ORDRE GAP/459/2010, de 22 de setembre, per la qual s'aprova el protocol d'interoperabilitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governacio i Administracions Publiques
Rango de LeyOrdre

ORDRE

GAP/459/2010, de 22 de setembre, per la qual s'aprova el protocol d'interoperabilitat.

L'Acord de Govern de 27 de novembre de 2007, d'impuls de la interoperabilitat en la Generalitat de Catalunya, crea el Catàleg de dades i documents electrònics amb la finalitat de posar a disposició de l'Administració de la Generalitat mateixa, entitats de dret públic vinculades o dependents la relació actualitzada de dades i documents que es poden obtenir per mitjans electrònics a través de la PICA (Plataforma d'Integració i Col·laboració Administrativa) i així poder donar compliment a l'obligació establerta legalment de no exigir als ciutadans la documentació que ja es troba en poder de les administracions públiques i millora així les relacions intra i interadministratives en benefici de la millora del servei a la ciutadania.

L'Acord esmentat facultava el conseller de Governació i Administracions Públiques per establir les normes que permetien als departaments utilitzar aquest Catàleg, tant des del punt de vista dels que necessitin accedir a les dades i documents electrònics disponibles que s'ofereixen, com des del punt de vista d'aquells que vulguin incorporar les seves dades i documents en format electrònic.

A aquests efectes, es va aprovar el protocol d'interoperabilitat per Ordre del conseller de Governació i Administracions Públiques de 30 de juliol de 2008.

Tanmateix, l'aprovació posterior del Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat, suposa un canvi organitzatiu substancial, ja que ordena el procés de desenvolupament dels serveis electrònics, i fixa el paper de cadascun dels actors que hi participen i planifica l'estratègia d'implantació, i preveu, entre altres, l'aprovació del protocol d'interoperabilitat. Al mateix temps determina que correspon a la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l'Administració elaborar el protocol d'interoperabilitat, que s'aprova per mitjà d'ordre del conseller o consellera competent en matèria d'Administració electrònica.

Atès l'anterior, s'escau l'aprovació d'un nou protocol d'interoperabilitat adaptat al que estableix el Decret 56/2009, que vindrà a substituir el protocol d'interoperabilitat aprovat per Ordre del conseller de Governació i Administracions Públiques de 30 de juliol de 2008.

El protocol d'interoperabilitat és el document que determina el procediment per requerir i incorporar dades i documents al Catàleg de dades i documents electrònics, i fixa directrius corporatives en matèria d'interoperabilitat. Es dóna així compliment al Decret 56/2009 el qual estableix la necessitat d'elaboració d'aquest protocol i l'aprovació mitjançant ordre del conseller de Governació i Administracions Públiques.

Per tot això,

Ordeno:

Article únic

Aprovar el protocol d'interoperabilitat que determina el procediment per requerir i incorporar dades i documents al Catàleg de dades i documents electrònics, i fixa directrius corporatives en matèria d'interoperabilitat, que s'inclou com annex a aquesta Ordre.

Disposicions finals

Primera

S'autoritza la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l'Administració perquè realitzi les actuacions que siguin necessàries per a l'execució i desenvolupament del protocol d'interoperabilitat.

Segona

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Disposició derogatòria

Es deroga el protocol d'interoperabilitat aprovat per Ordre del conseller de Governació i Administracions Públiques de 30 de juliol de 2008.

Barcelona, 22 de setembre de 2010

Jordi Ausàs i Coll

Conseller de Governació i Administracions Públiques

Annex

Protocol d'interoperabilitat

  1. Introducció.

  2. Objecte del protocol.

  3. Àmbit d'aplicació.

  4. Òrgans implicats.

  5. Procediment a seguir per part d'un requeridor d'informació.

  6. Procediment a seguir per part d'un emissor d'informació.

  7. Actualització del Catàleg de dades i documents electrònics

  8. Consideracions generals i annex.

  9. Introducció

    1.1 La llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, contribueix en el procés de transformació de les administracions públiques catalanes regulant el paper dels mitjans electrònics per facilitar la consolidació d'un model propi d'Administració electrònica que, sobre la base de l'ús dels mitjans electrònics busca una millora de l'eficiència interna i facilitar les relacions entre l'Administració i la ciutadania.

    1.2 El Decret 56/2009, de 7 d'abril, per a l'impuls i el desenvolupament dels mitjans electrònics a l'Administració de la Generalitat, a l'article 19, capítol 3, sobre l'impuls a la interoperabilitat estableix que “el protocol d'interoperabilitat és el document que determina el procediment per requerir i incorporar dades i documents al Catàleg de dades i documents electrònics, i fixa directrius corporatives en matèria d'interoperabilitat”, i que correspon a la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l'Administració elaborar el protocol d'interoperabilitat, que s'aprova per mitjà d'ordre del conseller o consellera competent en matèria d'Administració electrònica.

    1.3 L'article 16 de l'esmentat Decret, preveu que “Les dades i documents en suport electrònic de què disposen els ens previstos a la lletra a) de l'article 2.1 han de ser posades a disposició dels ens que la integren i de les administracions i altres institucions públiques per al compliment dels serveis i tràmits de la seva competència, amb l'objectiu de garantir el dret dels ciutadans i les ciutadanes de no aportar documents que estiguin en poder de les administracions públiques.”

    1.4 Les diferents administracions públiques han assumit que una de les principals necessitats per avançar en l'Administració electrònica és poder interoperar entre sistemes (poder intercanviar dades i documents entre administracions de manera telemàtica) i, així, evitar demanar al ciutadà l'aportació de documents emesos per altres administracions i entitats.

    1.5 La llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, reconeix i regula el dret que tenen els ciutadans a relacionar-se amb les administracions públiques utilitzant mitjans electrònics per a l'exercici dels seus drets previstos a la Llei 30/1992, i més concretament el dret a no aportar les dades i documents que es troben en poder de les administracions públiques, així com obtenir informació, realitzar consultes i al·legacions, formular sol·licituds, manifestar consentiment, efectuar pagaments, realitzar transaccions i oposar-se a resolucions i actes administratius per mitjans electrònics.

    1.6 El Govern de la Generalitat té com a un dels seus objectius estratègics l'impuls i el desenvolupament de l'Administració electrònica. En aquest sentit, es va signar el 22 d'octubre de 2006 el Conveni Marc de col·laboració entre el Departament de Governació (en nom de l'Administració de la Generalitat de Catalunya), el Consorci Localret, l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Administració Oberta de Catalunya, que té com a objecte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR