DECRET 549/1983, de 27 de desembre, sobre requisits d'identificació de les màquines recreatives i d'atzar, les autoritzacions per a la seva explotació, i les dels locals on s'instal·lin. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 464, p. 2507, de 29.8.1984).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC i les esmenes que estableixen els decrets 9/1985 i 355/1988.

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de Casinos, Jocs i Apostes (article 9.32). Per tal de donar compliment a aquest article, pel Reial Decret 2624/1982, de 10 de setembre, es traspassen els Serveis de l'Estat a la Generalitat de Catalunya en la matèria esmentada.

El Reglament de màquines recreatives i d'atzar, aprovat per Reial Decret 1794/1981, de 24 de juliol, estableix els requisits i les dades que ha d'especificar la documentació referent a cada màquina. En els últims anys, però, el joc amb màquines recreatives ha tingut un desenvolupament tan espectacular que convé procedir, al més aviat possible, a la substitució dels impresos que emparen els actuals permisos que permetin codificar-los i ofereixin les mateixes garanties d'autenticitat i, també, que permetin confeccionar el parc estadístic de les màquines que funcionen en el territori de la Comunitat Autònoma.

Al mateix temps, cal regular adequadament la instal·lació de màquines recreatives A i B en els establiments d'hoteleria que, autoritzada en el Reglament de 24 de juliol de 1981, fou objecte d'una modificació posterior per Ordre Ministerial de 20 d'abril de 1982 i Reial Decret 895/1982, avui derogats pel Reial Decret 1895/1983. Tot això ha provocat un confusionisme, la col·locació il·legal de màquines i les situacions de privilegi per als establiments hotelers que existien abans del maig de 1982, si els comparàvem amb els oberts d'ençà de l'esmentada data. És necessària, per tant, una normativa que afronti la realitat existent, iguali davant la llei tots els establiments d'hoteleria, recondueixi la col·locació de màquines obsoletes i la destrucció de les que han estat trucades i serveixi, també, de contenció i, tamt com sigui possible, disminució del parc de màquines existent a fi d'adequar-lo al que, atesa la seva incidència social, sembla més aconsellable, reduint el nombre de màquines que s'instal·lin a cada establiment.

Els preceptes del Reglament General de Policia d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives, aprovat per Reial Decret 2816/1982, de 27 d'agost, són aplicables als Salons Recreatius, ja que es troba inclòs a l'Annex. No obstant això, l'esmentat Reglament no ha estat desenvolupat, tal com es preveia, amb els reglaments especials que havien de concretar les condicions específiques per a cada una de les activitats enumerades a l'Annex, per la qual cosa cal cobrir el buit existent amb una normativa clara, on, sens perjudici de la competència municipal, es determinin les condicions tècniques que han de reunir els ementats salons, tenint en compte no només el que està establert en el citat Reglament sinó també en les Normes Bàsiques d'Edificació i les Normatives espanyola i europea pel que fa a les condicions de seguretat per a aquesta mena d'establiments.

Per tot això, a proposta del Conseller de Governació i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

r.

- L'explotació de les màquines recreatives i

d'atzar exigeix el compliment dels requisits d'identificació i l'existència de la seva autorització, així com l'autorització del local on s'hagin d'instal·lar, d'acord amb les prescripcions d'aquest Decret i de les seves normes complementàries i de desenvolupament.

Capítol I De la identificació i documentació de les màquines

Article 2

n.

- De la identificació documental de les

màquines. 1. Totes les màquines de joc hauran de portar, per tal de ser identificades, la marca de fàbrica, una guia de circulació i una placa d'identitat, tal com es preveu en els articles següents. 2. Aquesta obligació serà també exigible a les màquines d'importació. L'importador o el representant legal a Espanya donarà compliment a aquesta obligació.

Article 3

r.

- Marca de fàbrica.

  1. Abans que no surti de fàbrica, l'empresa fabricant haurà de gravar a cada màquina, de manera inesborrable i abreviada, segons l'Annex I, un codi en el moble o carcassa que forma el cos principal i en els vidres o plàstics esgrafiats que identifiquen el pla de guanys, amb les dades següents:

  1. Número que correspongui al fabricant en el Registre Especial de Fabricants del Ministeri d'Indústria i Energia.

  2. Número de model que li correspongui en el Registre de Models.

  3. Sèrie i número de la màquina. 2. Així mateix, els circuits integrats que emmagatzemen el programa de joc (memòria), hauran de ser recoberts per un paper opac als raigs ultravioleta, amb la identificació i la firma del fabricant i el model al qual correspon, que s'haurà de destruir si es vol arrencar la memòria. I encara, l'esmentdat programa de joc podrà comptar amb d'altres defenses previsores que en garanteixin la integritat. 3. No s'admetrà la importació de màquines de joc sense els requisits als quals es refereixen els números anteriors.

Article 4

t.

- Guia de circulació.

  1. La guia de circulació segons model normalitzat de la Direcció General de Joc, degudament i completament emplenada de la manera prevista en aquesta norma, haurà d'acompanyar la màquina en les diferents vicisituds que experimenti la titularitat d'aquesta. 2. En la guia de circulació s'hauran de fer constar les dades següents:

  1. Nom i número d'identificació fiscal del fabricant i número d'inscripció en el Registre Especial de Fabricants.

  2. Nom del model de la màquina i número d'inscripció en el registre.

  3. Tipus de màquina, sèrie i número.

  4. Data de fabricació.

  5. Data de la primera venda.

  6. Descripció de la màquina i, si es tractés d'una màquina del tipus B, la descripció del pla de guanys i el percentatge de premis que la màquina concedeix.

  7. Identificació de fins a tres compradors pel nom o raó social, domicili, número d'identificació fiscal o document nacional d'identitat.

  8. Identificació pel seu nom o raó social, domicili i número d'identificació fiscal de fins a tres empreses operadores que l'hagin explotada directament i successivament.

  9. Quan el nombre de compradors o d'empreses operadores sigui superior a tres s'identificaran en document a part, que facilitarà la Direcció General del Joc, que s'incorporarà a la guia. La guia de circulació portarà incorporada una fotografia frontal de la màquina corresponent i contindrà, a més, un requadre on es farà constar, quan correspongui, el fet que la màquina hagi estat retirada d'explotació, per un període superior a sis mesos, així com l'eventual nova posada en explotació de la mateixa màquina. Les successives retirades i posades en circulació es consignaran en el document a què fa referència l'apartat anterior. 3. La guia de circulació s'expedirà en exemplar quintuplicat per cada màquina i haurà de ser segellada pels organismes administratius competents. A més, haurà de portar les signatures autògrafes dels fabricants, els compradors i les empreses operadores o bé dels seus representants legals. 4. Les dades de la guia de circulació a què fan referència les lletres a), b), c), d), e) i f) de l'apartat 2, hauran de ser emplenades pel fabricant o l'importador en el moment que la màquina sigui venuda i surti de la fàbrica o del magatzem. 5. Un cop emplenada la guia tal com s'indica en l'apartat anterior, l'entitat fabricant haurà de segellar els cinc exemplars de l'esmentada guia en el lloc destinat per a aquesta finalitat per la Direcció General del Joc. El segellat en sec de la Direcció General del Joc, una vegada s'hagi comprovat que les dades consignades corresponen amb el model inscrit en el Registre, serà la constatació administrativa del compliment dels requisits establerts en aquesta Norma. 6. Un cop segellada la guia de circulació en la forma indicada en l'apartat anterior, la Direcció General del Joc en conservarà un exemplar i lliurarà els altres quatre a l'entitat fabricant o importadora, la qual emplenarà les dades demanades en les lletres g) i h) de l'apartat 2 del present article i donarà compliment, també, al que estableix l'anterior apartat 3, lliurant els quatre exemplars de la guia de la circulació al comprador de la màquina. 7. En les successives vendes, arrendaments o "leasings" de les màquines, el comprador i el venedor o, quan correspongui, l'arrendador o arrendatari hauran de fer constar el tipus de transmissió efectuada, la data i les signatures. Les transmissions esmentades no determinaran la caducitat de la guia de circulació, que continuarà essent plenament vàlida; la mateixa norma s'aplicarà en el cas de suspendre's temporalment l'explotació de la màquina corresponent. 8. L'empresa operadora presentarà a la Delegació d'Economia i Finances corresponent un exemplar de la guia de circulació diligenciat per la Direcció General del Joc als efectes del control fiscal i, quan correspongui, del pagament de la taxa mitjançant la declaració-liquidació oportuna.

Article 5

è.

- Placa d'identitat.

  1. La placa d'identitat, que expedirà l'empresa fabricant o, si s'escau, l'empresa importadora, segons el model normalitzat de l'Annex III, haurà de recollir les dades següents:

  1. Raó social, número d'identificació fiscal del fabricant o importador i número d'inscripció en el Registre Especial de Fabricants.

  2. Nom del model de la màquina i número d'inscripció en el Registre de Models.

  3. Tipus de màquina i característiques tècniques.

  4. Sèrie i número de fabricació de la màquina. El fabricant o l'importador incorporaran la placa d'identitat a la màquina en un lloc visible des de l'exterior, abans de la venda o sortida de la fàbrica.

Capítol II De les autoritzacions d'explotació

Article 6

è.

- Autorització d'explotació.

  1. L'autorització d'explotació de cada màquina serà atorgada pel Delegat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR