ORDRE AAM/7/2014, de 16 de gener, per la qual es regulen l'aprovació i els ajuts dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya a Catalunya, per al període 2014-2018, i es convoquen els ajuts corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

La regulació del sector vitivinícola, establerta per normativa comunitària iniciada l’any 1999, té per objectiu aconseguir l’equilibri entre l’oferta i la demanda de la producció vitícola i mantenir el nivell de rendes dels viticultors. Per aconseguir aquests objectius, és necessari augmentar la competitivitat dels productors, consolidar el prestigi assolit pels vins comunitaris com uns dels millors del món, mantenir les tradicions, respectar el medi ambient i potenciar el teixit social de les zones vitícoles.

El Reglament (CE) 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen les disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic de les OCM), preveu en l’article 103 duodecies, apartat 1, que cada Estat membre productor presenti a la Comissió un projecte de programa de suport de cinc anys que comprengui mesures d’ajut al sector vitivinícola.

Alhora, el Reglament (CE) 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen les normes de desplegament del Reglament (CE) 479/2008 del Consell pel que fa als programes de suport, el comerç amb països tercers, el potencial productiu i els controls en el sector vitivinícola, disposa que la primera presentació de programes de suport havia de referir-se als cinc exercicis financers de 2009 a 2013. 

A Catalunya, el primer programa de suport al sector vitícola es va establir mitjançant l’Ordre AAR/62/2009, de 16 de febrer, que regula la gestió dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya i que ha estat aplicada, amb successives modificacions, al llarg del període 2008-2013.

El Reglament d’Execució (UE) 568/2012, de 28 de juny, de la Comissió, modifica el Reglament (CE) 555/2008 pel que fa a la presentació de programes de suport al sector vitivinícola i preveu la presentació de nous programes de suport per al període 2014-2018.

El Reglament d’Execució (UE) 202/2013 de 8 de març, de la Comissió, modifica el Reglament (CE) 555/2008, en allò que es refereix a la presentació de programes per donar suport al sector vitivinícola i intercanvis amb països tercers i estableix el marc i els requisits específics aplicables al nou període del programa. En aquest sentit el Reial decret 548/2013, de 19 de juliol, recull el conjunt de disposicions que despleguen el programa de suport del sector vitivinícola espanyol per l’aplicació del segon Programa de suport quinquennal.

Entre les mesures per reforçar una estructura vitivinícola competitiva i donar-hi suport es troben les actuacions previstes en els plans de reestructuració i reconversió de la vinya, per afavorir la modernització de les explotacions vitícoles així com l’adequació varietal a les noves tendències del mercat. Per tant cal regular la presentació dels plans de reestructuració i/o reconversió en el marc del nou programa de reestructuració i reconversió de la vinya per al període 2014-2018, d’acord amb el marc normatiu esmentat.

D’altra banda, en l’àmbit de Catalunya, la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola, va representar la creació d’un marc per al sector vitivinícola, amb la finalitat de millorar la qualitat dels productes vitivinícoles, establir els procediments de control i ordenar els elements necessaris per assolir aquests objectius.

Aquesta Llei va ser desplegada pel Decret 264/2003, de 21 d’octubre, pel qual es regula el Registre vitivinícola de Catalunya, i pel Decret 474/2004, de 28 de desembre, pel qual es desplega la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola.

Per raons de transparència, racionalització normativa i claredat de cara a les persones destinatàries, es regulen en una única disposició tant el procediment per a l’aprovació dels plans de reestructuració i/o reconversió, el procediment de tramitació dels ajuts corresponents així com les seves bases reguladores, i es convoquen els ajuts corresponents.

En l’elaboració d’aquesta Ordre s’han consultat les entitats representatives del sector vitícola de Catalunya, a través de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola, d’acord amb l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides.

Ordeno:

Article 1

Aprovació dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya

Regular el procediment i els requisits per a l’aprovació dels plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya, que tinguin com a finalitat l’augment de la competitivitat dels productors vitivinícoles i l’adaptació de l’oferta a la demanda del mercat, per al període 2014-2018. Els esmentats procediments i requisits es publiquen a l’annex 1.

 

Article 2

Aprovació de les bases reguladores i els imports màxims subvencionables de les actuacions recollides en els plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya.

Aprovar les bases reguladores de l’ajut als plans de reestructuració i/o reconversió de la vinya per al període 2014-2018, que es publiquen a l’annex 2 d’aquesta Ordre, i els imports màxims subvencionables de les accions que pot abastar el règim de reestructuració i/o reconversió de la vinya, que es publiquen a l’annex 3.

 

Article 3

Convocatòria dels ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya

3.1 Convocar els ajuts a la reestructuració i/o reconversió de la vinya, corresponents al període 2014-2018, per a les actuacions relacionades a l’apartat 2.6 de l’annex 1 d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 2 per a les mesures incloses en el plans aprovats pel departament competent en matèria d’agricultura d’acord amb les normes i procediments establerts en aquesta Ordre.

3.2 El termini de presentació de sol·licituds d’ajut per a cada campanya és de quaranta dies naturals a comptar des de la data de finalització del termini de presentació dels plans per a l’aprovació del pla fixat a l’apartat 4.2 de l’annex 1 d’aquesta Ordre.

3.3 Els ajuts que preveu aquesta Ordre són finançats pel Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) en el 100% de la despesa.

D’acord amb el nou Pla financer presentat per part de l’Estat espanyol, per a aquesta mesura hi haurà un import previst de 418.660.000,00 euros per al període 2014-2018, que s’han de repartir entre les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural.

3.4 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és la Subdirecció General de Gestió i Control d’Ajuts Directes.

L’òrgan competent per resoldre les sol·licituds és el director general o la directora general de Desenvolupament Rural. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajuts, formada pel/per la subdirector/a general de Gestió i Control d’Ajuts Directes, el/la cap del Servei de Controls i Pagaments i el/la cap del Servei de Coordinació d’Ajuts i Registres.

3.5 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant és de dos mesos comptat a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

3.6 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució.

En cas de silenci administratiu el recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureix el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l’apartat anterior. Tanmateix els/les interessats/ades poden interposar qualsevol altre que es consideri adient.

3.7 Els ajuts concedits a les persones jurídiques es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposicions addicionals

  1. Aquests ajuts a càrrec del FEAGA es tramiten d’acord amb les funcions d’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

  2. Els plans corresponents a la campanya 2013-2014 s’han de presentar en el termini màxim de 30 dies naturals a partir de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC; i la comunicació a què es refereix l’apartat 3.4 de l’annex 1 dins dels quinze dies posteriors a la seva publicació al DOGC.

  3. Els ajuts corresponents a la campanya 2013-2014 s’han de presentar en el termini màxim de 40 dies naturals a comptar des de la data de finalització del termini de presentació del pla d’acord amb el paràgraf anterior.

    Disposició final

    Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al DOGC.

    Barcelona, 16 de gener de 2014

    Josep Maria Pelegrí i Aixut

    Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

    Annex 1

    Aprovació dels plans de reestructuració i reconversió de la vinya

  4. Definicions

    Als efectes d’aquesta Ordre s’entén per:

    Reestructurar una parcel.la: el conjunt d’actuacions que tendeixen a renovar una plantació de vinya ja existent, partint de la seva arrencada, fent les modificacions necessàries...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR