DECRET 97/2002, de 5 de març, sobre la targeta d'aparcament per a persones amb disminució i altres mesures adreçades a facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Benestar Social
Rango de LeyDecret

DECRET

97/2002, de 5 de març, sobre la targeta d'aparcament per a persones amb disminució i altres mesures adreçades a facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda.

La Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques i de barreres en la comunicació, modificada pel Decret legislatiu 6/1994, de 13 de juliol, potencia l'accessibilitat i la utilització dels béns i serveis de la societat per les persones amb mobilitat reduïda o amb qualsevol altra limitació, mitjançant la supressió de barreres arquitectòniques, de les barreres en la comunicació i per mitjà de la utilització de mesures tècniques adequades que permetin millorar la seva qualitat de vida.

El Decret 135/1995, de 24 de març, de desplegament de la Llei anteriorment esmentada i d'aprovació del Codi d'accessibilitat, establia, en el capítol 6, les normes sobre la targeta d'aparcament per a vehicles que portin persones amb disminució.

El Decret 204/1999, de 27 de juliol, dóna nova redacció al capítol 6 del Decret 135/1995, de 24 de març, ampliant les mesures que faciliten l'autonomia i la lliure circulació de les persones amb mobilitat reduïda, i, per tant, la seva integració social i professional.

Ara, cal procedir a regular de nou el contingut del Decret 204/1999, anteriorment esmentat, amb la finalitat de concretar diferents aspectes i garantir la correcta utilització de les modalitats de targeta d'aparcament. Així mateix, aquest Decret adequa, d'una banda, la regulació del reconeixement del grau de disminució i de la superació del barem de mobilitat al que disposa el Reial decret 1971/1999, de 23 de desembre, de procediment per al reconeixement, declaració i qualificació del grau de disminució, i, d'altra banda, torna a atribuir la competència per a la gestió i resolució de les diferents modalitats de targeta d'aparcament als ens locals competents en matèria d'ordenació del trànsit. S'ha optat per derogar el Decret 204/1999 en la seva totalitat per tal de facilitar que la ciutadania en tingui coneixement i que els operadors jurídics de la normativa vigent en matèria d'accessibilitat el puguin consultar, i així mateix evitar els perjudicis que causa la dispersió normativa existent en altres matèries.

Per tant, amb els informes del Consell General de Serveis Socials, el Consell Sectorial d'Atenció a les Persones amb Disminució i el Consell per a la Promoció de l'Accessibilitat i Supressió de Barreres Arquitectòniques i en la Comunicació; vist l'informe de la Comissió de Govern Local i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, en aplicació del que disposa la disposició final 1 de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, a proposta de la consellera de Benestar Social, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte la regulació d'un conjunt de mesures adreçades a facilitar i millorar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda, com també la regulació de les modalitats de targeta d'aparcament per a persones amb disminució, per tal de facilitar la seva circulació, autonomia personal i integració social i professional.

1.2 Les modalitats de targeta d'aparcament a què es refereix l'apartat anterior són: la targeta d'aparcament per a persones amb disminució, amb les dues submodalitats de titular conductor del vehicle i titular no conductor, la qual s'adapta al model comunitari uniforme que es descriu a l'annex de la Recomanació del Consell de la Unió Europea, de 4 de juny de 1998, i la targeta d'aparcament de transport col·lectiu.

Article 2

Àmbit d'aplicació territorial i personal

La definició, les característiques i el procediment per a l'expedició de les targetes d'aparcament, en les seves diferents modalitats, és d'aplicació a totes les persones que resideixen al territori de Catalunya. No obstant això, els beneficis regulats per aquest Decret s'estenen a totes les persones que circulen pel territori de Catalunya que tinguin mobilitat reduïda o que siguin titulars d'alguna de les modalitats de targeta d'aparcament que figuren en aquest Decret, i a les que disposin d'altres targetes expedides d'acord amb el model comunitari uniforme o de caràcter anàleg.

Article 3

Targeta d'aparcament per a persones amb disminució

3.1 La targeta d'aparcament per a persones amb disminució és el document acreditatiu del dret de les persones amb disminució que tenen mobilitat reduïda per parar o estacionar el seu vehicle tan a prop com sigui possible del punt d'accés o de destinació. A aquests efectes, les ordenances de trànsit dels respectius ens locals competents en l'ordenació del trànsit han de preveure un conjunt de mesures per facilitar el desplaçament de les persones titulars de la targeta que garanteixi la màxima tolerancia i permissibilitat en el règim de parada i estacionament del vehicle.

3.2 Poden ser titulars de la targeta d'aparcament esmentada les persones amb disminució que superin el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR