DECRET 183/2008, de 9 de setembre, del procediment per a la restitució a les persones físiques o jurídiques de caràcter privat dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil.

Fecha de Entrada en Vigor17 de Septiembre de 2008
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura i Mitjans de Comunicacio
Rango de LeyDecret

DECRET
183/2008, de 9 de setembre, del procediment per a la restitució a les persones físiques o jurídiques de caràcter privat dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil.
La Llei de l'Estat 21/2005, de 17 de novembre, té per objecte la restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil i custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola. La Llei distingeix entre la restitució a la Generalitat de Catalunya, que es produeix ope legis, i la restitució a les persones naturals i jurídiques privades, que requereix la instrucció d'un procediment previ destinat a acreditar, per part de les persones interessades, l'existència d'un interès legítim en la devolució dels documents.
L'article 5.2 de la Llei 21/2005 disposa que les peticions i sol·licituds que es formulin s'han de tramitar i resoldre pel procediment que estableixi la Generalitat de Catalunya en exercici de les seves competències. L'article 5.3 de la mateixa Llei estableix els requisits que s'han de complir en el procediment esmentat.
L'objecte d'aquest Decret és establir el procediment per a la restitució als particulars dels documents confiscats. El retorn de la documentació a les persones titulars que en siguin legítimes propietàries suposa acabar amb una situació d'injustícia històrica en restablir situacions jurídiques il·legítimament extingides a causa de l'espoli de documentació dut a terme pel règim franquista. S'ha tingut en compte el procés d'exili de molts ciutadans i ciutadanes, per la qual cosa es farà difusió dels actes d'identificació dels documents que no es puguin notificar a les persones que en siguin legítimes titulars a través dels casals catalans d'arreu del món i del web del departament competent en matèria de cultura.
D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Govern,
Decreto:
Article 1
Objecte
1.1 L'objecte d'aquest Decret és regular el procediment per a la restitució a persones físiques o jurídiques de caràcter privat dels documents, fons documentals i altres efectes que van ser confiscats a Catalunya per la Delegació de l'Estat per a la Recuperació de Documents, creada en virtut del Decret de 26 d'abril de 1938; tot això d'acord amb la Llei de l'Estat 21/2005, de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica.
1.2 El dret de restitució dels documents o altres efectes requereix el reconeixement de l'acreditació dominical en el moment de la confiscació i comporta el lliurament, sens perjudici que les persones titulars puguin acordar-ne amb l'Arxiu Nacional de Catalunya o un altre arxiu públic el dipòsit, d'acord amb l'article 14 de la Llei 10/2001, de 13 de juliol, d'arxius i documents.
Article 2
Acte d'identificació
2.1 L'acte d'identificació ha de contenir, com a mínim, els aspectes següents:
a) Denominació del document, fons documental o altre efecte.
b) Nom de la persona productora.
c) Data o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR