DECRET 56/2003, de 4 de febrer, pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

DECRET 56/2003, de 4 de febrer, pel qual es regulen les activitats fisicoesportives en el medi natural.

La demanda social en relació amb les activitats fisicoesportives de lleure en l'entorn natural té un increment constant. L'afluència creixent de practicants d'aquestes activitats comporta uns beneficis en el territori, especialment en les infraestructures i en l'economia dels municipis i espais on tenen lloc, però també comporta un conjunt de problemàtiques per la pressió a què es veuen sotmesos els delicats ecosistemes on es fan les activitats i també per la necessitat de garantir la seguretat de les persones que les practiquen.

Davant la diversitat de persones que organitzen i promouen les activitats regulades per aquest Decret, amb caràcter empresarial o sense, i de l'augment continuat de persones usuàries, el Govern de la Generalitat considera necessari reglamentar els requisits que han de complir i els mitjans materials i personals que han de tenir les persones i entitats que intervenen en aquestes activitats, amb la finalitat d'incrementar la qualitat de les activitats, garantir els drets i la seguretat de les persones practicants i protegir l'entorn natural.

Aquest Decret aplica i desplega diverses previsions i principis de la Llei de l'esport, Text únic aprovat pel Decret legislatiu 1/2000, de 31 de juliol, i en especial els principis rectors continguts a les lletres k i p de l'article 3.2, que insten la Generalitat a prendre les mesures de seguretat més idònies per a la garantia física i la salut de les persones practicants i a aprofitar adequadament el medi natural per a les activitats esportives de lleure, i l'article 62.3, que fa referència a les obligacions que han de complir les entitats, establiments i empreses dedicades a l'organització d'activitats físiques i d'esbarjo. També es dicta en el marc de la legislació sobre d'altres matèries connexes, com són la salvaguarda del medi natural, la protecció de les persones consumidores i usuàries, i la regulació de títols i ensenyaments del personal tècnic d'esport.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller de Cultura i del conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 El present Decret té per objecte la regulació de les activitats fisicoesportives que es practiquen en el medi natural amb finalitats recreatives i de lleure.

1.2 Es consideren incloses en l'àmbit definit en l'apartat 1 totes les activitats fisicoesportives que reuneixen les característiques següents:

  1. Es fan amb finalitats recreatives i no formen part de competicions organitzades per les federacions esportives o altres associacions esportives degudament registrades, ni estan relacionades amb aquestes competicions, com és el cas dels entrenaments.

  2. Es fan en el medi natural, és a dir, en espais de menor o major extensió que contenen un o més ecosistemes no essencialment transformats per l'explotació i ocupació humanes, i poden representar un risc de deteriorament d'aquest medi natural.

  3. Poden resultar afectades i condicionades per factors meteorològics, per l'ecosistema i per altres dificultats del medi, per la qual cosa representen un cert risc per a les persones que les practiquen.

    1.3 Queden excloses d'aquest Decret les activitats següents:

  4. Les regulades pel Decret 337/2000, de 24 d'octubre, de regulació de les activitats en el temps lliure en les quals participen menors de 18 anys, o norma que el substitueixi, sens perjudici del que estableix la disposició addicional segona del present Decret.

  5. Les organitzades per les escoles esportives nàutiques regulades per l'Ordre del Ministeri de Transports i Comunicacions de 2 d'octubre de 1980, o norma que la substitueixi.

Article 2

Catàleg d'activitats fisicoesportives en el medi natural

2.1 En el Catàleg d'activitats fisicoesportives en el medi natural, que consta a l'annex 1, es determinen les activitats que es consideren incloses en aquest concepte als efectes de l'aplicació del present Decret.

2.2 No s'inclouen en el Catàleg, i per tant queden excloses del present Decret, les activitats fisicoesportives en el medi natural la pràctica de les quals està regulada per normativa específica, sempre que aquesta contingui les disposicions necessàries per assegurar unes condicions similars a les previstes en aquest Decret.

Article 3

Cens d'organitzadors/es d'activitats fisicoesportives en el medi natural

3.1 El Cens d'organitzadors/es d'activitats fisicoesportives en el medi natural té caràcter públic i és gestionat pel Consell Català de l'Esport. En aquest Cens han d'estar incloses totes les persones i entitats organitzadores d'activitats fisicoesportives en el medi natural.

3.2 El Registre de Turisme de Catalunya ha de facilitar al Consell Català de l'Esport les dades referents a les empreses inscrites que organitzin activitats regulades en aquest Decret. Aquesta informació s'ha d'actualitzar, per part del Registre de Turisme, com mínim cada sis mesos. Un cop rebuda la informació, el Consell Català de l'Esport inscriu les empreses al Cens, llevat que falti alguna de les dades previstes a l'apartat 4. En aquest darrer supòsit, el Consell ha de requerir l'empresa afectada per tal que, en el termini de trenta dies, aporti la documentació que falti.

3.3 Les entitats inscrites o adscrites en el Registre d'entitats esportives de la Generalitat que organitzen activitats regulades en aquest Decret s'inscriuen d'ofici en el Cens. Amb aquest objecte, les entitats han d'aportar la documentació prevista a les lletres d, e, f i g de l'apartat 4. Si la documentació no s'aporta quan es demana la inscripció o adscripció, el Registre d'entitats esportives ha de requerir les entitats perquè l'aportin en el termini de trenta dies.

3.4 Les persones i entitats que no figuren inscrites en el Registre de Turisme de Catalunya o en el Registre d'entitats esportives han de sol-licitar al Consell Català de l'Esport la inclusió en el Cens. Amb la sol-licitud han d'aportar la documentació següent:

  1. Denominació i DNI o NIF de la persona o entitat organitzadora.

  2. Domicili social.

  3. Certificació del Registre on constin inscrits, si escau.

  4. Identificació del responsable tècnic o responsable tècnica i de la resta de personal tècnic de què disposa, amb acreditació de la seva titulació, o bé previsió del personal de què disposarà.

  5. Documentació que acrediti el compliment de les obligacions previstes a les lletres a i b de l'article 7.1, o a la lletra a de l'article 13.1, segons escaigui.

  6. Certificació emesa per un responsable tècnic o responsable tècnica, amb la titulació prevista a l'article 8.1.a), sobre el compliment de l'obligació que estableix l'article 7.1.d).

  7. Memòria i relació de les activitats fisicoesportives en el medi natural que s'ofereixen i lloc on es realitzen.

3.5 La inclusió en el Cens s'ha de notificar a la persona o entitat interessada en el termini de dos mesos des de la recepció de tota la documentació prevista a l'apartat 4.

3.6 Les persones i entitats incloses en el Cens han de comunicar al Consell Català de l'Esport qualsevol modificació de les dades aportades inicialment, en el termini de trenta dies des que s'hagi produït la modificació. Les entitats inscrites al Registre de Turisme o al Registre d'entitats esportives que hagin comunicat les modificacions al registre corresponent no cal que les comuniquin al Cens

3.7 L'incompliment de les obligacions previstes en aquest article pot donar lloc a l'actuació inspectora corresponent.

Article 4

Condicions de les persones practicants

4.1 Per a la participació de menors d'edat en les activitats regulades en aquest Decret, les persones o entitats organitzadores han de disposar prèviament i per escrit de l'autorització dels pares o tutors, en la qual ha de constar la identificació de l'activitat o activitats que s'autoritzen, un cop coneguda la informació prevista a l'article 10.1.

4.2 Les persones o entitats que organitzen les activitats poden exigir unes condicions d'edat, d'estat físic i de salut per poder practicar-les, condicions que han d'estar justificades per les característiques de l'activitat, per les condicions en què s'ha de practicar o per altres circumstàncies motivades degudament.

4.3 En aquelles activitats la pràctica de les quals comporti una especial dificultat tècnica o un risc important per a les persones practicants, l'organitzador ha de limitar la seva oferta a les persones que tinguin els coneixements i la capacitat d'execució necessaris.

Article 5

Respecte al medi natural

La pràctica de les activitats regulades en aquest Decret s'ha d'adequar a l'establert en la normativa de medi ambient, en especial en relació amb les previsions de la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals, i disposicions que la desenvolupen sobre la conservació dels espais naturals i la protecció de la flora, la fauna i la gea, i requereix les autoritzacions que, si escau, siguin exigibles. Quan l'activitat es realitza en terrenys inclosos en espais naturals de protecció especial o inclosos en el Pla d'espais d'interès natural, s'ha de complir la normativa específica de l'espai natural o del Pla i els instruments de planificació que el despleguin.

Capítol 2

Organització i gestió de les activitats fisicoesportives en el medi natural

Secció 1a

Règim general

Article 6

Subjectes

Les previsions d'aquesta secció s'apliquen a totes les persones naturals i jurídiques que presten el servei organització i gestió de les activitats regulades en aquest Decret, excepte les que reuneixin els requisits establerts a l'article 12.

Article 7

Obligacions

7.1 Les persones o entitats previstes a l'article 6 han de complir, a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR