RESOLUCIÓ VCP/993/2007, de 30 de març, de publicació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'acció humanitària.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

VCP/993/2007, de 30 de març, de publicació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'acció humanitària.

En els darrers anys venim observant un doble fenomen: un increment quantitatiu de les crisis provocades per catàstrofes d'origen natural i humà que exigeixen una resposta humanitària i un increment de la complexitat i l'impacte humà d'aquestes crisis. Aquest increment està vinculat, habitualment, a un augment de la vulnerabilitat de les poblacions i per tant de la seva feble capacitat per fer front a situacions sobrevingudes de crisi.

Els desastres derivats de fenòmens naturals interactuen amb la vulnerabilitat de les poblacions afectades, multiplicant l'impacte negatiu d'aquests. El mateix succeeix amb els desastres d'origen humà, que combinats amb els efectes de la violació dels drets humans i del dret internacional humanitari, les crisis alimentaries, la desestructuració política, econòmica i social, i altres variables que incideixen en la vulnerabilitat de les persones generen el que s'ha descrit com emergències polítiques complexes. Per fer front a aquestes catàstrofes humanes, no tan sols l'assistència sinó també el testimoniatge tenen un paper rellevant, ja que ajuden a pal·liar el sofriment de les poblacions afectades però també a incidir sobre les causes que originen aquestes tragèdies, treballant per reduir les vulnerabilitats de les poblacions afectades i per garantir l'espai humanitari.

Aquest augment de la complexitat de les crisis ha originat també un augment de la complexitat de la seva resposta humanitària, així com una certa confusió sobre el concepte d'acció humanitària.

Des de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament considerem que l'acció humanitària comprèn qualsevol actuació d'ajuda a les víctimes de diferents tipus de desastres, orientades a alleujar el sofriment, garantir la seva subsistència i protegir els seus drets fonamentals, així com actuar en la prevenció de desastres i reducció de vulnerabilitats. Aquesta definició inclou no només l'ajut proporcionat amb caràcter d'urgència sinó també aquelles operacions més prolongades en el temps i que es duen a terme en el què es denomina "crisis oblidades".

Per a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'acció humanitària té un contingut més ampli que el d'ajut humanitari i inclou no només l'ajuda a les víctimes sinó també, la seva protecció i la garantia dels seus drets fonamentals mitjançant el testimoniatge, la denuncia i la defensa dels drets humans i del dret internacional humanitari.

Les actuacions recolzades i dutes a terme per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en acció humanitària es basen en els següents principis: humanitat, imparcialitat, neutralitat, independència, universalitat, accessibilitat i proporcionalitat.

Per tal de donar resposta a les diferents crisis humanes i situacions de vulnerabilitat presents al planeta, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament vol fomentar i reforçar les iniciatives que, d'acord amb el concepte d'acció humanitària descrit anteriorment, es puguin dur a terme des de Catalunya.

Un dels instruments per a desenvolupar aquest camp d'actuació previst per a l'exercici 2007 és l'establiment d'ajuts per a entitats especialitzades en l'acció humanitària.

L'objectiu d'aquests ajuts és la col·laboració econòmica amb les entitats especialitzades en l'acció humanitària de manera que aquestes disposin de recursos econòmics per implementar projectes d'acció humanitària en un o diversos dels àmbits determinats en aquestes bases reguladores, mitjançant l'establiment de convenis de col·laboració. Del Conveni es derivaran propostes d'intervencions concretes en l'àmbit o àmbits per als quals s'hagi sol·licitat recolzament, les quals es desenvoluparan al llarg de la seva vigència, d'acord amb els criteris d'aquestes bases reguladores.

Per tot el que s'ha expressat, el Consell d'Administració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en la reunió de 16 de març de 2007 va aprovar les bases reguladores que han de regir les subvencions en l'àmbit d'acció humanitària.

D'acord amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Atès el que disposa el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre:

En virtut de l'autorització del Consell d'Administració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de data 16 de març de 2007 i en ús de les facultats que em confereix la normativa vigent,

Resolc:

Donar publicitat a les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'acció humanitària, aprovades pel Consell d'Administració en data 16 de març de 2007, que s'adjunten a l'annex 1 d'aquesta Resolució.

Disposició final

Aquesta Resolució entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Contra aquesta Resolució o les seves bases, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar, amb caràcter potestatiu, recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada d'acord amb el que disposen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la data de publicació al DOGC o bé directament es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant els jutjats contenciosos administratius, de conformitat amb el que estableix l'article 8.3 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa, en el termini de dos mesos, a comptar des de la data de la publicació de la Resolució al DOGC.

Barcelona, 30 de març de 2007

David Minoves i Llucià

Vicepresident del Consell d'Administració

Annex 1

Bases reguladores

.1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions destinades a donar suport a projectes derivats dels plans estratègics o de treball de les organitzacions que actuïn en l'àmbit de l'acció humanitària.

.2 Destinataris

Poden ser beneficiàries d'aquestes subvencions les organitzacions que compleixin els requisits següents:

a) Ser organització no governamental i estar legalment constituïda i inscrita en el registre oficial corresponent i que durant l'any natural en curs compleixi un mínim de tres anys d'antiguitat de constitució legal.

b) Estar inscrita en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament que preveu la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, o al Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i regulat pel Reial decret 993/1999, d'11 de juny.

La inscripció haurà de ser efectiva, com a molt tard, a data de resolució de la corresponent convocatòria.

c) Disposar de seu social o delegació amb establiment permanent a Catalunya, així com tenir un equip de gestió o un òrgan de treball amb capacitat de decisió a Catalunya que pugui assumir la responsabilitat directa dels projectes o actuacions per als quals es sol·liciti subvenció i estar en condicions de donar en tot moment a la Generalitat de Catalunya qualsevol aclariment, informació i documentació relativa a la comptabilitat i gestió del projecte durant la fase de seguiment i execució.

d) Tenir una presència activa, capacitat de mobilització i base social àmplia al territori català.

e) Disposar de capacitat logística, recursos humans, materials i experiència per garantir la qualitat i el compliment dels objectius de les intervencions que es demanen de subvencionar.

f) Estar al corrent de les obligacions derivades de subvencions percebudes de la Generalitat en exercicis anteriors.

g) Tenir com a finalitat institucional expressament recollida en els seus estatuts el treball en acció humanitària i/o que per la trajectòria històrica de l'entitat es pugui constatar objectivament que un dels seus àmbits de treball és l'acció humanitària.

h) Acreditar una experiència de, com a mínim, tres anys a complir durant l'any natural en curs en la realització d'activitats d'acció humanitària.

.3 Requisits de les propostes

Les sol·licituds hauran d'incloure una proposta d'actuació general, que s'haurà d'emmarcar dins les finalitats que s'especifiquen a continuació i s'han d'atendre les prioritats sectorials, les zones i els col·lectius que figuren als punts 4, 5 i 6 respectivament, d'aquestes bases.

a) Afavorir l'atenció a les víctimes reals i potencials en situacions de conflicte armat, en situacions de desastres naturals, en processos de rehabilitació postbèl·lica o post-desastre natural, l'assistència a les poblacions desplaçades internament o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR