DECRET 299/1988, de 12 de setembre, sobre declaració de les Reserves Naturals Parcials del Delta del Llobregat de la Ricarda Ca-l'Arana i el Remolar-Filipines.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

El Decret 226/1987, de 9 de juny, va declarar Reserves Naturals Parcials les zones de la Ricarda-Ca l'Arana i el Remolar-Filipines, del Delta del Llobregat.

L'objectiu essencial d'aquesta normativa era la de protegir les zones humides esmentades i recuperar-les com a lloc de refugi i nidificació d'aus.

Aquella finalitat es veu ara modificada per raó de les al·legacions presentades per la Direcció General d'Aviació Civil, per l'organisme autònom d'Aeroports Nacionals i per l'aeroport de Barcelona en el sentit d'expressar la seva oposició a la creació de reserves o hàbitats d'aus en les zones properes a l'aeroport i molt especialment a les capçaleres de pista 07, 25 i 02, pel perill que comporta per al trànsit aeri i, per tant, per a les vides humanes.

Aquestes al·legacions poden, entre altres, concretar-se en les normes sobre aeroports de l'Organització Internacional d'Aviació Civil ja que limiten els usos possibles en la perifèria dels aeroports. Les normes indicades, prohibeixen en una àrea de 5 km al voltant de l'aeroport, les zones protegides de cria d'ocells i els vedats de caça, per raó del perill que impliquen els ocells per a la navegació aèria. Ambdues reserves, pràcticament limítrofes amb l'aeroport, estan plenament situades en el nivell de màxim perill.

Les al·legacions formulades han de ser necessàriament acollides pel seu fonament tècnic i jurídic i també perquè la protecció d'un hàbitat o d'uns animals no ha de de significar mai un risc efectiu per a la vida humana.

Aquest fet demana una modificació del Decret inicial que el circumscrigui ara a preservar els espais de la Ricarda Ca-l'Arana i el Remolar-Filipines, i a contribuir a evitar la seva degradació i conservar el que de major interès pugui tenir com a zona humida; s'entendrà, però, que el seu desenvolupament serà parcial, donada la necessitat de limitar o impedir la presència i nidificació d'aus en les proximitats de l'aeroport.

Pel que fa a la resta d'al·legacions que s'han presentat durant la tramitació de l'expedient, cal assenyalar que s'han tingut en compte a l'hora de redactar la versió definitiva. Especialment s'ha considerat oportú deixar salvaguardades de forma expressa les competències municipals, malgrat que, en pura tècnica jurídica, no fos necessari perquè ja quedaven sobreenteses.

Com a conseqüència del que s'ha exposat, el Consell Executiu considera necessari modificar el Decret a què ens referim per tal d'arbitrar les mesures necessàries per compatibilitzar la protecció de les zones humides amb la seguretat de l'aeroport de Barcelona.

A proposta dels consellers dels Departaments de Política Territorial i Obres Públiques, i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

1.1 Amb la finalitat de protegir les zones de la Ricarda Ca-l'Arana, evitar-ne la continuada degradació i preservar la seva existència com a zones humides, es declara Reserva Natural Parcial les esmentades zones, amb les limitacions derivades del que estableix la normativa internacional sobre seguretat en l'aviació civil. La superfície d'aquesta Reserva Natural és de 177,3 ha, totes incloses en el terme municipal del Prat de Llobregat. Els límits de la Reserva són descrits a l'annex 1 d'aquest Decret. 1.2 Amb la finalitat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR