ORDRE TRE/486/2008, de 6 de novembre, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions de formació per a treballadors i treballadores del programa Forma't, i s'obre la convocatòria anticipada per al 2009.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/486/2008, de 6 de novembre, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions de formació per a treballadors i treballadores del programa Forma't, i s'obre la convocatòria anticipada per al 2009.

En el marc d'una economia de mercat internacional i en la construcció d'un mercat europeu competitiu i globalitzat, pren cada cop més importància el paper de la formació dels nostres treballadors i treballadores, sobretot en aquells àmbits que els permetin desenvolupar aquelles competències professionals que els faciliti l'intercanvi d'informació, que els asseguri el desenvolupament de les seves tasques en un entorn de seguretat i que els permeti accedir a coneixements transferibles independentment de l'entorn físic o de l'àmbit laboral en què les persones es desenvolupin professionalment.

El Pla de Govern 2007-2010 estableix que, entre els temes que tindran una especial rellevància durant tota la legislatura, seran prioritaris d'una banda els relacionats amb la transferència de tecnologia, és a dir, la vinculació entre universitat i empresa, i d'altra banda l'aprenentatge de l'anglès; alhora estableix que un dels eixos bàsics per a la millora de la qualitat de l'ocupació se centrarà en la reducció dels nivells de sinistralitat laboral i la millora de les condicions de treball de la ciutadania. En aquest sentit, l'objectiu és reduir el nivell d'incidència de la sinistralitat laboral un 20% (en termes comparables amb l'estadística de la Unió Europea); es promouran conductes per tal de garantir que la vida i la salut dels/de les treballadors/res sigui un valor social de primer ordre, tenint en compte la integració de la perspectiva de gènere en els projectes, i es potenciaran els mecanismes de coordinació i cooperació entre institucions amb competències en seguretat i salut laboral.

La Resolució del Consell de 25 de juny de 2007, sobre una nova estratègia comunitària de salut i seguretat en el treball (2007-2012) (DOCE 2007/C 145/01), aposta per la posada en marxa d'accions preventives i el foment d'una cultura de prevenció en matèria de salut i seguretat en el treball. Els objectius que la Comissió planteja per al període 2007-2013 són fonamentalment el manteniment de la tendència de disminució de la sinistralitat laboral i arribar a una reducció significativa de les taxes d'incidència d'accidents de treball i malalties professionals en l'àmbit europeu durant aquest període. Alhora, se centra a fomentar el desenvolupament i la implementació de les estratègies nacionals sobre reducció d'accidents i malalties professionals i en el canvi de comportaments en relació amb aquests temes.

El Consell de Ministres va aprovar el dia 29 de juny l'Estratègia espanyola de seguretat i salut laboral 2007-2012, en línia amb l'Estratègia europea de seguretat i salut laboral de febrer de 2007. L'Estratègia espanyola de seguretat i salut laboral estableix el marc general de les polítiques de prevenció de riscos laborals a curt i, especialment mig i llarg termini, i es planteja dos grans objectius: reduir la sinistralitat laboral i millorar de manera continuada els nivells de seguretat i salut en el treball. Una de les mesures que preveu és la d'impulsar programes específics per garantir l'efectivitat de la prevenció de riscos laborals.

En la conjuntura actual, el Servei d'Ocupació de Catalunya promou el programa Forma't, amb l'objectiu de proporcionar formació als treballadors i treballadores de les empreses amb seu a Catalunya de caràcter general que en millori les competències i l'ocupació.

En aquest context el Servei d'Ocupació de Catalunya vol incidir en la formació en tres àmbits essencials per al desenvolupament de l'economia catalana en un entorn internacional:

D'una banda el coneixement d'idiomes en un entorn de relacions empresarials multilingüe, que permeti la projecció de les relacions internacionals de les nostres empreses, alhora que ha de facilitar les relacions entre treballadors/es, permetrà l'intercanvi de coneixements tècnics, metodologies, etc. que faran més competitives les nostres empreses tant en el marc d'un mercat europeu com internacional. En aquest context pren una especial importància el coneixement de la llengua anglesa com a llengua vehicular de les relacions comercials internacionals, i de les llengües dels països que actualment s'estan obrint i incorporant als mercats internacionals. És en aquest marc que pren rellevància l'ensenyament del català com a llengua vehicular de competència professional, especialment per a les persones que treballen i resideixen a Catalunya des d'un període temporal més recent.

D'altra banda la seguretat dels/de les nostres treballadors/es en els seus llocs de treball, és una de les prioritats del Servei d'Ocupació de Catalunya. Aquesta iniciativa s'emmarca en el conjunt de noves mesures que està impulsant la Generalitat per lluitar contra la sinistralitat laboral i és amb aquest objectiu que el programa Forma't fa especial esment a la formació en la prevenció de riscos laborals, entenent que la incorporació d'aquesta línia de formació és una forma adient d'invertir en el futur i d'aconseguir una reducció important del nombre d'accidents de treball i de malalties professionals.

En darrer lloc, per disposar de treballadors competitius en l'àmbit nacional i internacional, s'ha de facilitar aquella formació de qualitat que els permeti assolir competències professionals que els siguin transferibles en qualsevol entorn laboral en què desenvolupin les seves tasques. En aquest marc, el programa Forma't fa especial esment a aquella formació desenvolupada principalment per les universitats, escoles universitàries, centres associats i escoles de negoci, que els permeti avançar cap a l'excel·lència en els seus coneixements i els faci competitius en l'àmbit nacional i internacional.

Vistos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003); el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atesos el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006, relatiu al Fons Social Europeu (FSE) (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell d'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, FSE i al Fons de Cohesió (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desenvolupament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006), i el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d'agost, de la Comissió (DOUE L 214/3, de 9.8.2008), pel qual es declaren determinades categories d'ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament general d'exempció per categories);

Vistes la Llei 16/2007, de 21 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2008 (DOGC núm. 5038, de 31.12.2007), i la Llei 17/2007, de 21 de desembre, de mesures fiscals i financeres (DOGC núm. 5038, de 31.12.2007);

En l'exercici de les competències atorgades pels articles 112, 114 i 170.1.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya;

Un cop consultats els agents socials representats al Consell de Direcció del SOC, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Treball, a proposta del director del Servei d'Ocupació de Catalunya i en ús de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regular el règim de concessió de subvencions dels costos generats a les empreses per a la participació dels seus treballadors i les seves treballadores en activitats formatives dins del programa Forma't.

1.2 Obrir el període de presentació de sol·licituds per a la convocatòria anticipada per a l'any 2009.

Títol 1

Bases reguladores de subvencions per a la concessió de subvencions dels costos generats a les empreses per la participació dels seus treballadors i les seves treballadores en activitats formatives dins del programa Forma't

Capítol 1

Disposicions generals

Article 2

Línies d'actuació subvencionables

El programa Forma't inclou les línies d'actuació següents:

  1. Idiomes: s'inclou en aquesta línia l'aprenentatge tant d'idiomes estrangers associats a una ocupació com l'ensenyament del català, a l'efecte de millorar la competència lingüística oral i escrita en el tracte amb clients, proveïdors, relacions internacionals o tot allò relacionat amb el desenvolupament del treball.

  2. Prevenció de riscos laborals: s'inclou en aquesta línia la formació teòrica i pràctica en matèria de prevenció de riscos laborals que sigui suficient i adequada al lloc de treball o funció de cada treballador o treballadora amb la finalitat de garantir la millora de les seves condicions de seguretat i salut, preferentment aquella formació orientada a prevenir les lesions més representatives quantitativament.

  3. Transferència de coneixements: s'inclou en aquesta línia qualsevol altra activitat formativa no inclosa en les anteriors i que suposi una millora en les competències professionals del/de la treballador/ra, mitjançant una formació genèrica que doti els treballadors i les treballadores d'aquells coneixements i eines...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR