RESOLUCIÓ ECO/1824/2015, de 29 de juliol, per la qual s'obre la convocatòria per seleccionar projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d'equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides susceptibles de ser cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), i se n'aproven les bases reguladores.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyResolució

L’article 6 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions estableix que les subvencions amb càrrec a fons de la Unió Europea es regeixen per la normativa comunitària i per la resta de normes aplicables en cada cas.

El Reglament (UE) núm. 1303/2013, de 17 de desembre, del Parlament europeu i del Consell pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives als fons estructurals i d’inversió europeus, estableix com un dels objectius temàtics per al període de programació 2014-2020 potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

D’acord amb el Reglament (UE) núm. 1301/2013, de 17 de desembre, del Parlament europeu i del Consell sobre el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, el FEDER contribuirà al finançament d’ajuts orientats a reforçar la cohesió econòmica, social i territorial per corregir els principals desequilibris regionals de la Unió Europea mitjançant el desenvolupament sostenible i l’ajustament estructural de les economies regionals. Per assolir aquest objectiu, una de les prioritats d’inversió és la destinada a potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació mitjançant la millora de les infraestructures destinades a aquestes activitats.

La Decisió d’execució de la Comissió C(2015) 894 final, de 12 de febrer de 2015 per la qual s’aproven determinats elements del programa operatiu “Catalunya” mitjançant el qual se sol·liciten ajuts del FEDER destinats a Catalunya en el marc de l’objectiu d’inversió en creixement i ocupació, estableix les línies bàsiques per a la programació i l’execució dels fons FEDER a Catalunya.

Els ajuts previstos en aquesta resolució no constitueixen ajuts d'Estat en el sentit d’allò que es preveu en l’article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), i per tant no estan subjectes a la normativa de la Unió Europea en matèria d’ajuts d’Estat.

Són aplicables les previsions i descripcions contingudes a l’apartat 2.1.1 del Marc sobre ajuts estatals de recerca, desenvolupament i innovació, publicat mitjançant Comunicació de la Comissió (2014/C 198/01) (DOUE de 27.6.2014).

És aplicable el que disposen el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, en relació amb el règim jurídic de les subvencions i les transferències de la Generalitat de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003.

És aplicable el que disposa la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya que sigui aplicable a l’exercici corresponent.

L’Acord de Govern GOV/110/2014, de 22 de juliol (DOGC núm. 6671, de 24.7.2014), regula el model de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions tramitats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic.

L’Ordre ECO/105/2011, de 12 de maig (DOGC núm. 5895, de 7.6.2011), estableix les bases reguladores generals que han de regir, la concessió en règim de concurrència competitiva de beques i subvencions en l’àmbit d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, i en disposa els òrgans competents per convocar i resoldre.

En virtut del que s’ha exposat,

Resolc:

Article 1

Obrir la convocatòria per seleccionar projectes cooperatius de creació, construcció, adquisició i millora d’equipaments, d’instal·lacions, equipaments i plataformes científiques i tecnològiques compartides, susceptibles de rebre cofinançament FEDER d’acord amb les condicions específiques que figuren a l’annex d’aquesta Resolució.

Article 2

Aquesta convocatòria es regula per l’Ordre ECO/105/2011, de 12 de maig, per la qual s’aproven les bases reguladores, en règim de concurrència competitiva, que han de regir la concessió de beques i subvencions en l’àmbit d’Universitats i Recerca del Departament d’Economia i Coneixement, amb les modificacions introduïdes per l’Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, i també per les condicions específiques que es detallen a l’annex d’aquesta Resolució.

Article 3

3.1 L’import global màxim destinat a aquesta convocatòria és de 5.000.000,00 (cinc milions) d’euros procedents dels fons FEDER de la Unió Europea assignats al Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

3.2 Aquesta dotació inicial es pot ampliar en funció de les disponibilitats de fons mitjançant una resolució de la Secretaria d’Universitats i Recerca. L’ampliació de fons assignats a la convocatòria en cap cas podrà suposar un increment del cofinançament per sobre del 50% de la despesa elegible.

3.3 Un cop resolta aquesta convocatòria, en cas que no s’hagi esgotat l’import màxim fixat, o bé en cas que es generin romanents derivats de les renúncies i/o les revocacions dels ajuts concedits, es podran assignar nous atorgaments a les sol·licituds que, tot i que complien els requisits, no van obtenir l’ajut perquè s’havia exhaurit el pressupost disponible, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme en els terminis que estableixen aquestes bases.

3.4 L’assignació als projectes seleccionats del cofinançament previst a la present convocatòria queda condicionada a l’efectiva assignació dels fons FEDER per part de la Unió Europea.

Sense perjudici del que estableix la base 18 de l’annex, la pèrdua del finançament FEDER assignat a aquesta convocatòria per qualsevol motiu que no sigui imputable a l’Administració de la Generalitat comportarà l’extinció del dret a percebre el cofinançament per part de les entitats seleccionades.

Disposició final

Aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, pot ser objecte de recurs potestatiu de reposició davant el secretari d’Universitats i Recerca en el termini d’un mes a partir de l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), d’acord amb el que preveuen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o bé directament de recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb l’article 46 en relació amb l’article 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 29 de juliol de 2015

Antoni Castellà i Clavé

Secretari d’Universitats i Recerca

Annex

Bases específiques

Preàmbul

L’Estratègia Europa 2020 fixa el marc general d’actuació dins del qual s’han d’enfocar els esforços de la política de cohesió europea finançada a través dels fons estructurals i d’inversió europeus, entre els quals hi ha el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Una de les línies d’actuació recollides és el desenvolupament intel·ligent, que consisteix a afavorir una economia basada en el coneixement i la innovació, amb l’objectiu d’assolir una inversió publicoprivada en R+D que representi de mitjana el 3% del producte interior brut del conjunt de la Unió Europea.

Aquests objectius generals es concreten en uns objectius temàtics en els quals han d’incidir els fons estructurals i d’inversió europeus, i que estan recollits en l’article 9 del Reglament (UE) núm. 1303/2013. Un d’aquests objectius temàtics és potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, que es concreta en. Al mateix temps, entre les prioritats d’inversió dels fons FEDER recollides en l’article 5 del Reglament (UE) núm. 1301/2013 hi figuren la millora de les infraestructures de recerca i innovació (R+I) i de la capacitat per desenvolupar excel·lència en matèria d’R+I, el desenvolupament de vincles i sinergies, així com les agrupacions i la innovació oberta a través d’una especialització intel·ligent.

L’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT) té com un dels objectius estratègics consolidar Catalunya com a pol europeu de coneixement i connectar les capacitats tecnològiques i creatives amb els sectors existents i emergents del territori. Dos dels instruments per assolir aquest objectiu són l’impuls a l’R+D+I com a motor de creixement econòmic i la millora de les infraestructures i les plataformes científiques i tecnològiques.

Hi ha determinades infraestructures de recerca que, pel seu cost d’adquisició o de funcionament, queden fora de l’abast d’una sola institució, però són susceptibles de ser utilitzades de manera compartida per diverses institucions, cosa que fa possible que es posin d’acord per posar en marxa i utilitzar de manera conjunta una infraestructura d’aquest tipus.

Al mateix temps, aquestes infraestructures creen sinergies amb la resta del sistema de ciència i tecnologia, de manera que altres institucions poden tenir la possibilitat d’accedir-hi encara que no participin en l’acord inicial.

Bases reguladores

—1 Objecte i durada

1.1 L’objecte d’aquesta convocatòria és seleccionar projectes cooperatius entre diferents institucions de recerca del sistema català que tinguin com a finalitat la creació, la construcció, l’adquisició i la millora d’instal·lacions, equipaments i plataformes científiques i tecnològiques susceptibles de rebre cofinançament FEDER, l’ús de les quals serà compartit entre els participants en l’operació i que es posaran al servei del desenvolupament científic i tecnològic i de la innovació. S’entén per projectes cooperatius aquells que donin resposta a les necessitats de diferents institucions i que vulguin prioritzar-los i finançar-los de manera conjunta.

1.2 La finalitat de les instal·lacions, els equipaments i les plataformes científiques i tecnològiques ha de ser potenciar l’excel·lència científica i tecnològica mitjançant el suport a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR