ORDRE PRE/125/2013, de 17 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals per a l'edició de publicacions periòdiques en suport de paper en català o en aranès.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i occitana/aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l’espai català de comunicació. Aquest sector s’ha d’enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d’altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, és la tasca del Govern donar suport i protegir les iniciatives d’aquest sector per tal de garantir que les forces del mercat no impedeixin el desenvolupament de projectes que contribueixen a garantir el dret a la informació de tots els ciutadans i la consolidació de la identitat nacional del país.

En conseqüència, la legislació en matèria de política lingüística preveu de forma expressa l’establiment de mesures de foment dels mitjans de comunicació escrits, d’acord amb els articles 7 i 27 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i l’article 20 de la Llei 35/2010, de l’1 d’octubre, de l’occità, aranès a l’Aran. Des d’aquesta perspectiva, els ajuts als mitjans de comunicació en llengua catalana o occitana/aranesa contribueixen a la compleció d’espais temàtics, de públic i de territori en el sector i, en general, a la cohesió social i territorial.

D’acord amb aquestes previsions, el Departament de la Presidència convoca una línia de subvencions estructurals destinada a l’edició de publicacions periòdiques en suport de paper en català o en aranès. Aquestes subvencions es regulen actualment per les bases aprovades per l’Ordre PRE/176/2012, de 20 de juny, que, tenint en compte l’experiència assolida en anys anteriors, s’han orientat cap a la professionalització de les plantilles amb la finalitat última d’assolir un alt estàndard de qualitat en la producció.

Tanmateix, les previsions d’aquesta Ordre s’han vist afectades per diversos canvis administratius i legislatius que obliguen a modificar-ne parts substancials del contingut, la qual cosa aconsella dictar una nova ordre que, sense alterar les línies essencials ja recollides en l’Ordre PRE/176/2012, integri aquestes modificacions. Així, d’una banda, i de conformitat amb l’Acord del Govern de la Generalitat de 12 de juny de 2012, cal introduir la possibilitat d’iniciar els procediments per mitjans electrònics, la qual cosa fa necessari modificar les bases referents a les sol·licituds i les notificacions de les resolucions relatives a la concessió de les subvencions. D’acord amb l’anterior, es possibilita la presentació electrònica de sol·licituds a través de l’Oficina Virtual de Tràmits de la Generalitat de Catalunya.

De l’altra, i en compliment del que disposa la Llei 7/2012, de 29 d’octubre, de modificació de la normativa tributària i d’adequació de la normativa financera per a la intensificació de les actuacions en la prevenció i la lluita contra el frau, cal modificar els requisits de justificació de la despesa subvencionada, en el sentit d’exigir justificant bancari per acreditar les despeses d’import superior a 2.500 euros. Alhora, s’han inclòs alguns ajustos en els criteris de determinació dels imports de les subvencions, amb la finalitat de reduir les diferències existents en aquest aspecte entre publicacions gratuïtes i de pagament i adaptar els imports percebuts a les circumstàncies de l’actual entorn socioeconòmic. Finalment, s’han introduït algunes modificacions en la documentació exigida per tal d’agilitar el procediment i assegurar-ne la transparència.

Per tot això, atès el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Fent ús de les atribucions que em confereix la normativa vigent,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals per a l'edició de publicacions periòdiques en suport de paper en català o en aranès, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre PRE/176/2012, de 20 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals per a l’edició de publicacions periòdiques en suport de paper en català o en aranès.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 17 de juny de 2013

Francesc Homs i Molist

Conseller de la Presidència

Annex

Bases generals

--1 Objecte

1.1 L'objecte és l’aprovació de les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions estructurals a empreses periodístiques i entitats sense ànim de lucre per a l'edició de publicacions periòdiques amb contingut de redacció periodística en català o aranès, que es posen a disposició del públic en suport de paper i estan realitzades amb mitjans d'impremta, o bé per a l'edició en català o aranès de publicacions periòdiques en altres llengües.

1.2 No es consideren inclosos en les subvencions que són objecte d'aquestes bases els supòsits següents:

  1. Les publicacions editades o coeditades per institucions públiques, per entitats privades amb participació majoritària d’institucions públiques en el seu finançament o govern o per entitats privades per encàrrec d’institucions públiques.

  2. Els butlletins i les publicacions corporatives.

  3. Els reclams publicitaris i les guies comercials.

  4. Els suplements de publicacions.

  5. Les publicacions que es comercialitzen de forma encartada o de manera condicionada a l'adquisició d'una altra.

    --2 Persones destinatàries

    2.1 Poden optar a aquestes subvencions les empreses periodístiques, d'acord amb la definició que preveu la base 4.1.a), i les entitats sense ànim de lucre que tenen com a activitat, única o entre d'altres, l'edició de publicacions periòdiques, que hagin editat, l’any anterior al de la convocatòria corresponent, una publicació periòdica que compleixi els requisits que estableixen aquestes bases i que continuïn aquesta edició en el moment de la resolució sobre la sol·licitud.

    2.2 En el cas de persones jurídiques, la realització d'aquesta activitat ha de quedar acreditada en el seu objecte social, tant si es tracta d'empreses periodístiques com si són entitats sense ànim de lucre.

    2.3 Les persones físiques han d'estar donades d'alta en l'epígraf de l'impost d'activitats econòmiques corresponent a l'edició de publicacions periòdiques i revistes.

    --3 Incompatibilitats

    3.1 Aquestes subvencions són incompatibles amb la percepció d'altres ajuts per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament o organisme de la Generalitat de Catalunya.

    3.2 Això no obstant, la percepció d'aquestes subvencions és compatible amb l'obtenció d'altres ajuts, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents d'altres administracions o ens públics o privats, sempre que l'import total no ultrapassi el cost de l'activitat subvencionada.

    --4 Definicions

    4.1 Als efectes de les subvencions que preveuen aquestes bases, s'estableixen les definicions següents:

  6. Empresa periodística: societat mercantil o empresari/ària persona física que té com a activitat, única o entre d'altres, l'edició de publicacions periòdiques, segons es desprèn de l'objecte social, en el cas de les societats mercantils, o bé de l'alta en l'epígraf corresponent de l'impost d'activitats econòmiques si es tracta d'empresaris/àries persones físiques.

  7. Publicació periòdica: la que s'edita un mínim de dues vegades l'any en suport de paper i utilitzant mitjans d'impremta, sota un mateix títol i en sèrie contínua, amb numeració correlativa i data de publicació, que apareix amb propòsit de durada indefinida i inclou el peu d'impremta amb les dades que estableix la legislació vigent.

  8. Publicació d’abast nacional: la que es difon com a mínim a tot el territori de Catalunya.

  9. Publicació d’abast local: la que es difon a una part del territori de Catalunya.

  10. Edició territorial: cadascuna de les publicacions que s'editen sota una mateixa capçalera i presenten variacions superiors al 25% del contingut de redacció.

  11. Publicació corporativa: la que pel seu objectiu o contingut s'adreça principalment als membres d’una empresa, d'una entitat determinada, o d'un grup o federació d'entitats.

  12. Butlletí: publicació que centra el seu contingut en la comunicació interna dels membres d'una entitat determinada.

  13. Publicació de pagament: la que es posa a disposició del públic contra pagament específic per adquirir-la, per canals comercials de distribució (subscripció o punts de venda al públic).

  14. Publicació gratuïta: la que es posa a disposició del públic sense cap cost per a la persona que és destinatària de la publicació.

  15. Revista: publicació no diària de paper, format i característiques d'impressió diferents a les del diari, cosida i/o enquadernada, i amb coberta.

  16. Suplement: la publicació que distribueix ordinàriament els exemplars de manera conjunta amb una altra, encara que tingui preu, numeració, data i capçalera pròpies.

  17. Publicació especialitzada: publicació que centra els seus continguts principalment en una àrea temàtica determinada.

  18. Contingut de redacció periodística: el contingut en què intervé la redacció i que respon a la responsabilitat i la direcció d'un periodista, és a dir, els gèneres informatius i interpretatius que realitzen els redactors o els col·laboradors del mitjà de comunicació seguint els criteris deontològics de la professió periodística. A aquests efectes no es consideren contingut de redacció periodística els treballs d’investigació o comunicació científica, ni els continguts de caràcter literari o artístic.

  19. Contingut de redacció no periodística: tots els continguts d'una publicació que no tinguin caràcter de redacció periodística, com són la publicitat convencional, els publireportatges, les cartelleres de ràdio i televisió, les agendes o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR