ORDRE ASC/471/2010, de 28 de setembre, per la qual es regulen les prestacions i els i les professionals de l'assistència personal a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Accio Social i Ciutadania
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/471/2010, de 28 de setembre, per la qual es regulen les prestacions i els i les professionals de l'assistència personal a Catalunya.

L'article 19 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, estableix la prestació econòmica d'assistència personal per a la promoció de l'autonomia de les persones en situació de gran dependència. Aquest article especifica que la prestació econòmica d'assistència personal té com a objectiu contribuir a la contractació d'una assistència personal, durant un nombre d'hores, que faciliti a la persona beneficiària l'accés a l'educació i al treball, així com una vida més autònoma en l'exercici de les activitats bàsiques de la vida diària. Amb l'acord previ del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, s'establiran les condicions específiques d'accés a aquesta prestació.

La disposició addicional primera de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, entre les mesures per a la promoció de l'autonomia personal, preveu, en l'apartat cinquè, la regulació per reglament de la figura de l'assistent personal.

El Decret 151/2008, de 29 de juliol, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials, determina el conjunt de prestacions de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública i regula el servei d'assistència personal.

Per tant, el Departament d'Acció Social i Ciutadania té la voluntat de preveure l'assistència personal com el suport personal necessari a aquelles persones que, a causa de les seves limitacions funcionals, requereixen el suport d'una altra persona per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària i altres activitats per poder desenvolupar una vida autònoma integrada a la seva comunitat de referència.

Aquesta disposició regula en un únic text normatiu l'assistència personal a Catalunya, ja sigui com a prestació econòmica o com a prestació de servei, amplia el nivell de protecció del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència, en concreta el desenvolupament i vetlla per una prestació de qualitat.

Per tot això, vist l'informe del Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorguen l'article 39 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i la disposició final primera de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials,

Ordeno:

Capítol I

Objecte, definició i objectius de l'assistència personal

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és regular l'assistència personal a Catalunya, en les següents formes de provisió: prestació econòmica i prestació de servei. Així mateix, l'ordre regula la professió de l'assistent personal i amplia el nivell de protecció del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència.

Article 2

Definició de l'assistència personal

L'assistència personal és el servei prestat per l'assistent personal, que consisteix en un suport personal realitzat, durant un determinat nombre d'hores, a una persona amb capacitat d'autodeterminació i en situació de dependència.

Aquest suport està destinat a la realització de les activitats bàsiques de la vida diària o a la col·laboració en el desenvolupament d'altres activitats per promoure l'autonomia personal, fomentar la vida independent i facilitar l'accés a l'educació i al treball.

Article 3

Objectius de l'assistència personal

L'assistència personal té com a objectius els següents:

  1. Ajudar en l'exercici de l'autodeterminació, entès com l'habilitat de la persona per definir i per aconseguir objectius propis. La persona determina les fites i les activitats per a les quals s'acorda el suport, organitza el suport segons les seves preferències, decideix la provisió de l'assistent personal i supervisa la prestació.

  2. Fomentar l'autonomia personal, la integració social i la participació en la vida de la comunitat.

Capítol II

Modalitats i formes d'assistència personal

Article 4

Modalitats de l'assistència personal

L'assistència personal a Catalunya té dues modalitats:

  1. Assistència personal de suport en l'acompanyament a activitats laborals, ocupacionals i/o formatives.

  2. Assistència personal de suport a la vida autònoma i d'integració social i comunitària.

    La modalitat d'assistència personal es determina d'acord amb el compliment dels requisits generals i específics per part de les persones destinatàries.

  3. Assistència personal de suport en l'acompanyament a activitats laborals, ocupacionals i/o formatives.

    L'assistència personal de suport en l'acompanyament a activitats laborals, ocupacionals i/o formatives té per objecte el suport en l'acompanyament de la persona en situació de dependència en els desplaçaments a les activitats de caràcter laboral, ocupacional i/o formatiu, realitzades de forma habitual i regular i fora de la seva llar habitual.

    L'activitat laboral s'ha de desenvolupar en un centre especial de treball, en una empresa privada, en l'administració pública, o en l'exercici d'un treball com a professional autònom.

    Les activitats ocupacionals s'han de desenvolupar en serveis de centres ocupacionals inscrits en els registres oficials corresponents.

    La formació s'ha d'impartir en una entitat o centre públic o privat legalment autoritzat i en modalitat presencial.

  4. Assistència personal de suport a la vida autònoma i d'integració social i comunitària.

    L'assistència personal de suport a la vida autònoma i d'integració social i comunitària té per objecte el suport en el desenvolupament d'activitats de la vida diària i el suport en les activitats que la persona realitza de forma habitual i regular de caràcter laboral, ocupacional, formatiu, de relació social, cultural, de participació associativa i, en general, que afavoreixin el desenvolupament de la vida autònoma i independent.

    Les activitats compreses en aquesta modalitat poden tenir lloc, indistintament, dintre i fora del domicili habitual de la persona beneficiària.

    Aquesta modalitat inclou, com a mínim, les accions següents:

  5. Atenció personal (suport a la higiene personal, l'alimentació, la mobilitat i la cura de la salut, entre d'altres).

  6. Suport a l'organització, la neteja i l'ordre de la llar.

  7. Acompanyament i suport en gestions personals fora de la llar.

  8. Acompanyament i suport en les activitats laborals, ocupacionals, formatives, culturals, de participació associativa, comunitària i/o social i econòmica.

  9. Altres accions que formin part del Pla d'activitats de la persona beneficiària.

    L'activitat laboral s'ha de desenvolupar en un centre especial de treball, en una empresa privada, en l'administració pública, o en l'exercici d'un treball com a professional autònom.

    Les activitats ocupacionals s'han de desenvolupar en serveis de centres ocupacionals inscrits en els registres oficials corresponents.

    La formació s'ha d'impartir en una entitat o centre públic o privat legalment autoritzat i en modalitat presencial o virtual.

    Les activitats culturals, de voluntariat i/o inserció comunitària s'han de desenvolupar en entitats inscrites en els registres oficials corresponents.

    Aquestes activitats han d'estar prèviament definides i concretades en el Pla d'activitats que recull el projecte de vida autònoma de la persona.

Article 5

Formes de provisió de l'assistència personal

L'assistència personal podrà ser prestada mitjançant dues formes de provisió:

  1. Prestació econòmica, només per a les persones en situació de gran dependència (grau III), que consisteix a contribuir al cost de la contractació, per part de la persona amb dependència, d'un servei d'assistència personal, ja sigui directament o mitjançant una entitat acreditada.

  2. Prestació de servei, per a persones en situació de dependència severa (grau II) i moderada (grau I), que consisteix en el servei del suport necessari a la persona amb dependència, mitjançant un assistent personal proporcionat per una entitat acreditada.

Capítol III

Persones destinatàries

Article 6

Requisits generals d'accés

Les persones destinatàries de l'assistència personal han de reunir els requisits següents:

  1. Els requisits generals que estableix l'article 5 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre.

  2. Tenir capacitat per ordenar i supervisar les activitats de l'assistència personal, per si mateixa o, si escau, mitjançant el seu tutor o representant legal.

Article 7

Requisits específics

A més dels requisits generals establerts a l'article anterior, les persones destinatàries de l'assistència personal hauran de complir els requisits específics següents, segons la modalitat i forma de prestació de l'assistència personal.

-7.1 Assistència personal de suport en l'acompanyament a activitats laborals, ocupacionals i/o formatives

Per accedir a la modalitat d'assistència personal d'acompanyament a activitats laborals, ocupacionals i/o formatives, s'han de reunir els requisits següents:

Prestació econòmica

  1. Tenir reconeguda la situació legal de gran dependència, grau III.

  2. Participar, de forma habitual i regular, en activitats laborals, ocupacionals i/o formatives. Aquest requisit s'haurà d'acreditar mitjançant la certificació corresponent.

    Prestació de servei

  3. Tenir entre 16 i 64 anys en la data de la sol·licitud del reconeixement del grau i nivell de dependència.

  4. Tenir una dependència severa, grau II, o una dependència moderada, grau I.

  5. Tenir reconegut un grau de discapacitat del 75% o superior de discapacitat per causa física o sensorial sordceguesa.

  6. Tenir reconeguda la necessitat del concurs d'una altra persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària.

    -7.2 Assistència personal de suport a la vida autònoma i d'integració social i comunitària

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR