DECRET 240/1999, de 31 d'agost, pel qual es regulen els senyals acústics de la xarxa general d'alarmes i comunicacions de protecció civil.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

240/1999, de 31 d’agost, pel qual es regulen els senyals acústics de la xarxa general d’alarmes i comunicacions de protecció civil.

La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, regula els instruments de planificació com a eina principal de l’acció pública en matèria de protecció civil. Així, la secció tercera del capítol III de la Llei esmentada estableix una acurada tipologia de plans integrats en una estructura unitària d’intervenció pública, amb la finalitat de cobrir les diverses situacions de risc que presenta la realitat i d’oferir un marc territorial i orgànic adequat per afrontar-les.

L’article 22 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, preveu que el Govern ha de crear una xarxa general d’alarmes i comunicacions de protecció civil. A més, els articles 4 i 11 de la Llei citada recullen respectivament, entre d’altres, el dret d’informació dels ciutadans i ciutadanes en les situacions de riscos col·lectius greus que els poden afectar i de les mesures públiques per afrontar-los, així com la col·laboració del mitjans de comunicació social de titularitat pública i privada amb les autoritats de protecció civil per publicar i transmetre la informació i els avisos corresponents en situacions d’emergència.

D’altra banda, l’article 9 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, recull una sèrie de mesures d’emergència que pot adoptar l’autoritat de protecció civil, entre les quals s’inclouen l’evacuació o la recomanació del confinament. Igualment, l’article 35 d’aquesta Llei preveu la necessitat de preparació de la població davant de situacions de risc col·lectiu greu, catàstrofes i calamitats públiques.

D’acord amb aquestes previsions legals, el present Decret té com a objecte regular el sistema d’avís a la població mitjançant la utilització de senyals acústics de la xarxa general d’alarmes i comunicacions adreçats a informar la població davant situacions de risc col·lectiu greu, catàstrofes i calamitats públiques, per tal que aquest sistema d’avís sigui igual arreu de Catalunya i se’n garanteixi l’operativitat.

Així, es regulen els diferents tipus de senyals acústics i l’activació d’aquests senyals, com també els òrgans competents per activar-los en el marc de l’atribució de competències prevista en la llei per a l’activació dels plans de protecció civil.

En compliment del que disposa l’article 46.3.a) de la Llei 4/1997, de 20 de maig, la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha emès informe favorable sobre aquesta norma reglamentària.

Per tot això, vist l’informe favorable de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR