DECRET 205/1990, de 30 de juliol, sobre la creació de la Comissió Nacional de Catalunya d'eleccions sindicals i de les juntes territorials de Seguiment d'Eleccions Sindicals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 255/1990.

Atesa la competència de les delegacions territorials del Departament de Treball en el seu àmbit corresponent, en les matèries atribuïdes fins aleshores als centres de Mediació, Arbitratge i Conciliació de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, donada la supressió dels esmentats centres en virtut del Decret 25/1990, de 9 de gener, de reestructuració del Departament de Treball;

Atès que les sentències 7/1990, de 18 de gener, i 32/1990, de 26 de febrer, del Tribunal Constitucional, declaren que, en relació amb la participació dels sindicats en les comissions provincials de les anomenades eleccions sindicals, en no ser en rigor participació institucional, no és raonable, ni objectiu, ni tampoc proporcional a la finalitat i funcions d'aquestes comissions provincials que únicament formin part d'aquestes, i precisament en proporció a la seva representativitat, els sindicats més representatius, ja que això no garanteix adequadament la imparcialitat necessària exigible a un òrgan de control electoral, atès que col·loca els sindicats més representatius en una situació de privilegiat avantatge envers la resta dels sindicats, situació que no es troba constitucionalment justificada i és lesiva als articles 14 i 28.1 de la Constitució; per tot això, la Generalitat de Catalunya, de conformitat amb els articles 14 i 28.1 de la Constitució i la doctrina del Tribunal Constitucional, i pel que fa a la Comissió Nacional de Catalunya, acull com a criteri objectiu per determinar la presència de les organitzacions sindicals en aquesta Comissió, el sistema de representació proporcional, sense exclusió per límit percentual, prenent com a base el nombre de representants que hagin obtingut les organitzacions sindicals durant el període de còmput a efectes de representativitat sindical en l'àmbit de Catalunya;

Vist el que estableix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Treball i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

1.1 Es crea la Comissió Nacional de Catalunya d'Eleccions Sindicals i les juntes territorials de Seguiment d'Eleccions sindicals en l'àmbit de Catalunya, amb la composició, les funcions i les competències que preveu el present Decret. 1.2 La Comissió Nacional de Catalunya d'Eleccions Sindicals estarà composta pels membres següents: a) 7 representants de les organitzacions sindicals en proporció al nombre de representants obtinguts en les eleccions de representants dels treballadors en les empreses, d'acord amb els criteris que es recullen en el segon paràgraf de l'exposició de motius d'aquest Decret. b) 7 representants de les organitzacions empresarials, que seran designats pels òrgans competents de les organitzacions empresarials respectives. c) 7 representants de l'Administració que seran nomenats pel conseller de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Article 2

El conseller de Treball de la Generalitat de Catalunya nomenarà el president i el secretari de la Comissió Nacional de Catalunya entre els representants de l'Administració.

Article 3

La Comissió Nacional de Catalunya d'Eleccions Sindicals estarà adscrita a la Direcció General de Relacions Laborals del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, la qual posarà a disposició de l'esmentada Comissió els mitjans materials i humans necessaris per al desenvolupament de les seves funcions.

Article 4

S'atribueixen a aquesta Comissió Nacional les funcions següents: 4.1 La coordinació del funcionament i actuació de les juntes territorials d'Eleccions Sindicals. 4.2 El control i l'homologació dels resultats de les eleccions als òrgans de representació dels treballadors a les empreses. 4.3 Fixar els criteris de publicitat dels resultats. 4.4 Adoptar acords en matèria de criteris de valoració d'actes. 4.5 Elaborar informes i propostes i qualsevol altra funció de naturalesa anàloga.

Article 5

Funcionament de la Comissió Nacional 5.1 Correspon al president:

  1. Exercir la representació de la Comissió.

  2. Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries i la fixació de l'ordre del dia, tenint en compte les peticions de la resta de membres formulades amb la suficient antelació.

  3. Presidir les sessions i moderar el desenvolupament dels debats, donant-les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR