DECRET 268/2006, de 20 de juny, pel qual es creen el Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius i el Registre d'operadors comercials de bestiar, i se n'estableixen les normes d'autorització, inscripció i funcionament.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

268/2006, de 20 de juny, pel qual es creen el Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius i el Registre d'operadors comercials de bestiar, i se n'estableixen les normes d'autorització, inscripció i funcionament.

El sector ramader es troba en un avanç continuat gràcies a l'ús de les noves tecnologies, que han suposat unes explotacions més viables des del punt de vista econòmic i més competitives dins d'un mercat intracomunitari sense fronteres.

L'ampliació de mercat ha determinat un increment de les relacions comercials i per tant un increment del transport d'animals i aquest augment pot suposar un risc de difusió de les epizoòties.

En aquest sentit la Directiva 91/628/CEE, modificada per la Directiva 95/29/CE, va establir les normes relatives a la protecció dels animals durant el seu transport. El Reial decret 1041/1997, de 27 de juny, pel qual s'estableixen les normes relatives a la protecció dels animals durant el transport, va transposar ambdues directives en una sola norma. En aquest Reial decret s'establia, amb excepcions definides, l'obligatorietat que les persones que transportin animals vius estiguin inscrites en un registre oficial.

L'esmentada Directiva 91/628/CEE, ha estat completada i modificada pel Reglament CE 411/98, del Consell, de 16 de febrer, relatiu a les normes complementàries sobre la protecció dels animals, aplicables als vehicles de carretera utilitzats per al transport de bestiar en viatges de més de vuit hores de durada, que va entrar en vigor l'1 de juliol de 1999.

La Decisió 2001/298/CE, modifica els annexos de diverses directives comunitàries amb la finalitat que els certificats sanitaris introdueixin una clàusula addicional per determinar si, en el moment de la inspecció, els animals es trobaven en condicions de realitzar el viatge previst, d'acord amb el que estableix la Directiva 91/628/CEE.

La Convenció Europea per a la protecció dels animals durant el transport internacional fa especial èmfasi en la importància del registre de transportistes i de la seva formació.

D'altra banda, la Directiva 90/425/CEE, relativa als controls veterinaris i zootècnics aplicables als intercanvis intracomunitaris de determinats animals vius i productes per a la realització del mercat interior va establir com a possible destinatari d'una partida d'animals vius un comerciant registrat. Aquesta norma va ser transposada per mitjà del Reial decret 1316/1992, de 30 d'octubre, i incorporada a l'ordenament jurídic català pel Decret 188/1993, d'1 de juny, sobre controls veterinaris i zootècnics de determinats animals vius i productes per a la realització del mercat interior comunitari.

La Directiva 97/12/CEE, per la qual es modifica i s'actualitza la Directiva 64/432/CEE, relativa als problemes de policia sanitària en matèria d'intercanvis intracomunitaris d'animals de les espècies bovina i porcina, que ha estat transposada a Espanya pel Reial decret 1716/2000, de 13 d'octubre, així com la Directiva 2003/50/CE, per la qual es modifica la Directiva 91/68/CEE, pel que fa a la intensificació dels controls sobre els moviments d'ovins i caprins, defineixen la figura del comerciant i estableixen la necessitat de registrar-los, així com les condicions de funcionament d'aquesta figura. Així mateix, ambdues normes estableixen els condicionants addicionals que han de complir els/les transportistes als quals fa referència la Directiva 91/628/CEE.

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària de Catalunya, en el seu article 10, promou l'establiment de línies d'actuació per assolir els objectius en matèria de producció i sanitat ramadera, entre els quals destaquen el seguiment i el control de les condicions en què es du a terme l'activitat ramadera, i la prevenció, el control i la lluita contra les malalties que afecten els animals, tenint en compte especialment les actuacions relacionades amb el moviment pecuari.

La Llei estatal 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, estableix que els mitjans de transport i les empreses que en són propietàries han d'estar autoritzats per l'Administració de la comunitat autònoma on radiquin i complir les normes higienicosanitàries i de protecció dels animals aplicables. Aquesta Llei també estableix que les empreses dedicades al transport d'animals han de dur, per a cada mitjà de transport, un registre o suport informàtic on es reflecteixin tots els moviments dels animals (espècie, nombre, origen i destinació).

Darrerament, el Reglament CE 1/2005, de 22 desembre, del Consell, referma l'obligatorietat que, tant els/les transportistes d'animals com els vehicles dedicats a aquest transport, acreditin el compliment d'uns requeriments mínims i siguin autoritzats i registrats per l'autoritat competent, obligació que es farà extensiva als/a les conductors/res i cuidadors/es com a persones responsables dels animals i que podran ser retirades en cas d'incompliments reiterats i greus de la normativa.

Per tot això, cal concretar els requisits formals d'inscripció als registres i les obligacions que han de complir les persones que transportin animals vius, així com la creació d'un registre oficial per als/a les transportistes i els seus vehicles i/o mitjans de transport i els/les operadors/es comercials de bestiar, i el procediment per a l' autorització de l'activitat i la inscripció corresponent.

Finalment, el Decret estableix el règim sancionador, que és el que preveu la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal, sens perjudici d'altres normes que en aquest sentit siguin d'aplicació.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte:

  1. Crear el Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius.

  2. Crear el Registre d'operadors comercials de bestiar.

  3. Establir els procediments d'autorització i d'inscripció als registres i fixar els requisits formals que han de complir els/les transportistes, els mitjans de transport, els/les operadors/es comercials de bestiar, per ser inscrits en aquests registres.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Aquesta disposició s'aplicarà a:

2.1 Els/les transportistes d'animals, els seus mitjans de transport i els/les operadors/es comercials de bestiar que comercialitzin amb animals vius i tinguin el domicili social a Catalunya.

2.2 El transport de:

  1. Èquids domèstics i animals domèstics de les espècies bovina, ovina, cabruna i porcina.

  2. Aus de corral, aus domèstiques i conills domèstics.

  3. Gossos i gats domèstics.

  4. Altres mamífers i ocells.

  5. Altres animals vertebrats i animals de sang freda.

2.3 No tenen la consideració de transportistes, als efectes d'aquest Decret, els/les ramaders/es i les persones jurídiques que transportin animals de la seva propietat, en els seus propis vehicles, sense ànim de lucre, així com el transport d'animals de companyia que vagin acompanyats dels seus amos.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquest Decret, s'entén per:

  1. Transport: tot desplaçament d'animals que s'efectuï amb un mitjà de transport i que impliqui la càrrega i descàrrega dels animals.

  2. Transportista: qualsevol persona física o jurídica que realitzi el transport d'animals vius per compte propi, d'altri o posi a disposició d'un tercer un mitjà de transport d'animals, sempre que aquest transport tingui caràcter comercial i s'efectuï amb finalitat lucrativa.

  3. Cuidador/a: persona directament encarregada del benestar dels animals als quals acompanya durant el viatge.

  4. Mitjà de transport: les parts reservades a la càrrega dels animals als vehicles, així com els contenidors per al transport per terra, mar o aire.

  5. Operador comercial de bestiar: tota persona física o jurídica que es dedica, directament o indirectament, a la compravenda d'animals i que en el termini màxim que s'estableixi a la normativa corresponent, en funció de l'espècie amb la qual comercialitza, després d'adquirir els animals els ven o trasllada des de les primeres instal·lacions a altres sobre les quals no hi tingui cap títol de domini.

  6. Instal·lacions d'un/a operador/a comercial de bestiar: aquelles on els/les operadors/es allotgen temporalment el bestiar amb el qual comercien i que reuneixen els requisits que estableix l'article 13.2 d'aquest Decret.

  7. Centre de concentració: qualsevol emplaçament, incloses les explotacions, els centres de recollida i els mercats, en els quals es reuneixen animals que procedeixen de diferents explotacions per formar lots d'animals destinats al comerç, i que compleixen els requisits que estableix l'article 13.3.

  8. Viatge llarg: viatge la durada del qual superi les vuit hores a partir del moment en què es trasllada el primer animal de la partida.

  9. Responsable del benestar dels animals durant el transport: és la persona designada pel/per la transportista que es responsabilitza dels animals durant el transport.

  10. Animals de companyia: són els animals que tingui una persona en el seu poder, sempre que la seva tinença no tingui com a destí el seu consum o l'aprofitament de les seves produccions, o no es duguin en general amb finalitats comercials o lucratives.

  11. Animals domèstics: els animals de companyia que pertanyen a espècies que criïn i posseeixin tradicionalment i habitualment les persones, amb la finalitat de viure en domesticitat a la llar, així com els d'acompanyament, conducció i ajut de persones cegues o amb deficiència visual greu o severa.

Article 4

Creació dels registres

4.1 Es crea el Registre de transportistes i mitjans de transport d'animals vius, al qual estaran obligats a inscriure's les persones físiques o jurídiques definides a l'apartat b) i els mitjans de transport a què fa referència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR