ORDRE TRI/387/2006, de 19 de juliol, per la qual es regula el Servei de Creació d'Empreses, s'aproven les bases reguladores de les accions relatives a l'assessorament a les persones emprenedores i a la formació dels professionals i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/387/2006, de 19 de juliol, per la qual es regula el Servei de Creació d'Empreses, s'aproven les bases reguladores de les accions relatives a l'assessorament a les persones emprenedores i a la formació dels professionals i s'obre la convocatòria per a l'any 2006.

El Ple del Parlament de Catalunya, en la sessió del dia 27 d'octubre de 1994, va adoptar la Resolució 179/IV, sobre l'orientació de la política general del Govern, en la qual instava el Govern a establir un servei de foment i suport a l'autoempresa per donar orientació, formació i ajut als treballadors en actiu o en atur perquè creïn la seva pròpia empresa.

Amb aquest objectiu, l'Ordre de 17 de juliol de 1995 va regular el Pla experimental de foment i suport a l'autoempresa per a l'any 1995, i va ser prorrogada per a l'any 1996 mitjançant l'Ordre de 2 d'abril de 1996. Posteriorment, l'Ordre de 16 de juliol de 1997 va derogar l'anterior normativa, i més tard es va publicar l'Ordre TIC/384/2003, de 28 d'agost, la qual va regular el Servei Autoempresa. Finalment, l'Ordre TRI/367/2004, de 6 d'octubre, va donar major concreció als requisits establerts a l'Ordre TIC/384/2003, de 28 d'agost.

L'experiència recollida en els darrers anys demostra que el teixit empresarial català està format majoritàriament per empreses de mida reduïda, moltes de les quals són iniciatives d'autoocupació destinades a generar el propi lloc de treball o que donen feina a un nombre reduït de persones.

Els processos de deslocalització de les grans inversions cap a països amb costos laborals més baixos aconsellen la conveniència d'impulsar la creació d'empreses i l'atenció a les persones emprenedores a Catalunya. La creació de petites empreses de capital local, arrelades al territori i que, per tant, no es deslocalitzen, suposa una solució adequada a la creació d'ocupació en el context global. La mateixa Unió Europea recomana als Estats membres que fomentin i consolidin un teixit de petites i mitjanes empreses arrelades al territori per impulsar el desenvolupament local i l'ocupació com a motor del creixement econòmic.

Les necessitats de les persones emprenedores, especialment pel que fa a la formació i actualització vers el mercat de treball, fan necessari també unificar les diferents eines d'actuació de l'àrea de suport a la creació d'empreses i les persones emprenedores.

En aquesta línia, el Departament de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya dóna suport a l'esperit emprenedor des d'una perspectiva integral, treballant en quatre grans línies: la motivació, la creació d'empreses, la transformació i consolidació i el suport a les estructures.

La Generalitat ha d'afavorir el desenvolupament de l'activitat empresarial i l'esperit emprenedor tenint en compte la responsabilitat social de l'empresa, la lliure iniciativa i les condicions de competència, i ha de protegir especialment l'economia productiva, l'activitat dels emprenedors autònoms i la de les empreses petites i mitjanes. La Generalitat ha de fomentar l'acció de les cooperatives i les societats laborals i ha d'estimular les iniciatives de l'economia social, donant-los un impuls especial amb els objectius d'aquesta Ordre.

Tenint en compte tot el que s'ha exposat, aquesta Ordre té per objecte regular el Servei de Creació d'Empreses, el qual passa a substituir el Servei Autoempresa, i que serà dut a terme per la mateixa estructura i organització de l'actual Subdirecció General de Programes d'Autoempresa de la Direcció General d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació.

Tal i com assenyala l'article primer, el Servei de Creació d'Empreses, que actuarà en l'àmbit de la creació d'empreses en les àrees de difusió de la cultura d'empresa, foment de la creació d'activitat empresarial i suport a les microempreses i petites empreses, es fixa com a objectiu oferir informació, orientació, assessorament, seguiment, formació i ajut per fomentar i donar suport a la creació d'empreses i a les persones emprenedores, que són els/les treballadors/es en situació d'ocupació o d'atur que vulguin crear la seva pròpia empresa.

El Servei de Creació d'Empreses es portarà a terme a través de quatre línies, denominades línia Motiva, línia Crea, línia Transforma i línia de Suport a les estructures.

Dins la línia Motiva es desenvoluparan programes per motivar i sensibilitzar la ciutadania sobre la creació d'empreses. Es fomentarà l'esperit emprenedor i es crearan instruments per millorar les actituds de la societat cap a la creació d'empreses i la percepció respecte a la decisió de crear activitat.

Amb la línia Crea es donarà suport a la generació d'activitat. El Servei de Creació d'Empreses dóna suport integral a les persones emprenedores oferint informació, orientació, assessorament, formació i seguiment a les noves empreses.

En la línia Transforma es desenvoluparan mesures que permetin a les microempreses i a les petites empreses ja existents millorar la seva adaptació als canvis que es produeixen al mercat, assegurant al màxim la supervivència empresarial i la sostenibilitat de l'activitat econòmica.

La línia de Suport a les estructures incidirà en la consolidació d'una xarxa que ordeni i coordini els diferents recursos territorials de suport a la creació d'empreses, posant a la seva disposició productes i serveis que permetin millorar la qualitat del servei prestat des del sistema local a les persones emprenedores, les microempreses i les petites empreses.

Aquestes quatre línies d'actuació es desenvoluparan a través d'una sèrie d'accions que es portaran a terme mitjançant una estreta col·laboració i coordinació amb altres organismes autònoms i direccions generals del Departament de Treball i Indústria, així com amb altres departaments de la Generalitat de Catalunya en el marc del denominat Eix Transversal de l'Emprenedoria, instrument de coordinació que té per objectiu contribuir a la integració dels recursos del Departament de Treball i Indústria al servei de la creació d'activitat i les persones emprenedores, i sempre estructurant aquestes accions en el marc del que estableixen el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i la Llei general de subvencions o el Text refós de la Llei de contractes de l'Administració i aquella altra normativa d'aplicació, i d'acord amb les disponibilitats que determinin les lleis de pressupostos.

Una de les peculiaritats d'aquesta Ordre és que en relació amb les accions d'assessorament a les persones emprenedores s'obren dues convocatòries diferents. La primera convocatòria es troba regulada a la disposició transitòria, i fa referència als assessoraments realitzats del 21 de maig de 2005 fins al dia de la publicació d'aquesta Ordre. La segona convocatòria es troba regulada al capítol primer, i fa referència als assessoraments a les persones emprenedores realitzats des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre fins al 30 de setembre de 2006.

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, i la Llei 20/2005, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2006 (DOGC núm. 4541, de 31.12.2005);

Vistos els preceptes legals esmentats, a proposta del director general d'Economia Cooperativa, Social i d'Autoocupació, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i atès que s'ha donat audiència als agents socials representats en el si del Consell de Treball, Econòmic i Social a Catalunya, en ús de les facultats que m'han estat conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte i àmbit d'actuació

1.1 Aquesta Ordre té per objecte regular el Servei de Creació d'Empreses, el qual actuarà en l'àmbit dels/de les treballadors/es autònoms/es, de les microempreses i les petites empreses en les àrees de difusió de la cultura d'empresa, foment de la creació d'activitat empresarial i suport a la seva consolidació.

1.2 En aquesta Ordre s'aproven les bases reguladores de les següents línies d'accions:

Assessorament a les persones emprenedores, acció prevista en la línia Crea.

Formació dels professionals que col·laborin amb el Servei de Creació d'Empreses, acció prevista en la línia Suport a les estructures.

1.3 Aquesta Ordre també té per objecte obrir la convocatòria per a l'any 2006 per a la presentació de les sol·licituds per a la realització de:

  1. Les accions relatives a l'assessorament a les persones emprenedores realitzades en el període comprès entre el 21 de maig de 2005 i el dia de la publicació d'aquesta Ordre, d'acord amb el que preveu la disposició transitòria d'aquesta Ordre.

  2. Les accions relatives a l'assessorament a les persones emprenedores realitzades en el període comprès entre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR