DECRET 14/2008, de 22 de gener, pel qual es regula l'aplicació dels sistemes d'identificació i registre del bestiar oví i cabrum a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

14/2008, de 22 de gener, pel qual es regula l'aplicació dels sistemes d'identificació i registre del bestiar oví i cabrum a Catalunya.

El Reglament CE 21/2004, del Consell, de 17 de desembre de 2003, pel qual s'estableix un sistema d'identificació i registre dels animals de les espècies ovina i caprina i es modifica el Reglament CE 1782/2003 i les Directives 92/102/CEE i 64/432/CEE, estableix que tots els animals de les espècies ovina i caprina nascuts a partir del 9 de juliol de 2005 (amb les excepcions previstes), han de ser identificats abans dels sis mesos d'edat i en tot cas abans que surtin de l'explotació de naixement.

Des del punt de vista competencial, l'article 116.1.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de ramaderia, i l'article 116.1.b) atribueix competència exclusiva en matèria de traçabilitat dels productes ramaders i, per tant, i d'acord amb l'article 110 de l'Estatut, aquestes competències exclusives inclouen de manera íntegra la potestat legislativa, la potestat reglamentària i la funció executiva, i les normes que emanin d'aquesta competència exclusiva tenen caràcter preferent sobre qualsevol altra en el territori de Catalunya.

D'altra banda, l'article 113 d'aquest Estatut determina que correspon a la Generalitat de Catalunya el desplegament, l'aplicació i l'execució de la normativa de la Unió Europea quan afecti l'àmbit de les seves competències i l'article 189.1 assenyala que la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l'àmbit de les seves competències.

La identificació establerta per als animals de les espècies ovina i caprina obliga a la implantació de dos elements, un bol ruminal i un cròtal de plàstic a l'orella dreta, i deixa l'orella esquerra lliure, sense limitar qualsevol altre mitjà d'identificació addicional. L'elevat percentatge de pèrdues dels cròtals auriculars en els petits remugants i les dificultats de maneig que representa tornar a identificar els animals que hagin perdut aquest únic cròtal, aconsellen establir la possibilitat que, com a norma general, però també de manera voluntària, els animals siguin identificats amb un segon cròtal, idèntic al primer, col·locat a l'orella esquerra per mantenir en tot moment la identificació visual.

Es fa, per tant, necessari establir els mecanismes adients per a la distribució, l'aplicació i el registre dels elements d'identificació ovina i caprina a Catalunya.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Títol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

Aquest Decret té com a objecte l'establiment de les característiques del sistema d'identificació i registre del bestiar oví i cabrum, d'acord amb el Reglament CE 21/2004, del Consell, de 17 de desembre de 2003.

Article 2

Definicions

A efectes d'aquest Decret s'entén per:

  1. Unitat d'identificació: conjunt d'elements necessaris per a la identificació individual d'un animal. Ordinàriament està formada per dos cròtals idèntics, un bol ruminal amb el mateix codi d'identificació que els cròtals i un joc d'adhesius de paper amb aquest codi d'identificació imprès en números i en codi de barres. Excepcionalment les unitats d'identificació individual poden estar formades només pels dos cròtals i el joc d'adhesius o pels dos cròtals i algun altre tipus d'identificador electrònic diferent del bol ruminal, segons el tipus d'animal al qual estan destinades.

  2. Cròtal: marca auricular per a la identificació visual dels animals consistent en dues peces en forma de bandera acoblades entre si, mascle i femella, de plàstic flexible, amb el codi d'identificació individual de l'animal imprès en cadascuna d'elles.

  3. Bol ruminal: mitjà d'identificació electrònica consistent en una càpsula ceràmica amb un transponedor passiu (només de lectura) en el seu interior, que conté el codi d'identificació de l'animal, que s'aplica via oral i roman en el reticle dels remugants.

  4. Transponedor (microxip): dispositiu electrònic que permet transmetre la informació que té emmagatzemada quan és activat per un lector de radiofreqüència.

  5. Explotació: tot establiment, tota construcció o en cas de ramaderia a l'aire lliure, tot mitjà en el qual es mantinguin, criïn o manipulin animals de forma permanent o temporal, amb excepció de les consultes o clíniques veterinàries.

  6. Posseïdor: tota persona física o jurídica responsable dels animals, fins i tot amb caràcter temporal, amb excepció de les consultes o les clíniques veterinàries.

Títol 2

Identificació

Article 3

Identificació dels animals

Tots els animals de les espècies ovina i caprina nascuts després del 9 de juliol de 2005, amb les excepcions que preveu l'article 5 d'aquest Decret, han de ser identificats abans dels sis mesos d'edat i en tot cas abans que surtin de l'explotació de naixement, mitjançant els sistemes d'identificació que es regulen en aquest Decret.

Article 4

Mitjans d'identificació

4.1 Els animals de les espècies ovina i caprina s'identificaran a Catalunya amb dos cròtals idèntics, un a cada orella, d'acord amb les característiques descrites a l'apartat A de l'annex 1 d'aquest Decret i un bol ruminal, d'acord amb les característiques descrites a l'apartat C de l'annex 1 d'aquest Decret.

4.2 Els cròtals i el bol ruminal amb dispositiu electrònic portaran el mateix codi d'identificació format pels caràcters següents: la identificació, d'acord amb el codi de la norma UNE-ISO 3166, per mitjà de les lletres ES en els cròtals o el codi 724 a l'identificador electrònic, seguit de 12 caràcters numèrics que corresponen a les estructures següents:

  1. El dígit 09 que identifica Catalunya.

  2. Deu dígits d'identificació individual de l'animal.

4.3 L'estructura del codi del transponedor estarà formada per l'estructura que figura a la norma UNE-ISO 11784 i les seves modificacions posteriors. Estarà formada pel codi d'Estat (724) el codi d'espècie (04), el codi d'identificació animal descrit a l'apartat segon d'aquest article, i un comptador de duplicats emesos per codi.

Article 5

Identificacions específiques

5.1 S'exceptuen de la identificació indicada a l'article anterior:

  1. Els animals de menys de dotze mesos d'edat destinats a sacrifici dintre de territori espanyol, els quals s'identificaran amb un cròtal a l'orella esquerra amb el codi de l'explotació (codi REGA), i d'acord amb les característiques descrites a l'apartat B de l'annex 1 d'aquest Decret.

  2. Els animals destinats directament a l'exportació o a l'intercanvi intracomunitari, s'identificaran amb dos cròtals, un a cada orella, amb el codi individual d'identificació. Pel que fa a la identificació electrònica es tindrà en compte el que disposi la normativa comunitària que reguli el sistema d'identificació en els intercanvis intracomunitaris.

  3. Els animals de l'espècie ovina de determinades races que pel seu pes adult o desenvolupament fisiològic no es pugui o no sigui recomanable realitzar la seva identificació amb un identificador electrònic del tipus especificat a l'article 4.1 d'aquest Decret, es podran identificar únicament amb dos cròtals dels descrits a l'apartat A de l'annex 1 d'aquest Decret, sempre que el personal habilitat per identificar comuniqui a la direcció general competent en matèria de ramaderia els codis d'identificació dels animals afectats, o aplicant el bol quan les circumstàncies ho permetin i notificant-ho a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural corresponent.

    Les races que poden acollir-se a aquesta excepció hauran de ser prèviament avaluades pel Comitè espanyol d'identificació electrònica (CEIE).

    En el supòsit que hi hagi necessitat d'identificar abans de finalitzar el termini establert i, per raons de desenvolupament fisiològic dels animals, no sigui convenient l'aplicació del bol, es podrà identificar provisionalment amb els cròtals, aplicant el bol quan el pes de l'animal ho permeti.

  4. Els ramats d'animals de l'espècie caprina sobre els quals prèviament s'hagi demostrat que per motius fisiològics són incapaços de retenir el bol ruminal, podran identificar-se amb qualsevol de les dues opcions següents:

    d.1) Amb dos cròtals dels descrits a l'apartat A de l'annex 1 d'aquest Decret, amb l'autorització prèvia dels serveis veterinaris de l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural corresponent.

    d.2) Amb un cròtal dels descrits a l'apartat A de l'annex 1 d'aquest Decret i un altre tipus de dispositiu electrònic, amb la presentació prèvia d'una memòria justificativa i amb informe favorable de la direcció general competent en matèria de ramaderia.

    El personal habilitat per identificar comunicarà a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural corresponent els codis d'identificació dels animals afectats i el tipus d'identificació que s'ha adoptat.

    5.2 Les persones ramaderes podran sol·licitar l'excepció de l'article 4.1 d'aquest Decret i identificar els animals amb un bol ruminal i un sol cròtal a l'orella dreta, mitjançant la presentació d'un escrit on hi constin els motius, adreçat a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural que els correspongui, la qual podrà denegar la sol·licitud quan hi hagi raons de tipus sanitari o de possibilitat de pèrdua de traçabilitat que així ho aconsellin.

    5.3 La identificació amb elements o terminis diferents dels establerts o la realització d'experiències amb altres identificadors, l'haurà d'autoritzar el director o la directora general competent en matèria de ramaderia, de conformitat amb les especificacions tècniques que pugui establir la normativa comunitària, amb sol·licitud prèvia raonada i documentada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR