DECRET 16/2010, de 16 de febrer, pel qual s'aprova el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

16/2010, de 16 de febrer, pel qual s'aprova el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals.

Exposició de motius

El Text refós de la Llei reguladora dels residus, aprovat per Decret legislatiu 1/2009, de 21 de juliol, disposa que, juntament amb el programa general i els programes de residus, el Govern ha d'aprovar un pla territorial sectorial d'infraestructures de residus municipals.

El Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals ha de determinar els tipus d'instal·lacions de gestió de residus municipals, com ara plantes de transferència, plantes de triatge, plantes de qualsevol tipus de tractament i instal·lacions de disposició del rebuig dels residus municipals, que han de donar servei als diferents àmbits territorials, i, si s'escau, establir-ne la localització, amb l'objectiu de garantir el compliment de les mesures de prevenció i reciclatge del programa de gestió de residus municipals de Catalunya. També ha de determinar les dades tècniques i de capacitat de cadascuna de les instal·lacions previstes, amb l'objectiu d'ajustar-se a les necessitats de la població i de les activitats de l'àmbit territorial en qüestió.

El Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya preveu la planificació d'infraestructures necessàries per aplicar el model de gestió de residus municipals que estableixen el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya i el nou model de gestió de residus municipals. Aquest nou model proposa un increment de la prevenció i la minimització dels residus i de la seva perillositat, la reutilització, així com la recollida selectiva per obtenir material per al reciclatge i altres formes de valorització material dels residus, com són el tractament de totes les fraccions de residus inclosa la fracció residual, i d'aquesta manera només destinar a la disposició final un rebuig més inertitzat i/o estabilitzat.

Així mateix, per tal d'optimitzar la gestió dels residus, en el marc de la jerarquia en la gestió de residus que estableix el Text refós de la Llei reguladora dels residus, i sobre la base dels principis de proximitat i suficiència, el Pla considera una divisió del territori de Catalunya en set grans zones i 29 subzones.

D'altra banda, el Pla també determina les inversions necessàries i la planificació de les actuacions mitjançant els instruments econòmics i financers adients, en el marc dels contractes programa subscrits o per subscriure entre l'Agència de Residus de Catalunya i el Govern.

Per tant, el contingut del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya s'ajusta al que preveu l'article 18 de la Llei 23/1983, de 21 de novembre, de política territorial, en la mesura que el seu àmbit d'aplicació comprèn tot el territori de Catalunya, conté una estimació dels recursos disponibles, de les necessitats i dels dèficits, territorialitzats en el sector corresponent; la determinació de les prioritats d'actuació, i la definició dels estàndards i de les normes de distribució territorial.

En la seva tramitació s'ha realitzat la preceptiva avaluació ambiental en els termes establerts en la normativa vigent. D'aquesta manera, s'ha elaborat l'informe de sostenibilitat ambiental, s'han dut a terme les consultes pertinents i s'ha elaborat la memòria ambiental. El resultat d'aquests tràmits s'ha tingut en consideració en l'elaboració del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya.

Així, a l'empara dels articles 111 i 144 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, en compliment de l'Acord del Govern de la Generalitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR