DECRET 168/1990, de 3 de juliol, pel qual s'estableixen els requisits tècnico-sanitaris que han de complir les oficines de farmàcia. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 1384, pàg. 5881, de 24.12.1990).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

L'article 103.2 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, estableix que les oficines de farmàcia obertes al públic es consideraran establiments sanitaris als efectes previstos en el títol 4 d'aquesta Llei.

D'altra banda, el Decret 183/1981, de 2 de juliol, de regulació de les condicions i els requisits que han de complir els centres, els serveis i els establiments sanitaris assistencials, contempla les oficines de farmàcia com a centres sanitaris sotmesos al seu àmbit d'aplicació.

Les oficines de farmàcia compten amb una normativa específica que incideix especialment en la regulació del seu establiment, transmissió o integració, però els requisits mínims que han de complir les seves dependències i el seu equipament, són regulats només de forma incidental.

El farmacèutic, com a professional qualificat al servei de la salut, ha de portar a terme tasques cada vegada més complexes, vetllant especialment per tal que el medicament arribi fins al pacient en les condicions més adequades, donant tota la informació que sigui necessària en relació amb el bon ús del medicament i fent un seguiment personalitzat de la medicació. Per poder desenvolupar correctament totes aquestes tasques cal comptar amb els mitjans tècnics suficients.

És per això, que escau ara de regular els requisits mínims que tota oficina de farmàcia haurà de reunir quant a les seves dependències i equipaments, requisits d'obligat compliment no tan sols per a les oficines de farmàcia que s'instal·lin a partir d'ara a Catalunya sinó també, amb les excepcions previstes per aquest Decret, per a totes les existents a l'entrada en vigor d'aquest, a les quals es concedeix un termini per a la seva adaptació.

En conseqüència, atès el que disposen l'article 103.2 de la Llei 14/1986, i el Decret 183/1981, i d'acord amb els articles 17.1 i 9.19 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i amb la Llei 13/1989, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

A proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social,

Decreto:

Article 1

Les condicions higiènico-sanitàries de l'oficina de farmàcia i de totes i cadascuna de les seves dependències i instal·lacions seran en tot moment les adequades per donar una assistència farmacèutica correcta. Les condicions d'humitat i de temperatura seran les òptimes per a la conservació de les especialitats farmacèutiques, primeres matèries i productes sanitaris.

Article 2

Tota oficina de farmàcia comptarà amb zones delimitades i separades entre si que, com a mínim, seran les següents: Zona d'atenció a l'usuari. Zona de recepció i revisió de mercaderies, emmagatzematge i reposició. Laboratori de farmacotècnia i control. Despatx per al farmacèutic o zona diferenciada que permeti l'atenció personalitzada.

Article 3

Zones d'atenció a l'usuari 3.1 L'atenció a l'usuari es realitzarà bàsicament a l'àrea de dispensació, la qual estarà clarament definida i delimitada respecte de les corresponents a les altres seccions de què pugui disposar l'oficina de farmàcia: anàlisis clíniques i/o bromatològiques, òptica oftàlmica, acústica audiomètrica i ortopèdia major, les quals disposaran, cadascuna, dels espais o gabinets adequats i de les autoritzacions corresponents. 3.2 Aquesta àrea ha de permetre una atenció particular i individualitzada per part del farmacèutic a l'usuari que sol·liciti la dispensació, el consell o la informació sobre qualsevol aspecte relacionat amb el bon ús del medicament. 3.3 Els productes objecte de dispensació en aquesta àrea seran exclusivament els següents: Especialitats farmacèutiques d'ús humà i veterinari. Fórmules magistrals i preparats oficinals. Productes homeopàtics. Productes dietètics, de règim i d'alimentació infantil. Herboristeria medicinal. Ortopèdia menor. Dermofarmàcia. Productes sanitaris. 3.4 Els productes existents en aquesta zona d'atenció a l'usuari hauran d'ubicar-se en expositors o mòduls adequats degudament separats els uns dels altres.

Article 4

Zona de recepció i revisió de mercaderies, emmagatzematge i reposició Hi haurà...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR