ORDRE ARP/422/2003, de 13 d'octubre, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats financeres de les explotacions agràries afectades pels danys catastròfics produïts pels temporals i els incendis de finals del mes de juliol i agost de 2003 i pal·liar les pèrdues provocades per la disminució del volum de comercialització a les...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE ARP/422/2003, de 13 d'octubre, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats financeres de les explotacions agràries afectades pels danys catastròfics produïts pels temporals i els incendis de finals del mes de juliol i agost de 2003 i pal·liar les pèrdues provocades per la disminució del volum de comercialització a les cooperatives per les pedregades del 19 de maig de 2003.

Durant el mes d'agost les comarques del Bages, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Segrià, la Selva, l'Anoia, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Pallars Jussà i l'Urgell han patit forts incendis que han afectat greument diverses explotacions agràries. A més de malmetre granges, coberts i magatzems agrícoles, en alguns casos, aquests incendis han afectat plantacions d'oliveres que ja havien patit les conseqüències de les fortes gelades de desembre de 2001, de manera que fan inviable la continuació de les actuacions realitzades per recuperar el potencial productiu.

Anteriorment, l'1 de juliol, hi havia hagut un fort incendi a la comarca de la Segarra, que va afectar més de 1.500 ha de conreus i pastures, així com alguns coberts, instal·lacions ramaderes i caps de bestiar.

A més, els forts temporals de finals del mes de juliol i agost, han provocat danys considerables a les instal·lacions d'algunes explotacions de diverses comarques catalanes.

A tot això cal afegir que el 19 de maig de 2003 es va produir una forta tempesta de pedra i vent que va afectar especialment la Ribera d'Ebre produint pèrdues excepcionalment elevades en la producció dels fruiters de la zona. L'Ordre ARP/325/2003, de 18 de juliol (DOGC núm. 3931, de 23.7.2003), va establir ajuts per pal·liar els danys produïts per les pedregades a les plantacions de fruiters, ametllers, olivera i vinya afectades, però no va tenir en compte que les pèrdues implicaven alhora una disminució en el volum de comercialització de les cooperatives de la zona però amb el manteniment de les despeses fixes i, per tant, grans dificultats econòmiques, especialment al municipi de Benissanet on es va situar l'epicentre de la tempesta.

Per aquest motiu, es considera convenient establir uns ajuts específics amb la finalitat de garantir l'estabilitat de les explotacions i les cooperatives agràries de Benissanet afectades, ja que els danys en mitjans de producció i infraestructures han estat importants.

Valorada la conveniència d'establiment d'ajuts per tal de pal·liar els danys soferts per les explotacions agràries per aquests incendis i temporals i la disminució en el volum de la comercialització de les cooperatives agràries per les tempestes del 19 de maig, i d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Règim jurídic

1.1 El règim jurídic aplicable a aquests ajuts està integrat pel Decret 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791, de 31.12.2002), i l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i controls d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997), la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener, així com el que disposin les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

Article 2

Objecte de l'ajut

2.1 Establir una línia d'ajut per cobrir les necessitats financeres de les explotacions agràries derivades dels danys catastròfics produïts pels incendis dels mesos de juliol i d'agost i pels temporals dels mesos de juliol i d'agost de 2003 i les derivades de la disminució en el volum de la comercialització de les cooperatives agràries per les tempestes del 19 de maig, d'acord amb les bases reguladores aprovades a l'Ordre de 28 de setembre de 2001 (DOGC núm. 3487, de 5.10.2001), modificada per l'Ordre de 7 de desembre de 2001 (DOGC núm. 3532, de 12.12.2001) i per l'Ordre ARP/342/2002, de 4 d'octubre (DOGC núm. 3740, de 15.10.2002).

2.2 D'acord amb els apartats 4.2 i 4.3 de l'annex de l'Ordre de 28 de setembre de 2001, els ajuts consistiran en préstecs bonificats en la quantia equivalent a la meitat de l'interès fixat, amb un termini de vuit anys amb un any de carència i el pagament d'interessos trimestral.

2.3 L'import màxim del préstec d'acord amb el que preveuen els apartats 4.2 i 4.3 de l'annex de l'Ordre de 28 de setembre de 2001 es determinarà en funció dels mòduls fixats pel Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que consten a l'annex 2 de la present Ordre.

2.4 Per a les plantacions de fruiters, vinya i olivera que han patit danys a l'estructura productiva de l'arbre o de la plantació que impliquin la realització d'actuacions de recuperació de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR