DECRET 253/2008, de 16 de desembre, pel qual es regulen els cursos de formació en benestar animal.

Fecha de Entrada en Vigor20 de Diciembre de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyDecret

DECRET

253/2008, de 16 de desembre, pel qual es regulen els cursos de formació en benestar animal.

El respecte al benestar dels animals, per les repercussions que sobre la salut humana tenen els aliments que d'ells s'obtenen, és una qüestió de formació, voluntat i desenvolupament social. Per això la Unió Europea i els estats membres prioritzen les actuacions de conscienciació i formació del personal que treballa habitualment amb els animals, especialment en les activitats bàsiques com el transport, el sacrifici, la matança i la cura i el maneig en les explotacions ramaderes.

Amb aquesta finalitat de respecte al benestar dels animals s'han dictat diverses disposicions comunitàries relatives, entre d'altres, a la protecció dels animals en explotacions ramaderes (Directiva 98/58/CE, del Consell, de 20 de juliol), a la protecció del porcí (Directiva 2001/93/CE, de la Comissió, de 9 de novembre, i Directiva 2001/88, del Consell, de 23 d'octubre), a la protecció de l'avicultura destinada a producció de carn (Directiva CE 2007/43/CE, del Consell, de 28 de juny), a la protecció dels animals en el moment del seu sacrifici o matança (Directiva 93/119/CE, del Consell, de 22 de desembre). Tota aquesta normativa preveu que el personal que cuida els animals ha de posseir la capacitat, el coneixement i la competència professional necessària. El contingut d'aquesta normativa comunitària és divers, possibilita també la formació per als propietaris de les explotacions i d'altra banda es concep la formació en benestar animal en un sentit ampli que inclou el personal dels escorxadors.

D'altra banda, mitjançant el Reglament CE 1/2005, de 22 de desembre, es regula la protecció dels animals durant el transport i les operacions connexes, que va entrar en vigor el 5 de gener de 2007, i estableix la necessitat d'acreditar una formació adequada de les persones conductores i responsables dels animals i fixa el contingut mínim d'aquesta acreditació, que ha de ser expedida per les autoritats competents. Aquesta exigència està prevista també a l'article 12.1 del Decret 268/2006, de 20 de juny, pel qual es creen el Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius i el Registre d'operadors comercials de bestiar, i se n'estableixen les normes d'autorització, inscripció i funcionament. I l'article 12.3 del mateix Decret estableix que el Departament haurà d'organitzar cursos de formació que capacitin per a l'acreditació a què fa referència aquest article.

D'acord amb l'article 116.1, d) del vigent Estatut d'autonomia, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de ramaderia que inclou, en tot cas, la regulació i el desenvolupament de la ramaderia i el sector agroalimentari, la protecció dels animals així com la recerca, el desenvolupament, la transferència tecnològica, la innovació de les explotacions i les empreses agràries i agroalimentàries i la formació en aquestes matèries. Aquesta competència és exercida pel Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

De conformitat amb l'article 189 de l'Estatut que regula el desenvolupament i aplicació del dret de la Unió Europea, la Generalitat aplica i executa el dret comunitari en l'àmbit de les seves competències.

D'acord amb el Decret 659/2006, de 27 de desembre, de reestructuració del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, modificat pel Decret 246/2007, de 6 de novembre, correspon a la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia exercir les competències en matèria de ramaderia i a la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries les relatives a la formació en el món agrari i rural.

En conseqüència, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit territorial

1.1 L'objecte d'aquest Decret és regular la tipologia, el contingut, l'organització i l'homologació dels cursos de formació en benestar animal als efectes de l'expedició, quan escaigui, del certificat acreditatiu per al seu reconeixement en el territori de la Unió Europea.

1.2 Són destinatàries del Decret les persones que realitzen el maneig dels animals, dins l'àmbit territorial de Catalunya, les quals han de disposar de la formació impartida als cursos esmentats.

Article 2

Tipologia dels cursos

2.1 S'estableixen els cursos de formació següents:

  1. Curs de benestar animal per a persones titulars i personal d'explotacions porcines, avícoles, bovines, ovines, de cabrum i cunícoles. S'especificarà en el títol del curs a quina espècie fa referència.

  2. Curs de benestar animal per a persones transportistes d'animals i persones responsables d'animals durant el transport.

  3. Curs de benestar animal per a personal d'escorxadors.

2.2 Per ordre del conseller o la consellera competent en matèria d'agricultura i ramaderia es podrà ampliar o modificar la tipologia dels cursos i el seu contingut quan les normes d'àmbit comunitari ho facin necessari.

Article 3

Durada

La durada mínima dels cursos és de vint hores. Per ordre del conseller o la consellera del departament competent en matèria d'agricultura i ramaderia es podrà modificar la durada mínima per donar compliment a la normativa comunitària.

Article 4

Contingut dels cursos

El contingut dels cursos de formació és el que s'especifica a l'annex d'aquest Decret, tenint en compte que disposaran d'un mòdul general sobre normativa aplicable, coneixements generals en benestar animal i comportament animal, i un mòdul específic en funció del tipus d'animal i de les activitats que realitzen les persones destinatàries de cadascun dels cursos de formació, d'acord amb el que estableix l'esmentat annex.

Article 5

Formació del professorat

El professorat ha d'estar en possessió de la titulació i de la formació suficient degudament acreditada en la matèria o grup de matèries, d'acord amb el que s'especifica a l'apartat 3 de l'annex d'aquest Decret.

Article 6

Organització i homologació

6.1 Els cursos de formació que regula aquest Decret poden ser organitzats i impartits directament pel departament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR