DECRET 405/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'estableixen les retribucions addicionals del personal docent i investigador funcionari i contractat de les universitats públiques de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

405/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'estableixen les retribucions addicionals del personal docent i investigador funcionari i contractat de les universitats públiques de Catalunya.

L'article 72 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya recull la possibilitat que la Generalitat de Catalunya pugui establir retribucions addicionals per mèrits individuals de docència, recerca i gestió per al personal docent i investigador funcionari i contractat, d'acord amb allò establert per l'article 69.3 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats.

La Llei d'universitats de Catalunya atribueix la potestat per regular aquestes retribucions al Govern de la Generalitat i llur assignació al consell social de cada universitat, a proposta del respectiu consell de govern, i amb la prèvia avaluació favorable de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

En aquest context, és voluntat del Govern de la Generalitat impulsar la qualitat de les tasques de docència, recerca i gestió del personal docent i investigador funcionari i contractat de les universitats públiques de Catalunya, i en particular l'adequació del sistema universitari català a l'Espai Europeu d'Educació Superior i a l'Àrea Europea de Recerca, a través de les esmentades retribucions addicionals que premiïn l'eficiència i esforç en la realització d'aquestes tasques, valorats amb criteris en harmonia amb les bones pràctiques europees i internacionals d'avaluació del professorat.

D'acord amb el marc normatiu esmentat, el Govern de la Generalitat va implantar en el seu moment dos complements retributius, pels conceptes de docència i recerca, per al personal docent i investigador funcionari.

Aquests complements s'han regulat fins ara per quatre Acords del Govern d'eficàcia anual, de dates 25 de juny de 2002, 1 d'agost de 2003, 19 d'octubre de 2004 i 13 de desembre de 2005. No obstant això, els acords esmentats no preveien els requisits ni la tramitació de les sol·licituds, raó per la qual, per major seguretat jurídica, i per regular el nou complement addicional de gestió, s'ha fet necessària la redacció d'una norma general.

Cal també fer esment aquí de l'esforç que actualment estan efectuant les universitats públiques catalanes i l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya per consolidar un sistema d'avaluació de les activitats de docència mitjançant els manuals d'avaluació elaborats d'acord amb el model desenvolupat per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya d'acord amb el Consell Interuniversitari de Catalunya. Aquests manuals han estat certificats per l'Agència i estan en ús actualment a les universitats per a l'avaluació associada a les retribucions addicionals per mèrits individuals de docència del personal docent i investigador funcionari. En la seva concepció es preveia l'acreditació dels models d'avaluació recollida en els manuals per l'Agència uns anys després de ser utilitzats i de ser-ne comprovada la seva eficàcia, així com la seva extensió a l'avaluació de tots els tipus de complements o retribucions addicionals per activitats i mèrits docents del personal docent i investigador funcionari i contractat previstos en la legislació vigent. D'altra banda, també es pot fer esment, en paral·lel, de la tradició, tant al nostre país com en altres, d'avaluació de les activitats i mèrits de recerca per persones o organismes externs a la institució.

Quant al personal docent i investigador contractat, la matèria retributiva ha estat regulada, des que va entrar en vigor la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, per un Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, de data 13 de maig de 2003, amb vigència limitada als contractes formalitzats per les universitats durant l'any 2003 i d'aplicació transitòria mentre no s'aprovi la normativa corresponent que reguli aquesta matèria amb caràcter permanent.

Així doncs, la present norma pretén respondre a aquestes necessitats regulant de manera conjunta els diferents aspectes relatius a les retribucions addicionals per mèrits de docència, recerca i gestió del personal docent i investigador funcionari i contractat, d'acord amb l'article 72 de la Llei d'universitats de Catalunya.

És per això que, atès el que estableix l'article 172.1.h) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Educació i Universitats i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Definició

  1. Les retribucions addicionals per mèrits de docència, recerca i gestió del personal docent i investigador funcionari i contractat de les universitats públiques de Catalunya, previstes en l'article 72 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, consisteixen en un complement addicional per mèrits de docència, un complement addicional per mèrits de recerca i un complement addicional per mèrits de gestió, en el marc de les disponibilitats pressupostàries.

  2. El complement addicional per mèrits de docència, el complement addicional per mèrits de recerca i el complement addicional per mèrits de gestió es concreten, cadascun d'ells, en una quantia anual individual i consolidable.

  3. Els complements addicionals per mèrits de docència, de recerca i de gestió han de ser assignats per mitjà del consell social de la universitat, a proposta del consell de govern d'aquesta, prèvia valoració favorable mitjançant l'avaluació de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.

  4. L'avaluació dels mèrits de docència, de recerca i de gestió podrà tenir lloc de manera simultània, però el fet d'obtenir l'avaluació favorable en un d'aquests àmbits de l'activitat acadèmica no implicarà necessàriament l'avaluació favorable dels altres.

  5. La percepció per part del personal docent i investigador funcionari del component per mèrits docents del complement específic, del complement de productivitat per activitat investigadora, i del component singular per l'exercici de càrrecs acadèmics del complement específic, no comporta necessàriament que hagin d'obtenir, respectivament, el complement addicional per mèrits de docència, el complement addicional per mèrits de recerca i el complement addicional per mèrits de gestió.

  6. La percepció per part del personal docent i investigador contractat dels complements establerts a l'article 71.2 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer, d'universitats de Catalunya, no comporta necessàriament que hagin d'obtenir, respectivament, el complement addicional per mèrits de docència, el complement addicional per mèrits de recerca i el complement addicional per mèrits de gestió.

Article 2

Requisits generals

El personal docent i investigador funcionari i contractat interessat a percebre els complements addicionals per mèrits de docència, de recerca i de gestió ha de complir els requisits generals següents:

a) El personal docent i investigador funcionari de carrera, ha d'estar integrat en algun dels cossos docents universitaris establerts a l'article 56 de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, és a dir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR