DECRET 54/2000, de 26 de gener, pel qual s'estableixen els requeriments mínims per al funcionament dels centres d'immersió.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

54/2000, de 26 de gener, pel qual s’estableixen els requeriments mínims per al funcionament dels centres d’immersió.

Atesa la configuració de la costa i el clima de Catalunya, hi ha una gran tradició de pràctica de les activitats de busseig. Aquesta tradició, lligada al desenvolupament turístic del país, ha facilitat la creació de centres d’immersió que, establerts arreu de Catalunya, ofereixen serveis de busseig d’esbarjo.

La diversitat dels serveis que s’ofereixen i les diferents figures jurídiques en què s’han constituït els centres d’immersió fan necessari establir una normativa de requeriments mínims que unifiqui criteris i garanteixi la seguretat dels usuaris i el respecte a l’entorn i als recursos marins.

Mitjançant el Decret 4/1994, d’11 de gener, es regula l’Escola Catalana de l’Esport i la formació i les titulacions dels tècnics de l’àmbit de les activitats físiques i/o esportives i especials.

El Reial decret 901/1995, de 2 de juny, traspassa a la Generalitat de Catalunya les funcions i els serveis de l’Administració de l’Estat corresponents a l’autorització i l’obertura de centres i a la realització i el control d’exàmens per a l’accés a titulacions esportives subaquàtiques, així com a l’expedició de títols esportius que habilitin per a l’exercici d’aquestes activitats.

El Decret 209/1995, d’11 de juliol, assigna aquestes funcions i serveis traspassats al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca.

D’acord amb el Reial decret 1913/1997, de 19 de desembre, pel qual es configuren com a ensenyaments de règim especial els que condueixen a l’obtenció de titulacions de tècnics esportius, s’aproven les directrius generals dels títols i dels corresponents ensenyaments mínims.

En exercici de les funcions i els serveis traspassats es considera convenient establir la regulació aplicable als centres d’immersió;

D’acord amb l’informe de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Centres d’immersió

Es consideren centres d’immersió aquells centres que es dediquen a la realització de sortides al mar amb immersió i/o a l’ensenyament del busseig d’esbarjo.

Article 2

Autoritzacions

Les persones físiques o jurídiques que vulguin exercir la seva activitat com a centres d’immersió han de sol·licitar autorització prèvia a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, sens perjudici de la resta d’autoritzacions que calguin per a l’exercici de l’activitat. Juntament amb la sol·licitud han de presentar la documentació que es relaciona a l’annex 1.

Aquesta autorització podrà ser revocada per incompliment de les normes que estableix aquest Decret.

Article 3

Registre i identificació

Es crea en el si de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims un registre on s’inscriuran tots els centres autoritzats i on hi constarà el tipus de servei que presten.

Qualsevol modificació de les dades que hi constin ha de ser comunicada a la Direcció General de Pesca i Afers Marítims.

Article 4

Assegurança

4.1 Els centres d’immersió han de tenir coberta la responsabilitat imputable directa, solidàriament o subsidiàriament, davant els submarinistes usuaris dels serveis dels centres d’immersió o d’altres persones, per danys corporals i perjudicis econòmics que siguin conseqüència d’aquests danys corporals ocasionats per l’activitat del centre d’immersió. La quantitat mínima a cobrir serà de 100 milions de pessetes per sinistre i en el cas que s’estableixi un sublímit per víctima, aquest no podrà ser inferior a 25 milions de pessetes. Si s’estableixen franquícies aniran a càrrec del contractant de l’assegurança. Es faculta el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per actualitzar periòdicament aquestes quantitats.

4.2 Els centres d’immersió han d’exigir a qualsevol bussejador que participi en les activitats d’immersió organitzades pel centre, que disposi d’una assegurança que cobreixi la seva responsabilitat per danys corporals i perjudicis econòmics que en siguin conseqüència, ocasionats per la seva activitat com a bussejador i d’una assegurança per mort i per accident que cobreixi les despeses de trasllat, mèdiques i hospitalàries dels accidents de busseig i disbàrics, d’acord amb el que estableix el Reial decret 849/1993, de 4 de juny, pel qual es determinen les prestacions mínimes de l’assegurança obligatòria esportiva. En el cas que el bussejador no disposi d’aquesta assegurança, el centre d’immersió haurà de poder-n’hi oferir.

Article 5

Normes de seguretat

Els centres d’immersió estan obligats al compliment de la normativa vigent sobre seguretat en matèria de busseig.

Article 6

Inspecció

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims podrà inspeccionar els centres d’immersió amb la finalitat de comprovar que s’ajusten a la normativa vigent.

Capítol 2

Organització i realització de sortides a la mar amb immersió

Article 7

Requisits

Els centres que es dediquin a l’organització i la realització de sortides a la mar amb immersió han de complir els requisits que s’especifiquen als articles següents.

Article 8

Direcció tècnica

8.1 Cada centre d’immersió comptarà, dins la seva estructura, amb un director tècnic que estarà en possessió de la qualificació oficial d’instructor de busseig.

És responsabilitat del director tècnic del centre d’immersió:

a) Vetllar pel compliment de la normativa de seguretat vigent en matèria de busseig.

b) Preparar i activar els plans d’emergència i d’evacuació necessaris en cas d’accident.

c) Atendre i administrar els primers auxilis i/o el suport vital als accidentats fins a rebre atenció per personal sanitari.

d) Revisar i controlar el bon estat, en tot moment, de tots els equips i material del centre, especialment: embarcacions, equips de busseig, compressors, equips de comunicacions i primers auxilis de què disposi el centre. El director tècnic es responsabilitzarà del compliment de la normativa vigent pel que fa a revisions periòdiques dels equips i dels materials per part dels organismes oficials competents.

e) Impedir la immersió a totes aquelles persones que, per circumstàncies particulars, aquesta activitat els pugui ser manifestament perillosa.

8.2 Tot el personal tècnic de busseig del centre d’immersió tindrà la qualificació oficial de busseig que correspongui, segons les activitats a desenvolupar, d’acord amb la normativa vigent.

8.3 Tot el personal tècnic de busseig del centre ha...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR