ORDRE AAR/49/2009, de 17 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts associats al contracte global d'explotació i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/49/2009, de 17 de febrer, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts associats al contracte global d'explotació i es convoquen els corresponents a l'any 2009.

En data 1 de març de 2007 es va publicar el Decret 50/2007, de 27 de febrer, pel qual es regula el contracte global d'explotació (CGE), amb l'objectiu d'adoptar el règim jurídic dels acords de compromisos entre l'Administració i les explotacions agràries que tinguin com a finalitat el foment d'activitats agrícoles i ramaderes respectuoses amb el medi ambient i la promoció de models específics d'activitat agrària.

L'article 5 del Decret 50/2007, de 27 de febrer, modificat pel Decret 253/2007, de 20 de novembre, estableix que per obtenir els ajuts associats al CGE i els altres ajuts públics derivats del FEADER que es determinin a les ordres de convocatòria corresponents, les persones titulars d'explotacions agràries els hauran de sol·licitar mitjançant el CGE i a través de la declaració única agrària (DUN).

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007, i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer, estableix una sèrie de mesures recollides en tres eixos i adreçades a fomentar un augment en la competitivitat del sector agrícola i forestal, una millora del medi ambient i de l'entorn natural, així com un increment de la qualitat de vida en zones rurals i diversificació de l'economia rural.

D'acord amb l'article 6 del Decret 50/2007, de 27 de febrer, resulta procedent convocar per al 2009 els ajuts associats al CGE d'acord amb els objectius de la política agrorural i les previsions del PDR, i els objectius i les finalitats definides al Decret esmentat, així com la renovació del contracte per a les persones que s'hi van acollir en la campanya anterior.

Consegüentment, valorada la conveniència de continuar donant suport a les explotacions agràries catalanes mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Capítol I

Aprovació de les bases i convocatòria del CGE i dels ajuts associats

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és aprovar les normes que regeixen els ajuts associats al CGE per a l'any 2009 que es relacionen a continuació, amb les especificitats que, per a cadascun d'aquests ajuts, figuren als annexos.

  1. Procediment general:

    Primera instal·lació de joves agricultors i agricultores (annex 1).

    Modernització d'explotacions agràries (annex 2).

    Adaptació a les normes comunitàries: traçabilitat dels productes agraris (annex 3).

    Diversificació cap a activitats no agrícoles (annex 4).

  2. Procediment abreujat:

    Utilització dels serveis d'assessorament per part de les persones agricultores (annex 5).

    Indemnització compensatòria en zones de muntanya i indemnització compensatòria en zones desfavorides fora de les de muntanya (annex 6).

    Pràctiques agroambientals (annex 7).

    Foment de la ramaderia ecològica (annex 8).

    Pràctiques agroambientals del pla pilot del CGE (annex 9).

    Inversions no productives (annex 10).

Article 2

Convocatòria del CGE i de determinats ajuts associats

Es convoquen el CGE i els ajuts associats a aquest contracte a què es refereix l'article 1 anterior, per a l'any 2009, així com la renovació dels compromisos subscrits pels que ja tenen un CGE vigent.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquesta Ordre s'entén per:

Diagnosi prèvia: descripció de la situació de l'explotació agrària en el moment de la sol·licitud de signatura del CGE. Inclou les dades relacionades amb aspectes productius, econòmics, tècnics, mediambientals, paisatgístics, sociolaborals i sobre qualitat de vida de l'explotació declarades per la persona titular, sobre les quals es realitza una anàlisi de debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats (DAFO). Si escau, les propostes d'incorporació de persones joves descriuran la situació prevista en el moment en què es materialitzi la incorporació.

Pla d'explotació: descripció de la situació prevista de l'explotació agrària al cinquè any de la sol·licitud de signatura del CGE. Fixa els principals objectius de l'explotació relacionats amb les accions previstes, incorpora la seva planificació temporal i projecta les dades de la diagnosi prèvia en el moment de finalització del contracte.

Pla d'empresa: per a l'ajut a la primera instal·lació de joves agricultors i agricultores. Descripció del projecte empresarial amb indicació de les fases i els objectius concrets de desenvolupament de les activitats de la nova explotació. També inclourà informació detallada sobre inversions, formació, assessorament o qualsevol altra mesura necessària per tal de desenvolupar les activitats de l'explotació agrícola. El pla d'empresa està integrat per: la diagnosi prèvia, el pla d'explotació, la memòria justificativa sobre la viabilitat de la incorporació en l'explotació i l'itinerari formatiu o la seva sol·licitud al DAR.

Pla de millora: descripció de les inversions que comporten una millora del rendiment global de l'explotació i per a les quals se sol·licita l'ajut per a la modernització de les explotacions agràries en l'any en curs.

Càrrega ramadera: el nombre d'unitats de bestiar major (UBM) que suporta per terme mitjà anualment una hectàrea de superfície agrària de l'explotació amb aprofitament ramader.

Taula de conversió UBM:

Toros, vaques i altres animals de l'espècie bovina de més de dos anys i equins de més de sis mesos: 1,0 UBM.

Animals de l'espècie bovina de sis mesos a dos anys: 0,6 UBM.

Animals de l'espècie bovina de menys de sis mesos: 0,4 UBM.

Ovelles i cabres: 0,15 UBM.

Porcí: animals reproductors: 0,5 UBM.

Porcí d'engreix: 0,3 UBM.

Avicultura de posta: 0,014 UBM.

Altres aus de corral: 0,003 UBM.

Aquestes equivalències per trams d'edat dels animals es faran d'acord amb els valors declarats a la DUN.

Article 4

Procediment general i procediment abreujat del CGE

4.1 Procediment general: sistema de tramitació d'un ajut o conjunt d'ajuts que comporta el compliment dels compromisos de caràcter general que s'estableixen a l'article 7 d'aquesta Ordre i l'elaboració de la diagnosi prèvia i del pla d'explotació el primer any de sol·licitud del CGE, i si escau, quan es presenten propostes de modificació establertes a l'article 17 del Decret 50/2007, de 27 de febrer, pel qual es regula el contracte global d'explotació (DOGC núm. 4832, d'1.3.2007), modificat pel Decret 253/2007, de 20 de novembre (DOGC núm. 5014, de 22.11.2002).

Aquest procediment s'aplicarà en els supòsits de CGE en què els ajuts tinguin per objecte la primera instal·lació de joves agricultors i agricultores, i/o la modernització de les explotacions agràries, i/o l'adaptació a les normes comunitàries, la traçabilitat dels productes agraris, i/o la diversificació cap a activitats no agrícoles, dels annexos 1, 2, 3 i 4 d'aquesta Ordre.

4.2 Procediment abreujat: sistema de tramitació d'un ajut o conjunt d'ajuts que comporta el compliment dels compromisos de caràcter general que s'estableixen a l'article 11 d'aquesta Ordre, en el qual es prescindirà de la presentació de la diagnosi prèvia i del pla d'explotació. Aquest procediment abreujat s'aplicarà en els supòsits de CGE amb algun ajut dels annexos 5 a 10 d'aquesta Ordre i que no inclogui cap dels ajuts especificats a l'apartat anterior.

4.3 En cas que la persona sol·licitant s'adhereixi el mateix any al procediment general i abreujat, li serà d'aplicació el primer.

4.4 Durant la vigència del contracte en procediment abreujat, la sol·licitud d'ajuts associats al procediment general requerirà una proposta de modificació de signatura del contracte inicial. Si la proposta s'estima favorablement, comportarà l'inici d'un nou contracte global d'explotació de procediment general amb la corresponent assumpció de requisits i compromisos que aquest canvi comporta, sens perjudici del termini establert per als compromisos específics adquirits pels ajuts associats al procediment abreujat.

Article 5

Persones beneficiàries

5.1 Poden ser persones beneficiàries dels ajuts que estableix aquesta Ordre les persones signatàries del CGE segons el que estableix l'article 14.1 del Decret 50/2007, de 27 de febrer, que estiguin al corrent de les seves obligacions en matèria fiscal amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i en matèria social amb la Tresoreria General de la Seguretat Social, que no tinguin deutes de cap tipus amb la Generalitat de Catalunya, i que compleixin les condicions i els requisits específics dels ajuts definits als annexos d'aquesta Ordre.

5.2 Les persones signatàries del CGE han de ser titulars d'explotacions agràries que compleixin les condicions generals d'admissibilitat de l'article 3 del Decret 50/2007, de 27 de febrer.

Article 6

Finançament, aplicació pressupostària i quantia màxima destinada

6.1 Els ajuts que preveu aquesta convocatòria tenen caràcter de cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el PDR, i aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/770000900/6140 dels pressupostos del DAR per a l'any 2009, per un import màxim de 9.000.000...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR