de produir-se el passi a la situació esmentada, d'acord amb l'article 62.2 de la Llei 10/1994, d'11 de juliol.

5.3 Quan es tracti de llocs de treball de nivell d'especialitat 3 o 4, o de nivell de responsabilitat C o D, el lloc de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR