ORDRE AAM/317/2013, de 10 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions per a la millora de la producció i/o comercialització de productes vitivinícoles, i es convoquen els corresponents a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), segons la redacció que consta al Reglament (CE) 491/2009 del Consell, de 25 de maig de 2009, estableix, entre d’altres, la mesura de suport a les inversions al sector vitivinícola, per tal de millorar el rendiment econòmic de les mateixes empreses.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen les normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 479/2008 del Consell (actualment integrat en el Reglament (CE) 1234/2007), pel qual s’estableix l’organització comuna del mercat vitivinícola, determina i detalla les operacions i mercats admissibles i el procediment de selecció de sol·licituds d’ajut.

Les mesures contingudes en el Programa de suport al sector vitivinícola espanyol per al període 2014-2018 estan desenvolupades pel Reial decret 548/2013, de 19 de juliol. Entre les mesures contingudes en el programa esmentat es troba la mesura de les inversions, que té per objecte auxiliar les inversions destinades a millorar la producció, la comercialització i el desenvolupament de productes, processos i tecnologies, relacionades amb el sector vitivinícola.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant un ajut econòmic amb la finalitat de millorar l’adaptació a les demandes del mercat i augmentar la competitivitat i el rendiment global de les empreses del sector, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts corresponents a la mesura d’inversions a les empreses del sector vitivinícola que es publiquen a l’annex 1, així com la relació d’inversions subvencionables i no subvencionables, que es publiquen als annexos 2 i 3 respectivament, i aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública per a la concessió dels ajuts objecte d’aquesta convocatòria, el qual consta a l’annex 4 d’aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts corresponents a la mesura d’inversions a les empreses del sector vitivinícola, en el marc del Programa de suport al sector vitivinícola 2014-2018, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1 precedent i per a les actuacions subvencionables següents:

  1. Les inversions de transformació o de comercialització vinculades al celler, que es realitzin en un establiment ubicat a Catalunya.

  2. Els projectes de comercialització desvinculats físicament d’un celler i realitzats en una altra comunitat autònoma o bé en un altre Estat membre, quan el domicili fiscal de l’empresa estigui a Catalunya.

2.2 Les persones interessades que compleixin les condicions previstes a les bases reguladores aprovades per l’article anterior poden presentar les seves sol·licituds d’ajut i la documentació corresponent fins al 31 de gener de 2014, inclòs. Totes les sol·licituds presentades a partir de l’endemà d’aquesta data podran ser tingudes en compte en la convocatòria següent en cas que es compleixin els requisits que s’hi estableixin.

2.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre van íntegrament a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i es financen de conformitat amb l’article 3 del Reglament (CE) núm. 1290/2005 del Consell, de 21 de juny de 2005, sobre el finançament de la política agrícola comunitària. La tramitació d’aquesta mesura de suport es realitzarà d’acord amb les funcions de l’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

D’acord amb el nou Pla financer presentat per part de l’Estat Espanyol per aquesta mesura hi haurà un import previst de 224.000.000,00 euros per tot el període, que s’han de repartir entre les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. L’import màxim a concedir per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es determinarà en la conferència esmentada un cop valorades en l'àmbit estatal totes les sol·licituds presentades.

La participació financera de la Unió Europea en les inversions seleccionades d’acord amb les bases reguladores de l’annex 1 no pot superar el 40% de les despeses auxiliables.

2.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.5 L’òrgan competent per emetre la resolució de les sol·licituds és el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’accions i programes i elaborar el llistat provisional d’inversions a presentar a l’aprovació de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural del MAGRAMA. Aquesta comissió està formada pel subdirector o subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, el subdirector o la subdirectora general d’Innovació Rural i el/la cap del Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

2.6 Un cop emès informe de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural sobre la llista definitiva dels projectes d’inversió seleccionats i les condicions que s'hi preveuen, el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà les sol·licituds i les notificarà. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de sis mesos, comptats a partir de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds. En cap cas no s’efectuaran abans de l’1 de juliol de 2014.

En cas de manca de resolució expressa la persona sol·licitant ha de considerar desestimada la seva sol·licitud.

2.7 Contra la resolució del/de la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.8 Els pagaments realitzats a persones jurídiques en aquesta mesura de suport es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/ i a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Article 3

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública per a la presentació de sol·licituds d’ajut objecte d’aquesta convocatòria, el qual consta a l’annex 4 d’aquesta Ordre, llevat de la presentació de la documentació complementària a aquesta sol·licitud que consta en el punt 6.3 d’aquestes bases reguladores, la qual s’ha de presentar en format paper.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor a partir de l’endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 10 de desembre de 2013

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte

1.1 L’objecte dels ajuts d’aquesta Ordre és donar suport a les inversions destinades a millorar les condicions de producció, comercialització, o al desenvolupament de nous productes, procediments i tecnologies, relacionats exclusivament amb els productes vitivinícoles de territori estatal que es descriuen a l’annex XI ter del Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, amb la finalitat de millorar l’adaptació a les demandes del mercat i augmentar la competitivitat i el rendiment global de les empreses del sector vitivinícola.

1.2 Seran subvencionables:

- Les operacions relatives a les inversions tangibles o intangibles que es descriuen a l’annex 2.

- Les esmentades a l’article 17 del Reglament (CE) núm.555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, en els seus apartats a) i b), i fins a un 8% de les despeses generals lligades a aquests apartats que es preveuen a l’apartat c), llevat de les exceptuades a l’annex 3 d’aquestes bases.

- Les inversions relatives a desenvolupament de nous productes, procediments i tecnologies, a les quals els serà d’aplicació el que estableix l’article 18 del Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008.

1.3 No són subvencionables les inversions que es detallen a l’annex 3 d’aquesta Ordre.

1.4 Les inversions no es podran iniciar abans de la sol·licitud prèvia presentada a l’empara del Reial decret 548/2013, de 19 de juliol, per a l’aplicació de les mesures del programa de suport 2014-2018 al sector vitivinícola espanyol, o bé abans de la presentació de les sol·licituds d’ajuts a l’empara d’aquesta Ordre, sempre tenint en compte les excepcions esmentades en el punt 5 de l’annex 3.

1.5 Els projectes d’inversió podran ser anuals o plurianuals i tindran un termini màxim d’execució i de finançament de 4 anys. En qualsevol cas, l’execució dels projectes haurà de realitzar-se abans de l’1 de juny...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR