RESOLUCIÓ CLT/83/2014, de 20 de gener, per la qual es dóna publicitat a l'Acord del Consell d'Administració de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural pel qual s'aproven les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyResolució

Atès l’Acord del Consell d’Administració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural adoptat en sessió de 23 de desembre de 2013, pel qual s’aproven les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural,

Resolc:

—1 Que es publiqui íntegrament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya l’Acord del Consell d’Administració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 23 de desembre de 2013 pel qual s’aproven les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural.

—2 Contra aquest Acord, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs d’alçada davant la persona titular del Departament de Cultura en el termini d’un mes a comptar de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 20 de gener de 2014

Pilar Pifarré i Matas

Presidenta del Consell d’Administració

Acord

del Consell d’Administració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 23 de desembre de 2013 pel qual s’aproven les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural.

L’article 127.1 de l’Estatut d’autonomia atribueix a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva en matèria de cultura, que comprèn, en tot cas, el foment de la cultura. Mitjançant la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, es crea l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, que té com a objecte concentrar les iniciatives de suport i foment del departament competent en matèria de cultura i de les entitats adscrites, excepte l’Institut Català de les Empreses Culturals, que transitòriament manté les funcions d’aprovar les bases i convocatòries i gestionar els ajuts.

Així, d’acord amb el que disposa l’article 4 del Decret 7/2012, de 10 de gener, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, a aquesta entitat li correspon aprovar les bases reguladores i les convocatòries d’ajuts en matèria cultural, a proposta del departament competent en matèria de cultura o de les entitats competents per raó de la matèria, així com tramitar i resoldre els procediments de concessió d’ajuts en matèria cultural.

La creació de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural s’emmarca en el projecte de "finestreta única" que té l’origen en la necessitat d’unificar en un sol portal d’accés tot el sistema de subvencions dels òrgans del Departament de Cultura i de les entitats públiques adscrites, per tal de facilitar els processos a les persones interessades, optimitzar els recursos disponibles i impulsar la tramitació electrònica. A fi d’assolir aquests objectius es facilita per via telemàtica l’accés a la informació, a la presentació de sol·licituds, a l’aportació de documentació i a conèixer l’estat de tramitació; amb la gestió unificada de la tramitació de subvencions, s’han modernitzat també els procediments i simplificat els requisits, els documents i els formularis, i s’ha reduït el termini de concessió i pagament. Aquest canvi substancial en el model de gestió de les polítiques de foment del Departament de Cultura es veu reflectit també en l’aprovació, d’unes bases reguladores generals aplicables a totes les línies de subvencions en matèria cultural, tret de les que són competència de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Aquest projecte de “finestreta única” ha evolucionat amb l’Ordre CLT/4/2013, de 2 de gener, que preveu la tramitació telemàtica obligatòria dels procediments de concessió, justificació, modificació i revocació d’ajuts de concurrència pública adreçats a persones jurídiques, públiques o privades, a persones físiques empresàries i a determinats col·lectius de persones físiques.

Vistos els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

Vistos els informes del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i de la Institució de les Lletres Catalanes;

D’acord amb l’article 7.3.a) dels Estatuts de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, aprovats pel Decret 7/2012, de 10 de gener, a proposta del Departament de Cultura i de les entitats competents per raó de la matèria, el Consell d’Administració acorda:

—1 Aprovar les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural, que consten en l’annex d’aquest Acord.

—2 Derogar l’Acord del Consell d’Administració de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de 22 de novembre de 2012 pel qual s’aproven les bases generals que han de regir la concessió de subvencions en matèria cultural, publicat mitjançant la Resolució CLT/2934/2012, de 21 de desembre.

Annex

Bases generals

—1 Objecte

1.1 Aquestes bases tenen com a objecte la concessió de subvencions en matèria cultural, tret de les que són competència de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

1.2 Les bases específiques determinen l’objecte de cada línia de subvencions.

—2 Destinataris/àries

2.1 Poden ser sol·licitants de les subvencions les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, que determinin les bases específiques.

2.2 Així mateix, en poden ser sol·licitants, si ho preveuen les bases específiques, les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat tot i que no tingui personalitat jurídica.

Quan es tracti d’agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades sense personalitat, s’han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en l’acord de concessió, els compromisos d’execució assumits per cada membre de l’agrupació, així com l’import de la subvenció que ha d’aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris. L’agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l’article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l’article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

—3 Quantia

3.1 La quantia de la subvenció atorgada no pot superar el 50% del cost subvencionable del projecte, excepte en el cas que les bases específiques determinin un altre percentatge o un import màxim a concedir. Així mateix, les bases específiques poden establir un límit a aquesta quantia.

3.2 Els criteris que s’han de tenir en compte per determinar la quantia de les subvencions són el cost del projecte, els altres ajuts rebuts, la puntuació obtinguda pels criteris de valoració i les disponibilitats pressupostàries, sense perjudici que les bases específiques poden establir criteris diferents.

—4 Despesa subvencionable

4.1 Es consideren despeses subvencionables les que de manera indubtable responguin a la naturalesa de l’activitat subvencionada, siguin estrictament necessàries i es facin en el termini que estableix la base 5.1.a.

4.2 Les bases específiques poden limitar els conceptes subvencionables. No són subvencionables les despeses d’amortització de béns inventariables, tret que les bases específiques prevegin una altra cosa.

4.3 Es considera despesa subvencionable l’IVA en la part que la persona beneficiària no es pugui deduir, les despeses per costos financers directament relacionats amb l’activitat subvencionada així com la despesa derivada de la contractació dels serveis d’auditoria per elaborar el compte justificatiu amb informe d’auditor que preveu la base 16.1.d fins a un màxim de 4.000,00 euros.

4.4 En cap cas el cost d’adquisició de les despeses subvencionables pot ser superior al valor de mercat.

4.5 Llevat que les bases específiques disposin una altra cosa, es poden imputar costos generals o indirectes a l’activitat subvencionada en la part que raonablement correspongui d’acord amb els principis i les normes de comptabilitat generalment admeses i, en tot cas, en la mesura que aquests costos corresponguin al període en què efectivament es du a terme l’activitat. En el cas de costos generals o indirectes compartits amb altres activitats, només es considera subvencionable fins a un 10% del cost total de l’activitat i s’acredita a través d’una declaració justificativa de la imputació dels costos indirectes sense presentació de justificants de despesa.

—5 Requisits, condicions i incompatibilitats

5.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions següents, així com els que determinin les bases específiques:

  1. Realitzar l’activitat subvencionada dins de l’any natural de concessió de la subvenció o el que determinin les bases específiques.

  2. Realitzar l’activitat subvencionada en l’àmbit territorial de Catalunya o el que determinin les bases específiques.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  4. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Generalitat de Catalunya, amb l’Estat i amb la Seguretat Social.

  5. Complir el requisit que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, respecte als centres laborals i, en les empreses que tinguin establiments oberts al públic a Catalunya, complir els requisits que estableixen els articles 32.1 i 32.3 de la Llei esmentada.

  6. En el cas que disposi d’una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors o treballadores amb disminució sobre la plantilla total, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen l’article 38 de la Llei 13/1982, de 7 d’abril, d’integració social de minusvàlids (BOE núm. 103, de 30.4.1982); el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril (BOE núm. 94, de 20.4.2005), i el Decret 322/2011, de 19 d’abril (DOGC núm. 5864, de 21.4.2011).

  7. En el cas que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR