ORDRE ASC/318/2010, de 28 de maig, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions a entitats per al desenvolupament de projectes en l'àmbit de la inclusió social per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Accio Social i Ciutadania
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ASC/318/2010, de 28 de maig, per la qual s'aproven les bases que han de regir les convocatòries de subvencions a entitats per al desenvolupament de projectes en l'àmbit de la inclusió social per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica.

L'actual crisi econòmica ha accentuat les situacions de pobresa i vulnerabilitat fins a uns nivells que no es donaven des de feia anys. Als índexs de pobresa que la societat catalana presenta de forma estructural s'hi afegeixen ara noves situacions de vulnerabilitat. Així a la pobresa ja enquistada, s'hi han incorporat persones i famílies que han perdut la feina i no poden satisfer el pagament d'uns lloguers o d'unes hipoteques o per cobrir altres necessitats bàsiques com l'alimentació.

Fer front a aquesta situació ha comportat, d'una banda, multiplicar els esforços que l'Administració hi dedica i, d'altra, fer efectiu un cert canvi de prioritats en l'execució de les polítiques socials. I tot això, en un moment en què el Sistema català de serveis socials està universalitzant el dret d'accés a serveis que s'han anat introduint els darrers anys, com l'atenció a la dependència.

Així mateix, les polítiques públiques de lluita contra la pobresa i l'exclusió social del conjunt de la Unió Europea han fet un canvi de rumb d'ençà de la Cimera de Lisboa de 2000, que va marcar noves directrius i compromisos que s'estan avaluant aquest 2010. La UE ha anat recomanant fer una especial atenció als factors principals que augmenten el risc d'exclusió social: atur de llarga durada, insuficiències de rendes, fracàs escolar, baixa qualificació, condicions precàries d'habitatge, problemes de salut, entre altres.

D'altra banda, aquesta situació ens obliga a intervenir amb accions i plantejaments de caràcter innovador i transversal, amb projectes amb un fort impacte territorial i/o sectorial i amb la participació del màxim d'agents implicats.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, a l'article 76 preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

El Decret 421/2006, de 28 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix al Departament d'Acció Social i Ciutadania, entre d'altres, les competències sobre les polítiques de serveis socials, d'acord amb el que estableix el Decret 572/2006, de 19 de desembre, de reestructuració parcial del Departament d'Acció Social i Ciutadania, i la resta de reglaments de reestructuració vigents.

La present Ordre conté les bases per regular la concessió de subvencions a entitats per fomentar el desenvolupament de projectes en l'àmbit de la inclusió social per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica. Es manté, per tant, d'una banda, la separació entre les bases, de vigència indefinida i, de l'altra, la convocatòria anual corresponent.

Les bases ordenen i unifiquen el procediment general de gestió de les subvencions, tot concretant les regles objectives de la valoració. D'altra banda, la convocatòria anual determinarà, fonamentalment, l'inici i el període de gestió, i concretarà la partida pressupostària disponible, d'acord amb la Llei de pressupostos anual.

Atès el que preveuen el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Atès que s'ha donat informació sobre l'elaboració d'aquesta Ordre al Consell General de Serveis Socials, i en ús de les facultats que m'atorga la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases per a la concessió de subvencions a entitats per al desenvolupament de projectes en l'àmbit de la inclusió social per fer front a situacions derivades de la crisi econòmica que es detallen a l'annex.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 28 de maig de 2010

Carme Capdevila i Palau

Consellera d'Acció Social i Ciutadania

Annex

Bases

—1 Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment de concessió de subvencions per a entitats per al desenvolupament de projectes que donin resposta a les situacions de precarietat incrementades amb l'actual crisi econòmica.

—2 Projectes subvencionables

Els projectes objecte de subvenció hauran de tenir com a finalitat fonamental la inclusió social, tot incidint en aquelles situacions de pobresa emergent provocades per la crisi.

—3 Línies d'actuació

Els projectes s'hauran d'adequar a les següents línies d'actuació:

  1. Desenvolupament de serveis específics per atendre necessitats bàsiques d'alimentació.

  2. Prestació de serveis a persones sense sostre.

  3. Projectes d'integració social relacionats amb habitatges d'inclusió social.

  4. Projectes innovadors de caràcter integral en l'àmbit de la inclusió social.

  5. Suport a les actuacions relacionades amb l'Any europeu de lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

    —4 Actuacions, accions i prioritats

    4.1 Les entitats sol·licitants definiran les actuacions necessàries per a la correcta execució dels seus projectes. Cadascuna d'aquestes actuacions s'haurà d'emmarcar en una de les línies d'actuació establertes a l'article 3 i es concretaran en la realització d'accions.

    4.2 Les prioritats en les quals s'hauran d'emmarcar les diferents actuacions que composen un projecte són les següents:

  6. Desenvolupament de serveis específics per atendre necessitats bàsiques d'alimentació a partir de l'abastiment a entitats socials que distribueixen directament tot tenint en compte els protocols de valoració social i la coordinació amb els ens locals.

  7. Estratègies i accions específiques en l'àmbit de l'atenció de persones sense sostre en el seu procés de recuperació de la màxima autonomia personal i els vincles socials.

  8. Desenvolupament de serveis i programes d'acció socioeducativa relacionats amb habitatges d'inclusió social.

  9. Actuacions integrals que incorporin metodologies innovadores en l'àmbit de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social amb capacitat d'integrar accions que reportin impactes socials tangibles en l'autonomia de les persones. Es tracta de vincular la inclusió social amb les polítiques de desenvolupament local.

  10. Promoció d'accions de difusió, campanyes i actes relacionats amb l'Any europeu de lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

  11. Desenvolupament d'actuacions promogudes per associacions d'entitats que suposin un treball en xarxa entre els diferents agents implicats en el projecte.

  12. Incorporació en els diferents projectes d'accions de responsabilitat social de l'empresa (RSE) desenvolupades en el marc de col·laboració entre les entitats d'iniciativa social i les empreses.

  13. Promoció de projectes específics que tinguin com a objectiu incidir en el fet de la feminització de la pobresa, per tal de lluitar contra els factors estructurals d'aquest fenomen.

    4.3 No seran accions subvencionables en el marc d'aquesta convocatòria totes aquelles ja incloses dins de la cartera de Serveis Socials.

    —5 Despeses subvencionables

    5.1 Són despeses subvencionables, als efectes d'aquesta Ordre, les despeses que s'imputin al desenvolupament de les actuacions per respondre de manera inequívoca a la seva naturalesa.

    5.2 Les despeses subvencionables del projecte poden ser imputades de manera directa o indirecta.

    5.2.1 Despeses directes: són aquelles directament associades al desenvolupament de les actuacions aprovades, i hauran de justificar-se mitjançant cadascuna de les accions vinculades a aquelles.

    5.2.2 Despeses indirectes/generals: aquelles despeses que no puguin vincular-se directament amb el desenvolupament de les actuacions del projecte subvencionat però que són necessàries per realitzar-lo.

    —6 Termini d'execució del projecte

    El període d'execució de l'actuació objecte de subvenció serà com a màxim d'un any a partir de la data de la notificació de la resolució de concessió de la subvenció.

    La convocatòria concretarà el termini màxim per resoldre sobre la sol·licitud i notificar-la, que no podrà excedir de 3 mesos, comptats des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

    —7 Beneficiaris de les subvencions

    7.1 Poden acollir-se a les subvencions previstes en aquesta Ordre les entitats de serveis socials legalment constituïdes que no tinguin afany de lucre.

  14. Tenir la seu social a Catalunya.

  15. No haver estat objecte de cap resolució ferma de caràcter sancionador amb relació a la prestació del servei que se subvenciona, o bé haver-ne estat objecte i haver prescrit la sanció.

  16. No haver estat objecte de cap resolució ferma en via administrativa per la qual s'hagi requerit el reintegrament de la subvenció per no haver aplicat els fons a la finalitat subvencionada.

  17. No rebre altres subvencions per la mateixa finalitat d'altres administracions públiques de manera que les quantitats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR