RESOLUCIÓ JUS/1853/2016, de 21 de juny, dictada en el recurs governatiu interposat pel senyor F. L. A., contra la nota de denegació d'inscripció del testimoni d'una sentència d'aprovació de la proposta de conveni regulador d'extinció de parella estable, del registrador de la propietat titular del Registre de la Propietat de Salou.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

Es dicta recurs governatiu interposat per F. L. A., contra la qualificació del registrador de la propietat titular del Registre de la Propietat de Salou, per la qual denega la inscripció del testimoni d'una sentència d'aprovació de la proposta de conveni regulador de l'extinció d'una parella estable.

Relació de fets

I

El 3 de març del 2016 es va presentar al Registre de la Propietat de Salou, testimoni de la sentència ferma de 28 d'octubre de 2014 del Jutjat de Primera Instància número 1 de Reus que aprovava la proposta del que s'anomena conveni de liquidació del règim econòmic de la parella estable constituïda per la senyora J. G. R. i el senyor F. L. A., atorgat de comú acord el 21 de febrer de 2011. En aquest conveni s'inventaria com bé comú un apartament situat a Salou, que s'adjudica al senyor F. L. A.. L'apartament, que no té el caràcter d'habitatge familiar, consta inscrit en el registre de la propietat d'aquesta localitat al tom 1832, llibre 744, foli 163, finca 14.113, exclusivament a nom de la senyora J. G. R., per haver-ho adquirit en escriptura autoritzada pel notari de Reus senyor Carlos Huidobro Arreba, el 7 d'agost de 2001.

II

El 23 de març de 2016, el registrador de la propietat titular del Registre de Salou emet una extensa i argumentada nota de qualificació en què, fins i tot admetent que els integrants d'una parella estable puguin acordar –amb ocasió del cessament de la seva convivència– la divisió dels béns de què siguin titulars en règim de comunitat ordinària indivisa, denega la inscripció pretesa, per entendre que no és possible adjudicar a través d'aquest acord a un d'ells un bé que és titularitat exclusiva de l'altre. Considera el registrador que aquesta adjudicació és conseqüència d'una transmissió aliena al procediment de liquidació de la situació econòmica establerta durant la convivència de la parella i que ha de ser objecte d'un negoci jurídic independent, sense que, a més, estigui causalitzada per la pròpia extinció de la convivència, com podria succeir en els casos –entre d'altres– d'atribució en virtut de compensació econòmica per raó de treball o de prestació alimentària. Fonamenta la seva nota en els articles 234-6.4 CCCat; 234-9 CCCat, en relació amb els articles 232-5 a 232-10 CCCat, i 234-10 i 234-11 CCCat, en relació amb els articles 233-14 a 233-19 CCCat, pel que fa a les qüestions substantives, així com en l'article 3 de la Llei Hipotecària, pel que fa als títols inscriptibles, i en els articles 18 de la pròpia Llei Hipotecària i 100 del seu Reglament, pel que fa a la funció qualificadora del registrador. Cita així mateix en suport de la seva argumentació les resolucions d'aquesta Direcció General de 7 octubre 2011 –dictada per un supòsit de divorci de cònjuges casats en règim de separació de béns, la doctrina de la qual considera aplicable donada l'analogia entre aquest règim i la situació econòmica en una de parella estable– i de la Direcció General dels Registres i del Notariat de 22 de març de 2010, d'11 d'abril de 2012 i de 9 de setembre de 2015, relatives a transmissions de béns entre cònjuges amb ocasió de la liquidació de la societat conjugal preexistent.

III

El senyor F. L. A. presenta davant la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques escrit de data 11 d'abril de 2016, per mitjà del qual interposa el que qualifica com a "recurs de reposició" contra la qualificació del registrador, a l'empara dels articles 116 i 117 de la Llei 30/92, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. En aquest recurs, el senyor F. L. A. al·lega l'existència d'un conveni regulador de l'extinció de la parella estable que constituïa amb la senyora J. G. R., subscrit per ambdós el 12 de desembre de 2007, homologat per sentència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR