ORDRE ECF/383/2009, de 13 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del Pla de renovació d'electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat a Catalunya, i se'n fa pública la convocatòria per a l'any 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorInstitut Català D'Energia
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ECF/383/2009, de 13 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del Pla de renovació d'electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat a Catalunya, i se'n fa pública la convocatòria per a l'any 2009.

La crisi econòmica ha posat de manifest la necessitat de reduir despeses innecessàries i d'estalviar recursos com l'energia. La utilització de més energia de la que es requereix per fer el mateix servei suposa una despesa inútil d'un recurs que cada cop serà més escàs i l'ús del qual comporta, a més, un impacte ambiental negatiu.

La relació entre consum energètic i servei realitzat determina el consum específic i l'eficiència energètica dels aparells.

La reducció dels consums específics, principalment en sectors com el terciari i el domèstic, només es podrà obtenir amb la incorporació d'equips eficients i fent-ne un ús adequat.

En aquest marc adquireix una importància especial la promoció de la millora dels electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat, per la qual cosa es considera convenient establir un pla de renovació que fomenti la substitució d'aquests aparells i calderes per equips amb nivells d'eficiència energètica superior.

L'Institut Català d'Energia (ICAEN) del Departament d'Economia i Finances és l'organisme públic que té assignada l'execució de les activitats que emanen del Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015, sens perjudici de les funcions de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat en matèria de promoció i difusió de la utilització de les energies renovables.

L'Estratègia d'Eficiència Energètica del PEC (Pla de l'energia de Catalunya) es coordina amb l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2004-2012 (E4). Per això, el 17 d'abril de 2008 es va formalitzar un conveni de col·laboració entre l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) del Govern Espanyol i l'Institut Català d'Energia (ICAEN) per a la definició i la posada en pràctica de les actuacions que preveu el Pla d'acció 2008-2012 de l'E4 (PAE4+) a Catalunya. Entre les mesures que preveu aquest Conveni figuren els ajuts públics per a la renovació d'aparells ineficients per altres d'alta eficiència energètica. Cada any es revisen les característiques que han de tenir els plans de renovació quant a tipus d'aparells, nivell d'eficiència, import unitari, etc., en funció de l'evolució tecnològica i de mercat.

Vista la Llei 15/2008, de 23 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2009, i d'acord amb el que estableixen els articles 87 i següents del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya; la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts de subvencions;

Vist l'informe favorable emès per l'Assessoria Jurídica del Departament d'Economia i Finances, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per portar a terme el Pla de renovació d'electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat a Catalunya, mitjançant l'atorgament d'ajuts als titulars que canviïn l'electrodomèstic, la caldera o l'aparell d'aire condicionat d'acord amb els terminis i amb les condicions establertes.

Aquesta Ordre també fa pública la convocatòria de l'any 2009 per a la presentació de sol·licituds.

Article 2

Bases reguladores

En funció de les disponibilitats pressupostàries i per mitjà d'ordre del conseller d'Economia i Finances es publiquen les bases per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts que preveu aquesta Ordre, que contenen les determinacions establertes per la normativa aplicable.

Article 3

Quantitat màxima i aplicació pressupostària

3.1 La quantitat màxima destinada a la línia d'ajuts per als diferents plans de renovació és la següent:

  1. Pla de renovació d'electrodomèstics: 5.000.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 480.0001, Subvencions a famílies, del pressupost de l'Institut Català d'Energia.

  2. Pla de renovació de calderes i aparells d'aire condicionat: 1.500.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 480.0001, Subvencions a famílies, del pressupost de l'Institut Català d'Energia.

Segons el nombre de sol·licituds que es presentin per als diferents plans de renovació que es regulen en aquesta convocatòria, i en el cas que les sol·licituds superin les previsions pressupostàries assignades a algun dels plans de renovació, l'ICAEN podrà ampliar els fons destinats a l'esmentat Pla amb recursos provinents de l'altre.

3.2 L'atorgament d'aquests ajuts restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

Article 4

Presentació de sol·licituds i terminis

4.1 Es fa pública la convocatòria de l'any 2009 per a l'atorgament dels ajuts per al Pla de renovació d'electrodomèstics, de calderes i d'aparells d'aire condicionat a Catalunya que preveu aquesta Ordre.

4.2 La durada del Pla serà des de l'1 de setembre de 2009 fins al 15 de novembre de 2009, o fins a l'exhauriment del pressupost disponible per cadascun dels plans.

El termini de presentació de sol·licituds serà fins al 15 de novembre del 2009 o fins a l'exhauriment del pressupost disponible per cadascun dels plans.

En cas de tancament del pla per exhauriment de pressupost s'admetran sol·licituds fins a un màxim del 5% del pressupost destinat a aquesta Ordre, amb la data límit de 15 de novembre, a efectes que, a mesura que es produeixen renúncies o revocacions, es puguin assignar, mitjançant resolució de la directora de l'ICAEN, nous atorgaments a les sol·licituds que mantinguin una posició immediatament posterior a la de les sol·licituds subvencionades.

4.3 La compra dels equips subvencionats i la presentació de sol·licituds s'haurà de realitzar dins el període de vigència del pla esmentat a l'apartat anterior.

4.4 El termini màxim d'atorgament i lliurament de la subvenció serà com a màxim de 6 mesos des de la data d'inici d'aquesta convocatòria.

4.5 Caldrà fer una sol·licitud diferent per a cada aparell amb un màxim d'un electrodomèstic de cada tipus, una caldera de condensació i un aparell d'aire condicionat per persona i habitatge.

Article 5

Objecte i quantia dels ajuts

5.1 L'objecte d'aquests ajuts és millorar l'eficiència energètica i reduir el consum d'energia a les llars catalanes, així com potenciar l'ús racional de l'energia entre els ciutadans de Catalunya mitjançant la renovació d'electrodomèstics, calderes i aparells d'aire condicionat. Caldrà que els electrodomèstics i aparells d'aire condicionat siguin de categoria energètica A o superior. En el cas de les calderes, hauran de ser de condensació.

5.2 La quantia màxima de l'ajut serà segons l'aparell a renovar:

Frigorífics, combis i congeladors:

Classe A: 85 euros.

Classe A+: 105 euros.

Classe A++: 125 euros.

Rentadora i rentaplats amb classificació energètica A i eficàcia de rentat A: 85 euros

Rentadora amb classificació energètica A, eficàcia de rentat A i consum energètic inferior o igual a 170 Wh/kg: 105 euros.

Forns amb classificació energètica A: 70 euros.

Calderes de condensació: 400 euros.

Aparells d'aire condicionat amb classificació energètica A: 100 euros.

En qualsevol dels casos anteriors, la quantia de la subvenció no pot superar mai el 25% del preu de venda de l'electrodomèstic, de la caldera o de l'aparell d'aire condicionat, IVA exclòs.

5.3 Característiques dels objectes subvencionats:

  1. Els electrodomèstic han de ser de classe A o superior.

  2. Les calderes subvencionables són les calderes de condensació de potència tèrmica inferior a 70 kW destinades a instal·lacions de calefacció individual.

  3. Els aparells d'aire condicionat subvencionables són els de classe A o superior, alimentats amb electricitat i amb una potència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR