ORDRE AAM/57/2011, de 6 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries, i es fa pública la convocatòria dels corresponents a l'any 2011.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAM/57/2011, de 6 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries, i es fa pública la convocatòria dels corresponents a l'any 2011.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) té com a objectiu, entre d'altres, l'impuls i el foment de les assegurances agràries per tal de salvaguardar les produccions agràries i ramaderes.

Per aquest motiu es duen a terme, regularment, diferents activitats de foment per tal de fer extensives aquestes assegurances a tot el sector de la producció agrària, entre les quals destaquen les convocatòries d'ajuts consistents en una subvenció directa sobre el cost de contractació de l'assegurança agrària de què es tracti.

Els resultats obtinguts per aquestes convocatòries d'ajuts aconsellen continuar amb la subvenció de les assegurances agràries.

En aquesta nova convocatòria es mantenen els criteris de les anteriors i, en aquest sentit, es dóna prioritat a les assegurances contractades en les produccions on hi hagi un nivell d'assegurament baix, i es fomenten les assegurances que ofereixen més cobertures o que permeten aglutinar en una sola pòlissa produccions diverses o les que ofereixen cobertura per sequera en conreus de secà.

Així, d'una banda, es fa pública la convocatòria per ajuts a les assegurances agràries que estableix el Pla d'assegurances agràries combinades per a l'exercici 2011 que tenen naturalesa d'ajut d'Estat, d'acord amb la Decisió de la Comissió de 30 de gener de 2002, per la qual es declara compatible amb el mercat comú aquest règim que té assignat el número N 744/2001, i de l'altra, s'estableixen i es fan públics ajuts a les pòlisses subscrites en la modalitat d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, que s'acullen al règim de minimis que preveu el Reglament CE 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció de productes agrícoles.

En el marc del Pla d'assegurances agràries combinades vigent, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural subvenciona un percentatge sobre la subvenció que l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (Enesa) aplica a la pòlissa contractada.

El Pla d'assegurances agràries combinades per a 2011 recull la posada en marxa d'un nou model de contractació sota un esquema d'assegurament amb cobertures creixents, que s'iniciarà al segon trimestre amb les línies d'assegurança de cítrics. En relació amb les línies d'assegurança previstes al Pla, la seva tramitació i resolució de concessió, així com la determinació del seu import i les condicions de pagament, s'estableixen al Conveni de col·laboració signat a aquest efecte, en data 15 de juny de 2006, entre el DAAM i l'Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA (Agroseguro).

Consegüentment, valorada la conveniència de continuar fomentant l'ús de les assegurances agràries; d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries per a 2011, que es publiquen a l'annex 1, així com la distribució de les línies en els diferents grups, que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Fer pública la convocatòria per a 2011 dels ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries d'acord amb les bases reguladores, i per a les línies en els diferents grups, aprovades a l'article 1 anterior.

2.2 Els terminis per presentar la sol·licitud d'ajut, en funció del tipus d'assegurança subscrita, són els següents:

2.2.1 Per les assegurances corresponents a les línies que es detallen a l'annex 2, incloses al Pla d'assegurances agràries combinades per a l'exercici 2011, la formalització de l'assegurança corresponent tindrà la consideració de sol·licitud d'ajut sempre que s'hagi realitzat correctament i dins el període de subscripció establert.

2.2.2 Per les assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen, el termini serà el següent:

  1. Un mes, comptat a partir de la data en què s'hagi subscrit i pagat la pòlissa.

  2. Si la subscripció i el pagament de la prima de la pòlissa és anterior a la publicació d'aquesta convocatòria, el termini d'un mes per presentar la documentació computa des de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

    2.2.3 Les sol·licituds presentades fora de termini no s'admetran a tràmit.

    2.3 Els ajuts establerts en aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/770000700/6120 dels pressupostos del DAAM per a l'any 2011, dotada amb un import màxim de 8.800.000,00 euros, dels quals 8.340.000,00 euros es destinaran a la línia d'ajut de les assegurances incloses al Pla d'assegurances agràries combinades de l'annex 2 d'aquesta Ordre, i 60.000,00 euros es destinaran a la línia d'ajut a les assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, independents de les pòlisses subscrites per a l'assegurament de la producció que protegeixen.

    2.4 En relació amb la tramitació de l'ajut:

    2.4.1 En el cas de l'ajut a què es refereix l'apartat 2.a) de l'annex 1, la tramitació de la subvenció s'efectuarà d'acord amb el que estableix el Conveni de col·laboració formalitzat entre el DAAM i Agroseguro per al foment de l'ús de les assegurances agràries en el sector agrari català, el qual es podrà descarregar de la pàgina web http://www.gencat.cat/daam/ajuts.htm.

    2.4.2 En el cas de l'ajut a què es refereix l'apartat 2.b) de l'annex 1, la tramitació de l'ajut s'efectuarà de la manera següent:

    2.4.2.1 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Mesures d'Acompanyament i Assegurances Agràries.

    2.4.2.2 L'òrgan competent per emetre la resolució corresponent és el director o la directora general de Desenvolupament Rural.

    2.4.2.3 El termini màxim per emetre la resolució de concessió i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de cinc mesos, comptats a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa i notificació en el termini establert, la sol·licitud s'entendrà desestimada per silenci administratiu.

    2.4.2.4 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

    En cas de silenci administratiu, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini de tres mesos comptat des de la data en què s'exhaureixi el termini establert a l'apartat anterior.

    2.5 Els ajuts concedits a les persones físiques per import superior als 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/daam/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

    Disposicions transitòries

    —1 Els ajuts per al foment de l'ús de les assegurances agràries aplicades a les pòlisses subscrites en anys o plans d'assegurances anteriors que estiguin pendents de tramitació es finançaran amb càrrec a les partides pressupostàries de l'exercici 2011.

    —2 Aquesta Ordre també s'aplicarà a les pòlisses del pla el període de subscripció de les quals s'hagi iniciat abans de la publicació d'aquesta disposició.

    Disposicions finals

    —1 Es faculta el director o la directora general de Desenvolupament Rural perquè dicti les disposicions que calguin per a l'execució i el desplegament d'aquesta Ordre.

    —2 Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

    Barcelona, 6 d'abril de 2011

    Josep Maria Pelegrí i Aixut

    Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

    Annex 1

    Bases reguladores

    —1 Objecte dels ajuts

    1.1 Establir les mesures per a l'aplicació dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR