DECRET 224/2013, de 10 de setembre, pel qual es modifica el Decret 126/2003, de 13 de maig, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris dels establiments d'òptica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

L’Estatut d’autonomia, en l’article 162.1, atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de sanitat i salut pública sobre l’organització, el funcionament intern, l’avaluació, la inspecció i el control de centres, serveis i establiments sanitaris.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, preveu que el sistema sanitari ha d'estar orientat a la promoció de la salut i a la prevenció de la malaltia, i concretament l’article 29 disposa que els centres i establiments sanitaris, sigui quin sigui el seu nivell i categoria o titular, requereixen l'autorització administrativa prèvia per a la seva instal·lació i funcionament.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, disposa en l’article 10.k), que correspon al Departament de Salut l'autorització de la creació, la modificació, el trasllat i el tancament dels centres, els serveis i els establiments sanitaris i sociosanitaris, si escau, i la cura del seu registrament, catalogació i acreditament, si n'és el cas.

El Decret 183/1981, de 2 de juliol, sobre normes per a condicions i requisits que han d’acomplir els centres, serveis i establiments sanitaris assistencials, estableix que són establiments sanitaris assistencials, entre d’altres, tots aquells que per la seva finalitat o per raó de les tècniques o mitjans que utilitzen tenen el caràcter de sanitaris assistencials; alhora disposa que tots aquests centres, serveis i establiments sanitaris queden subjectes a autorització administrativa prèvia per a la seva creació, ampliació, modificació, trasllat o tancament, i atribueix al departament competent en matèria de salut la facultat d'establir i d'exigir els requisits tècnics i les condicions mínimes de les seves instal·lacions i estructures.

De resultes d’aquesta competència, el Govern va aprovar el Decret 126/2003, de 13 de maig, pel qual s'estableixen els requisits tecnicosanitaris dels establiments d'òptica, i va sotmetre aquests establiments a un règim d'autorització administrativa per tal de garantir la protecció de la salut ocular de les persones usuàries.

D’acord amb el que estableix l’article 5 del Decret esmentat, la persona titular d’un establiment d’òptica té, entre altres obligacions, la de disposar de la preceptiva autorització administrativa d'obertura i funcionament de l'establiment atorgada per l’actual Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, notificar a aquesta Direcció General els canvis de titularitat de l'òptica, l'alta i la baixa del director tècnic o la directora tècnica i comunicar qualsevol modificació dels requisits estructurals i de funcionament, així com el tancament de l'establiment. En aquest últim cas, si de l'esmentada comunicació es desprèn que la modificació és substancial, l'òrgan competent inicia el procediment d'autorització i ho notifica a la persona titular de l'òptica.

Així mateix, l’article 8.2 del Decret estableix que el procediment per a l'atorgament de l'autorització d'obertura i funcionament i la modificació dels establiments d'òptica s'ha d'ajustar a la normativa general vigent d'autorització i registre de centres i serveis sanitaris. Aquesta procediment està recollit en el Decret 118/1982, de 6 de maig, sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris assistencials, i en l'Ordre de 24 de gener de 1983 per la qual s'estableix la normativa per a la sol·licitud i l'atorgament d'autorització administrativa per a la creació, la modificació, el trasllat o el tancament de centres, serveis o establiments d'assistència hospitalària.

D’acord amb aquesta normativa, el procediment d’autorització comprèn dues autoritzacions, una primera prèvia del projecte de creació, modificació o de trasllat de l’establiment d’òptica, i una segona d’obertura i funcionament de l’establiment. Pel que fa a l’autorització administrativa prèvia del projecte, el termini màxim per resoldre-la i notificar-la és de tres mesos i la manca de resolució dins d’aquest termini té efectes de desestimació. En el cas de l’autorització d’obertura i funcionament, el termini màxim per resoldre-la i notificar-la és de tres mesos i la manca de resolució dins d’aquest termini té efectes estimatoris.

L’experiència del Departament de Salut en la tramitació dels expedients administratius relatius a l’autorització dels establiments d’òptica, així com els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR