DECRET 296/1999, de 9 de novembre, pel qual s'estableix el currículum del cicle de formació específica de grau superior d'arts plàstiques i disseny en esmalt artístic al foc sobre metalls de la família professional d'esmalts artístics.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

DECRET

296/1999, de 9 de novembre, pel qual s’estableix el currículum del cicle de formació específica de grau superior d’arts plàstiques i disseny en esmalt artístic al foc sobre metalls de la família professional d’esmalts artístics.

D’acord amb l’article 4 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu, correspon a les administracions educatives l’establiment del currículum dels diferents ensenyaments, dels quals el Govern ha de fixar prèviament els aspectes curriculars bàsics.

Mitjançant el Decret 304/1995, de 7 novembre, el Departament d’Ensenyament ha determinat l’ordenació general dels cicles de formació específica d’arts plàstiques i disseny de Catalunya.

El Reial decret 1471/1997, de 19 de setembre, fixa els títols de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny de la família professional d’esmalts artístics així com els corresponents ensenyaments mínims.

El Reial decret 1033/1999, de 18 de juny, estableix l’accés als ensenyaments superiors de qui es trobi en possessió del títol esmentat.

Els cicles d’aquesta família estan orientats a formar professionals que coneguin les característiques i tècniques pròpies de l’especialitat. La seva formació els ha de permetre atendre els llocs de treball d’aquest àmbit.

L’aprenentatge de l’esmalt artístic demana, a més del coneixement dels procediments tradicionals, el coneixement de les avantguardes i la voluntat d’una formació cultural permanent de caràcter ampli. L’esmalt artístic al foc sobre metalls, com la resta d’arts aplicades ha seguit el nivell de progrés creatiu de la societat, tant pel que fa al nivell tècnic dels suports i les eines, i als criteris plàstics i a les tècniques.

Per tot això, a proposta del conseller d’Ensenyament, amb l’informe del Consell Escolar de Catalunya, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Aquest decret estableix el currículum per als ensenyaments vinculats al títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny pertanyent a la família professional d’esmalts artístics. Aquest títol és:

Tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en esmalt artístic al foc sobre metalls.

Article 2

Per als mòduls impartits en el centre educatiu, corresponents als diferents cicles de formació específica objecte d’aquest Decret:

2.1 La denominació, el nivell i la durada són els que es defineixen a l’annex 1, en els apartats 1.1, 1.2 i 1.3.

2.2 El camp professional i les tasques més significatives són les que es descriuen a l’annex 1, en els apartats 2.1 i 2.2.

2.3 Els objectius generals són els que s’estableixen a l’annex 1, a l’apartat 3.1.

2.4 L’estructura de la formació en centres educatius, de la fase de pràctiques i del projecte final, així com les hores que se’ls destina, es detallen a l’annex 1, a l’apartat 3.2.1.

2.5 Els mòduls que componen l’ensenyament en centres educatius i les hores assignades a cadascun, es fixen a l’annex 1, a l’apartat 3.2.2.

2.6 Els objectius, continguts i objectius terminals de cada mòdul són els que s’estableixen a l’annex 1, a l’apartat 3.3. Els objectius terminals tenen la consideració de criteris d’avaluació.

Article 3

Els objectius i continguts del projecte final i de la fase de pràctiques, així com les orientacions per a la seva avaluació, s’inclouen a l’annex 2.

Article 4

L’accés directe als estudis superiors d’arts plàstiques i disseny a què es refereix l’article 49 de la Llei orgànica 1/1990, de 3 d’octubre, d’ordenació general del sistema educatiu per a qui disposi del títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny, s’efectuarà d’acord amb el procediment establert per a la cobertura de places reservades a tal fi, i amb la prioritat derivada de la nota final obtinguda en el cicle de formació específica.

Article 5

L’accés directe als estudis universitaris que s’assenyalen a l’annex 3 d’aquest Decret, per a qui disposi del títol de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny, s’efectuarà d’acord amb els procediments de selecció per a l’ingrés en els centres universitaris dels estudiants que reuneixin els requisits legals necessaris per a l’accés a la universitat.

Article 6

El nombre màxim de convocatòries per a cada mòdul serà de quatre. De manera excepcional, a proposta del director del centre, el Departament d’Ensenyament podrà establir una convocatòria extraordinària en els supòsits de malaltia o d’altres de semblant consideració.

Article 7

Les condicions d’espai i d’instal·lacions que han de reunir els centres educatius són els que fixa el Reial decret 389/1992, de 15 d’abril, pel qual s’estableixen els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics. Als efectes del que disposen els articles 40.1 i 44 de l’esmentat Decret, els mòduls d’aquesta família professional es classifiquen a l’annex 1, a l’apartat 4 de cada cicle.

La relació numèrica docent/alumnes serà 1/15 en els mòduls relacionats sota l’epígraf Tallers que, sempre que sigui possible, s’impartiran en les aules específiques del centre. Per a la resta de mòduls s’aplicarà la relació numèrica docent/alumnes d’1/30.

Article 8

Els mòduls susceptibles de correspondència amb la pràctica laboral són els que s’esmenten a l’annex 1, a l’apartat 5 de cada cicle.

Article 9

Estaran exempts de la prova d’accés les persones que en el batxillerat hagin cursat amb profit l’assignatura de fonaments de disseny i dues més entre les següents:

Dibuix tècnic.

Volum.

Dibuix artístic.

Imatge.

Tècniques d’expressió graficoplàstica. També estarà exempt de realitzar la prova d’accés qui disposi del títol de graduat en arts aplicades en especialitats de l’àmbit del disseny.

Disposicions transitòries

—1 Es faculta el conseller d’Ensenyament per autoritzar la docència de determinats mòduls al professorat que, a la publicació d’aquest Decret, imparteixi matèries equivalents de l’anterior ordenació i pugui acreditar una formació i experiència adients.

—2 Les sol·licituds d’accés als estudis superiors d’arts plàstiques i disseny s’ordenaran d’acord a la nota de revàlida, en el cas dels títols corresponents als ensenyaments d’arts aplicades i oficis artístics del Pla de 1963, equivalents al de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny, d’acord amb el Reial decret 440/1994, d’11 de març.

Barcelona, 9 de novembre de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Josep Xavier Hernández i Moreno

Conseller d’Ensenyament

Annex 1

Esmalt artístic al foc sobre metalls

—1 Identificació del títol

El cicle d’esmalt artístic al foc sobre metalls té com a finalitat la de formar professionals amb aptituds creatives i tècniques per a realitzar esmalts artístics sobre peces i obres de metall, amb un llenguatge personal i innovador, i que resolgui els condicionaments tècnics de les obres.

L’art de l’esmalt és una tècnica d’antics i indeterminats orígens, nascuda prop de l’orfebreria i que s’ha desenvolupat al llarg del temps, transformant-se segons èpoques, conceptes i necessitats, per esdevenir, des del Renaixement, una tècnica independent d’expressió plàstica. L’esmalt, producte químic de fórmules molt precises, evoluciona contínuament al ritme dels avenços de la tecnologia i la química actuals; el professional hi ha d’aprofundir, experimentant-ho, i també, avançant cada dia en l’expressió artística i en la creativitat.

Les característiques de l’esmalt al foc sobre metalls, la seva duresa i lluïssor; la inalterabilitat del color a la llum; la resistència física als agents atmosfèrics i químics; la infinita varietat de colors de matèria transparent i opaca, brillant o mat; la possibilitat de superposició o de juxtaposició de capes, així com la possibilitat d’enriquiment del suport metàl·lic amb textures (gravats o cisellats, oxidacions), són les condicions, que en la creació d’objectes d’ús o decoratius, fan de l’esmalt un procediment pictòric de gran versatilitat.

L’esmalt al foc sobre metalls forma part de les disciplines artístiques destinades a la modificació visual de l’entorn, essent la seva conservació, transmissió i evolució signe de cultura viva i actual.

1.1 Denominació

Tècnic superior d’arts plàstiques i disseny en Esmalt artístic al foc sobre metalls.

1.2 Nivell

Grau superior d’arts plàstiques i disseny.

1.3 Durada

Mil nou-centes cinquanta hores.

—2 Descripció del perfil professional

2.1 Camp professional

Comprèn les activitats i els procediments de l’esmalt artístic al foc sobre metalls realitzats com a artista autònom o associat en grau divers, a un taller, a un estudi, a un equip pluridisciplinari o a una empresa vinculat a:

Artesania.

Disseny d’interiors.

Arquitectura i urbanisme.

Galeries d’art.

Orfebreria i joieria.

Consolidació i conservació d’obres d’esmalt.

Assessorament i formació artisticotècnics.

2.2 Tasques més significatives

Concep i executa peces úniques d’esmalt artístic.

Analitza i du a terme els requeriments de les obres d’encàrrec.

Dissenya i elabora peces o prototips d’esmalts tant funcionals com decoratius.

Determina el procediment tècnic i el sistema d’execució de peces úniques, i de seriació, i estudia el cost de fabricació.

Aplica, en els dissenys, els materials, les tècniques i els procediments més adients, i incorpora les innovacions de materials i tecnologies.

Realitza projectes d’esmalts bidimensionals i tridimensionals

Dissenya els sistemes d’emmarcament, subjecció i aplicació de les peces d’esmalt.

Prepara i/o realitza peces per a altres oficis afins com ara l’orfebreria i la joieria.

Col·labora amb altres tècnics de disseny industrial, d’interiors, arquitectura, moda, etc.

Cerca documentació i bibliografia històrica, artística, tècnica, etc.

Investiga materials i noves tecnologies aplicables a la creació dels esmalts.

Empra els mitjans informàtics com a eina per al desenvolupament dels projectes.

Realitza tasques d’assessorament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR