RESOLUCIÓ JUS/2261/2014, de 8 d'octubre, per la qual s'inscriuen al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya els Estatuts del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Vist l’expedient d’adaptació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, incoat arran de la sol·licitud de 11 d’abril de 2014, del qual resulta que en data 30 de juliol de 2014 es va presentar el text dels Estatuts adaptat als preceptes de la Llei esmentada, aprovat en la Junta General Extraordinària del Col·legi de 28 d’abril de 2014;

Atesos l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat per la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’autonomia; la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals; la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; el Decret legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, per a l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva 2006/123/CE, del Parlament i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior; i els Estatuts col·legials vigents declarats adequats a la legalitat per la Resolució JUS/1103/2002, de 22 d’abril (DOGC núm. 3628, de 3.05.2002);

Vist que els Estatuts s’adeqüen a la legalitat;

Vist que el present expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s’han aportat els documents essencials i que s’han complert tots els tràmits establerts;

A proposta de la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques,

Resolc:

-1 Declarar l’adequació a la legalitat de l’adaptació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i disposar la seva inscripció al Registre de Col·legis Professionals de la Generalitat de Catalunya;

-2 Disposar que el text dels Estatuts adaptats a la Llei 7/2006, de 31 de maig es publiqui al DOGC, com a annex d’aquesta Resolució.

Barcelona, 8 d’octubre de 2014

P. d. (Resolució JUS/498/2013, de 8.3.2013, DOGC de 13.3.2013)

Santiago Ballester i Muñoz

Director general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Estatuts del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

Títol I

Naturalesa, finalitats i funcions

Article 1

Nom, naturalesa jurídica i capacitat

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per al compliment de les seves funcions.

Article 2

Llei aplicable

Aquesta corporació de dret públic es regeix per aquests Estatuts, per la Llei 7/2006, de 31 de maig, del l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals i per qualsevol altra legislació comunitària, estatal o autonòmica que l'afecti.

Article 3

Relació amb les administracions

Relació del COPC amb la Generalitat de Catalunya

El COPC, tant pel que fa a aspectes institucionals i corporatius com a continguts de la professió, es relaciona amb els departaments del Govern de la Generalitat de Catalunya amb competència en la matèria.

Quan calgui, dins dels marcs competencials corresponents, el COPC es pot relacionar també amb els ens locals i amb l'Administració de l'Estat i els organismes supraestatals.

El COPC haurà d'elaborar i trametre a la Generalitat una memòria anual de la gestió econòmica, de les activitats realitzades, de les altes i les baixes produïdes i de les altres dades d'interès general que es desprenen del funcionament i de l'actuació d'aquest col·legi.

Article 4

Relació amb d'altres institucions

Relació del COPC amb altres organismes professionals i públics

  1. El COPC es relaciona amb el Consejo General de la Psicología de España d'acord amb la legislació estatal i amb els estatuts que ho regulin.

    Dins d'aquests marcs legals, el COPC manté amb el Consejo General de la Psicologia de España les relacions pactades per mitjà d'acords establerts lliurement entre les dues parts i té, en l'esmentat Consejo, la representació i els drets i els deures que preveuen als seus Estatuts.

  2. Sens perjudici del que disposa l'apartat anterior, el COPC, com a col·legi de psicòlegs únic en l'àmbit de Catalunya, pot establir acords de reciprocitat i cooperació amb altres col·legis o associacions professionals de fora d'aquest àmbit territorial.

  3. El COPC pot establir amb els organismes professionals estrangers i internacionals les relacions que, en el marc de la legislació vigent, consideri convenients en cada moment.

Article 5

Incorporació obligatòria

La incorporació al Col·legi és obligatòria per a totes les persones que amb el títol oficial exerceixin la professió única o principalment dins del seu àmbit territorial.

També hauran d'incorporar-se obligatòriament al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya les societats professionals que reuneixin els requisits exigits a la normativa d'aplicació per ser considerades com a tals, i que tinguin per objecte l'exercici en comú de la psicologia, exclusivament o conjuntament amb l'exercici d'una altra professió titulada i col·legiada amb la qual no sigui incompatible d'acord amb l'ordenament jurídic, i que tinguin el seu domicili social i desenvolupin la seva activitat principalment dins de l'àmbit territorial del Col·legi.

La incorporació al COPC habilita al professional de la psicologia per a exercir la professió a tot el territori de l'Estat, llevat del cas que una llei ho disposi altrament a causa de l'exigència del deure de residència per a prestar els serveis professionals. Els professionals col·legiats només poden restar subjectes al deure de comunicació al col·legi professional del lloc on hagin de prestar llurs serveis quan així s'estableixi legalment.

La incorporació al COPC no és necessària si es tracta de professionals de la Unió Europea, establerts amb caràcter permanent i col·legiats/ades en qualsevol país de la Unió, que vulguin exercir la professió amb caràcter ocasional a Catalunya. En aquest cas, s'apliquen les normes comunitàries que correspongui.

Article 6

Principis essencials

Són principis essencials de l'estructura interna i del seu funcionament la igualtat dels seus membres, l'elecció democràtica dels seus òrgans de govern, l'adopció dels acords per majoria i la seva llibertat d'actuació dins del respecte a les lleis.

Article 7

Àmbit territorial i domicili

L'àmbit territorial del Col·legi és el del territori de Catalunya i el seu domicili social és a Barcelona ciutat, carrer de Rocafort 129.

Article 8

Idioma

El català és la llengua pròpia del Col·legi, és la llengua oficial d'aquesta corporació, com també ho és el castellà.

El català és la llengua d'ús normal en totes les actuacions internes del Col·legi, i en les relacions externes d'aquest amb les persones col·legiades i la resta de ciutadans. En tot cas, el Col·legi garantirà als seus membres i a la resta de ciutadans el dret a rebre les comunicacions que els adreci en la llengua oficial de Catalunya que ells escullin.

Article 9

Finalitats essencials

Són finalitats essencials del Col·legi ordenar l'exercici professional en qualsevol de les seves formes i modalitats; representar els interessos generals de la professió, especialment en les seves relacions amb l'Administració; defensar els interessos professionals de les persones col·legiades i vetllar perquè l'activitat professional s'adeqüi als interessos dels ciutadans. També és finalitat del Col·legi constituir-se com a entitat de mediació.

Article 10

Funcions

  1. Per al compliment de les seves finalitats, el Col·legi exerceix les funcions següents:

    1. Facilitar l'exercici de la professió i fomentar el màxim desenvolupament professional entre les persones col·legiades.

    2. Fomentar la solidaritat entre els seus membres, vetllar per l'ètica professional i pel respecte als drets del ciutadans, i exercir la jurisdicció disciplinària en matèries professionals i col·legials.

    3. Vetllar perquè tots els mitjans de comunicació social divulguin els avenços de la psicologia fonamentats científicament i/o d'ús comú en la pràctica professional contrastada i evitin qualsevol propaganda o publicitat general incerta.

    4. Participar en els òrgans consultius de l'Administració, quan aquesta ho requereixi, i contribuir a la consecució del dret a la protecció de la salut.

    5. Participar en l'elaboració i la modificació, quan calgui, dels plans...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR