RESOLUCIÓ ECO/2957/2014, de 16 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores i s'obre la convocatòria d'ajuts per a projectes innovadors amb potencial d'incorporació al sector productiu (LLAVOR).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyResolució

La Llei 7/2001, de 31 de maig (DOGC núm. 3407, de 12.6.2001), crea l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) com a entitat de dret públic que ajusta la seva actuació al dret privat, amb personalitat jurídica pròpia, plena capacitat d’obrar i patrimoni propi per al compliment de les seves funcions.

Correspon a l’Agència l’execució de programes de beques, de préstecs, de subvencions i d’altres activitats de foment de l’estudi universitari, de la recerca científica i tècnica i de la innovació tecnològica a Catalunya.

L’AGAUR, mitjançant la Secretaria d’Universitats i Recerca, està adscrita al Departament d’Economia i Coneixement, d’acord amb el que preveu el Decret 84/2011, de 4 de gener, d’estructuració del Departament d’Economia i Coneixement.

En data 12 de desembre de 2014 l’AGAUR i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) van signar un conveni de col·laboració mitjançant el qual l’FCRI participa en el programa, especialment en el seguiment dels projectes i en el desenvolupament del pla de formació associat en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia, Berkeley (UC Berkeley). La participació de la UC Berkeley està justificada per l’acord marc subscrit pel Departament d’Economia i Coneixement, de data 19 de juny de 2014, mitjançant el qual s’estableix el programa de cooperació acadèmica Califòrnia-Catalunya i es preveuen una sèrie d’actuacions amb diferents centres vinculats a la Universitat de Califòrnia.

És aplicable el que disposen el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, en relació amb el règim jurídic de les subvencions i transferències de la Generalitat de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

És aplicable la Resolució UNI/962/2005, d’1 de febrer, per la qual s’aproven les bases generals que han de regir la concessió de beques i ajuts convocats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

L’article 11 dels Estatuts de l’AGAUR, aprovats pel Decret 168/2002, d’11 de juny, del Govern de la Generalitat de Catalunya, disposa que correspon al Consell de Direcció aprovar les convocatòries de beques i subvencions, així com resoldre-les. Aquestes facultats s’han delegat en el president o la presidenta de la Comissió Executiva d’Ajuts de Recerca (CEAR) en data 5 de desembre de 2002.

Ateses les consideracions anteriors,

Resolc:

Article 1

Aprovar les bases reguladores i obrir la convocatòria d’ajuts per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu, les condicions dels quals figuren a l’annex d’aquesta Resolució.

Article 2

Aquesta convocatòria està finançada per la Direcció General de Recerca (DGR) del Departament d’Economia i Coneixement (DECO). L’import global és de 480.000,00 euros, que aniran a càrrec de les partides 449.0001, i 482.0001 del pressupost de l’AGAUR per a l’any 2014.

La concessió dels ajuts està condicionada a l’existència de crèdit adequat i suficient en el moment de la resolució de concessió.

Aquesta dotació màxima es pot ampliar en funció de les dotacions pressupostàries que es puguin aportar abans de la resolució d’adjudicació dels ajuts, sense necessitat de publicar una nova convocatòria.

Els ajuts que preveu aquesta Resolució poden ser cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 dins de l’objectiu temàtic “Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació”, en els termes establerts al Programa operatiu de Catalunya 2014-2020 que s’aprovi, i sempre que reuneixi els criteris de selecció que s’aprovin per al Programa.

Article 3

Un cop resolta aquesta convocatòria, en cas que no s’hagi esgotat l’import màxim fixat a l’article 2, o bé en cas que es generin romanents derivats de les renúncies o revocacions dels ajuts concedits, es podran assignar nous atorgaments a les sol·licituds estimades finalment a conseqüència de la interposició d’un recurs administratiu o contenciós administratiu, o bé a les sol·licituds que hagin quedat en llista de reserva, sempre que aquests projectes es puguin dur a terme en els terminis que estableixen aquestes bases.

Disposició final

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el president o la presidenta de la CEAR en el termini d’un mes comptador de l’endemà de la publicació de la Resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), d’acord amb el que preveuen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener; o bé directament un recurs contenciós administratiu davant dels jutjats contenciosos administratius de Barcelona, en el termini de dos mesos, comptadors de l’endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb el que preveuen els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 16 de desembre de 2014

P. d. (Resolució UNI/73/2003, de 14 de gener, DOGC de 27.1.2003)

Josep Maria Martorell i Rodon

President de la Comissió Executiva d’Ajuts de Recerca

ANNEX

Preàmbul

El programa Indústria del coneixement, impulsat des de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, vol afavorir la creació i la consolidació d’un ecosistema empresarial nou, d’alt valor afegit i intensiu en coneixement, basat en els resultats provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació, a fi i efecte d’aconseguir la generació de llocs de treball d’alta qualificació i una millora significativa de les activitats innovadores que han d’actuar com a motor de l’economia catalana en els propers anys.

Aquest programa forma part de l’Estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), que promou l’RDI com a motor de transformació del teixit productiu. La RIS3CAT preveu la valorització del coneixement i la transferència innovadora com un dels instruments bàsics per aconseguir aquest objectiu.

Dins d’aquest context general, l’actuació Llavor Industrial (LLAVOR) vol contribuir a un canvi en la interacció entre el sector científic i l’àmbit industrial i empresarial. Per això, cerca augmentar el flux bidireccional de coneixement i persones per facilitar la comercialització final dels resultats científics obtinguts a Catalunya, per tal que tinguin més visibilitat i aplicabilitat en el teixit productiu català, en particular, i en l’entorn científic i tecnològic internacional, en general.

Aquesta iniciativa planteja un procés de valorització dels resultats científics del sistema català de recerca i innovació amb la finalitat de millorar la transferència cap al teixit empresarial, mitjançant les diferents formes reconegudes en l’entorn internacional, des de la creació d’empreses fins a la realització de serveis puntuals, entre altres opcions. A la vegada, pretén promoure la col·laboració ciència-empresa i la formació de científics en els àmbits de la innovació i l’emprenedoria de base científica o tecnològica.

Cada projecte LLAVOR tindrà un equip mixt de professionals del sector científic i empresarial que valoritzarà conjuntament un resultat de recerca concret. Un cop finalitzat el procés, l’equip avalarà la viabilitat de la proposta i suggerirà un pla d’acció o ruta de comercialització per convertir l’oportunitat científica en un projecte empresarial innovador.

S’aposta per aquests equips específics i mixtos de professionals en actiu provinents tant del sector públic com del privat perquè la fusió d’ambdós àmbits és un dels factors clau per a una execució òptima del procés de transferència de ciència de l’entorn acadèmic al mercat. L’actuació, realitzada durant la fase pilot amb diferents agents del sistema i el suport d’entitats catalanes especialistes en estratègia empresarial, ha mostrat un increment significatiu de la capacitat de valorització de tecnologies en desenvolupament i ha estat acollida de manera molt positiva pels diferents participants. La vinculació amb el nou programa d’Indústria del coneixement ofereix una via d’alt rendiment per a projectes en fase inicial, amb un encaix molt adequat dins de l’ecosistema català de transferència de coneixement que es complementa amb la resta d’instruments associats.

Bases reguladores

—1 Objecte

1.1. L’objecte d’aquesta convocatòria és el finançament de projectes d’innovació que es trobin en les fases inicials dins l’escala de maduresa tecnològica per a la valorització de coneixement amb potencial d’incorporació al sector productiu. Els projectes han d’estar destinats al reforç de la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (preprototips), i a la definició de la ruta de comercialització, la generació del model de negoci, l’anàlisi de viabilitat tecnològica i comercial o el disseny de prova de concepte, entre d’altres.

1.2. Així mateix, l’ajut inclou un pla de formació orientat al desenvolupament de projectes innovadors que reforçarà el procés de treball en equip i serà conduït per la UC Berkeley. El seguiment d’aquest pla permet obtenir un certificat en emprenedoria.

1.3. Paral·lelament, l’FCRI coordinarà un pla de formació local que, juntament amb la participació dels mentors empresarials, haurà d’ajudar els equips de recerca a fer un salt qualitatiu en l’estratègia de valorització del seu coneixement o tecnologia i a adquirir noves capacitats i habilitats útils per a desenvolupaments posteriors.

—2 Entitats beneficiàries

2.1. Poden beneficiar-se d’aquesta convocatòria els equips de recerca de les universitats del sistema universitari de Catalunya, els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR