ORDRE AAR/401/2010, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de sistemes de producció de races ramaderes autòctones en règim extensiu, i es convoquen els corresponents a 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/401/2010, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de sistemes de producció de races ramaderes autòctones en règim extensiu, i es convoquen els corresponents a 2010.

L'aposta per una producció agrària respectuosa amb el medi ambient i la utilització dels recursos naturals fan necessari estimular la resposta del sector productor per aconseguir una millora racial de la cabana ramadera mitjançant el foment de races autòctones i sistemes extensius de producció sota paràmetres de respecte a l'entorn natural i al benestar animal.

Per aconseguir-ho, cal impulsar sistemes de producció ramadera que utilitzin racionalment els recursos naturals disponibles al terreny amb la finalitat d'obtenir productes agroalimentaris de qualitat, en els sectors de bestiar boví, oví, caprí, porcí, equí i avicultura de carn i de posta, a partir de races adaptades a l'entorn.

Aquesta línia d'ajuts té naturalesa d'ajut d'Estat, d'acord amb les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01) (DOUE núm. 319, de 27.12.2006). Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic comunitari vigent, es va notificar aquesta mesura a la Comissió Europea, la qual va declarar-lo compatible amb l'article 87.3.c) del Tractat CE mitjançant l'autorització del règim N 10/2008 de 19 de novembre de 2008, amb una durada del règim des de la seva aprovació per part de la Comissió europea fins el 31 de desembre de 2013.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a aquest sector mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de sistemes de producció de races ramaderes autòctones en règim extensiu, les quals es publiquen a l'annex 1, amb els requisits exigibles a les explotacions ramaderes que figuren a l'annex 2.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats al foment de sistemes de producció de races ramaderes autòctones en règim extensiu d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts d'aquesta Ordre aniran a càrrec de la partida pressupostària AG03 D/782000114/6121/2009 dels pressupostos del DAR per a l'any 2010, dotada amb un import màxim de 10.000,00 euros.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Producció Ramadera.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és el director o la directora general d'Agricultura i Ramaderia. A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajuts, formada pel subdirector o subdirectora general de Ramaderia, el/la cap de servei de Sanitat Animal i el/la cap de servei de Producció Ramadera.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol licitant serà de cinc mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució de concessió del director o la directora general de d'Agricultura i Ramaderia que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que es pugui interposar qualsevol altres que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per a resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics en el web http//:www.gencat.cat/dar/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 21 de juliol de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar els sistemes de producció de races ramaderes autòctones compatibles amb els recursos naturals disponibles, mitjançant la seva utilització racional, per obtenir productes de qualitat i la millora de la cabana ramadera.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques o jurídiques titulars d'explotacions ramaderes ubicades a Catalunya que compleixin els requisits següents:

  1. Aplicar en les seves explotacions ramaderes un sistema de gestió que prevegi les funcions productives, mediambientals i socials de la ramaderia, així com el benestar dels animals, d'acord amb el que estableix l'annex 2 d'aquesta disposició.

  2. Complir amb les guies de pràctiques correctes d'higiene establertes per a cada sector productor ramader en l'àmbit comunitari, d'acord amb el que estableix el Reglament CE 853/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 29 d'abril, pel qual s'estableixen normes específiques d'higiene dels aliments d'origen animal. En defecte de pràctiques que estiguin especificades en normes comunitàries, seran d'aplicació les guies de pràctiques correctes d'higiene establertes a Catalunya.

  3. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Administració tributària i la social, així com no tenir deutes de cap tipus amb la Generalitat de Catalunya.

  4. Presentar un programa de gestió de l'explotació que inclourà com a mínim el que preveu l'apartat 6.2 g) d'aquestes bases reguladores. Aquest programa haurà de justificar la seva viabilitat econòmica.

  5. Tenir bestiar reproductor que pertanyi a races autòctones i disposar de superfície territorial suficient generadora dels recursos naturals necessaris per a la producció ramadera que s'hi destina.

  6. Haver actualitzat el cens de l'explotació ramadera, a l'oficina comarcal corresponent, en el període comprès entre l'1 de gener de 2010 i la data de la presentació de la sol·licitud d'aquest ajut.

  7. Haver presentat la DUN en el període comprès entre l'1 de gener de 2010 i la data de la presentació de la sol licitud d'aquest ajut.

  8. Complir amb els requisits establerts als punts anteriors durant un període de cinc anys.

    —3 Tipus i quantia dels ajuts

    3.1 L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per les actuacions de les explotacions ramaderes que contin amb animals reproductors que pertanyin a races autòctones, que estiguin orientades a la consecució d'una producció ramadera que:

  9. Tendeixi a la millora del medi ambient i l'entorn natural.

  10. Tendeixi a la millora de la raça ramadera autòctona explotada.

  11. Es realitzi en adequades condicions d'higiene i benestar animal.

  12. Garanteixi una sanitat animal adequada i una alimentació del bestiar fonamentada en recursos naturals.

    3.2 La quantia dels ajuts previstos en aquestes bases reguladores seran de 100,00 euros per unitats de bestiar major (UBM) d'animal reproductor reconegut que pertany a raça autòctona de foment i de 130,00 euros per UBM d'animal reproductor reconegut que pertany a raça autòctona de protecció especial, i no pot ser superior a 6.000,00 euros per sol·licitant de l'ajut. No obstant això, si a més l'explotació ramadera està inclosa en un sistema de qualitat diferenciada agroalimentària, es podran incrementar fins a un 20% les quanties anteriors.

    3.3 La quantia màxima destinada a aquest ajut i l'aplicació pressupostària a la qual s'ha d'imputar és la que es determina en l'article 2.3 de l'Ordre de convocatòria.

    3.4 La determinació de la quantia dels ajuts es realitzarà en funció del nombre de sol·licituds i de la disponibilitat pressupostària, i d'acord amb els criteris d'atribució que estableix l'apartat 4 d'aquestes bases reguladores.

    3.5 No poden presentar-se a aquesta convocatòria les persones físiques o jurídiques que hagin rebut aquest ajut en més de quatre exercicis consecutius.

    —4 Criteris d'atribució i prioritats

    En cas que l'import total de les sol·licituds presentades superi la dotació pressupostària disponible per aquests ajuts, s'atendran les sol· licituds d'acord amb el següent ordre de preferència:

    S'atendran en primer lloc les sol·licituds de les persones beneficiàries de l'any anterior que renoven els compromisos adoptats. En el cas que l'import total d'aquestes sol·licituds superi la dotació pressupostària disponible es procedirà al prorrateig entre les persones perceptores de l'ajut.

    Per a la resta de sol·licitants s'ordenaran les sol·...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR