DECRET 161/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de transport per tal de facilitar el desplaçament de l'alumnat en l'educació obligatòria.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament D'Educacio
Rango de LeyDecret

L'article 5 de la Llei 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, disposa que l'educació primària i l'educació secundària obligatòria constitueixen l'ensenyament bàsic. Aquest ensenyament serà obligatori i gratuït.

L'article 63 de la Llei 1/1990, de 3 d'octubre, d'ordenació general del sistema educatiu, disposa que per tal de fer efectiu el principi d'igualtat en l'exercici del dret a l'educació, els poders públics promouran les accions de caràcter compensatori en relació amb les persones que es trobin en situacions desfavorables, i que es tindrà especial cura de l'alumnat amb necessitats educatives especials.

L'article 65.2, del mateix text legal estableix que les administracions educatives prestaran de forma gratuïta el servei escolar de transport per a l'alumnat d'educació primària i d'educació secundària obligatòria que per tal de garantir la qualitat de l'ensenyament hagi de ser escolaritzat fora del seu municipi.

El servei escolar de transport es realitzarà tenint en compte la naturalesa d'aquest servei, els itineraris i l'oferta de serveis de transport de viatgers per carretera existents, amb servei de transport consolidat amb reiteració de itinerari o servei de transport públic regular de viatgers. Altrament, quan no sigui possible l'establiment d'un servei escolar de transport en alguna de les modalitats esmentades, s'establiran assignacions individualitzades a les famílies per tal d'assegurar el trasllat dels escolars als centres on han estat matriculats.

Es preveu que els consells comarcals assumeixin la gestió del servei escolar de transport, d'acord amb el que preveu el Decret 219/1989, d'1 d'agost, de delegació de competències de la Generalitat a les comarques en matèria d'ensenyament.

Per tot això, a proposta del conseller d'Ensenyament, vist l'informe del Consell Escolar de Catalunya, vist l'informe favorable de la Comissió de Govern Local, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Finalitat La finalitat del servei escolar de transport és facilitar el desplaçament gratuït a l'alumnat d'educació obligatòria, quan concorrin alguna de les circumstàncies següents:

  1. Que hagin d'escolaritzar-se fora del seu municipi de residència en un centre públic ordinari o d'educació especial, proposat pel Departament d'Ensenyament.

  2. Que hagin de desplaçar-se fora del seu municipi de residència a un centre ordinari privat concertat o d'educació especial privat concertat, proposat pel Departament.

Article 2

Modalitats 2.1. Per al trasllat de l'alumnat que preveu l'article anterior, tenint en compte la naturalesa d'aquest servei, els itineraris i l'oferta de serveis de transport de viatgers per carretera existents, podran utilitzar-se els sistemes següents:

  1. Servei escolar de transport discrecional consolidat amb reiteració d'itinerari.

  2. Servei de transport públic regular de viatgers.

  3. Ajuts individuals de desplaçament. 2.2 Atenent a les circumstàncies específiques de cada zona geogràfica es podrà utilitzar per als trasllats de l'alumnat el servei de transport públic regular de viatgers. En aquest supòsit, caldrà que almenys el 50% de les places dels vehicles estiguin reservades per al trasllat dels alumnes. El Departament d'Ensenyament, en funció de les necessitats del servei, determinarà el nombre de places a reservar en aquesta modalitat. 2.3 Quan no sigui possible l'establiment del servei escolar de transport en alguna de les dues modalitats esmentades als apartats anteriors, s'establiran ajuts individuals de desplaçament a les famílies en les condicions regulades en aquest Decret.

Article 3

Establiment del servei 3.1 Els consells comarcals que tinguin assumida la delegació d'aquesta competència o el Departament d'Ensenyament establiran el servei de transport en la modalitat que correspongui per a l'alumnat que preveu l'article 1. 3.2 L'establiment del servei escolar de transport s'efectuarà d'acord amb la planificació escolar.

Article 4

Modalitat de servei discrecional 4.1 Proposta del centre. El/La secretari/ària del centre docent públic o la direcció del centre concertat, en funció de les necessitats de l'alumnat matriculat per a un curs escolar, elaborarà la proposta dels itineraris del transport escolar en la modalitat de servei discrecional consolidat amb reiteració d'itinerari. La proposta dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR