DECRET 216/1995, de 25 de juliol, de regulació dels uniformes, dels distintius i del carnet d'identificació professional dels membres del cos de bombers de la Generalitat.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

La Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, va ser aprovada amb l'objecte de procedir a l'ordenació general de les accions i els serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya i també amb el de procedir a la fixació de l'estructura i el règim estatutari del cos de bombers de la Generalitat i de la regulació del finançament d'aquests serveis.

Com bé assenyala l'exposició de motius de l'esmentada Llei, l'element personal és la peça clau sobre la qual pivota la funció de prevenció i extinció d'incendis. Són precisament l'especificitat d'aquesta funció i la seva professionalitat, i la preparació i l'ensinistrament dels qui la compleixen les característiques que en fan necessària una regulació, que almenys ha de tenir en compte les particularitats d'un personal que corre un risc permanent, i que han de ser regulades i integrar-se en un estatut del bomber.

Dins aquestes particularitats, cal esmentar l'uniforme dels membres del cos de bombers de la Generalitat, el qual no tant sols és un element que identifica el personal que l'utilitza sinó que també és imprescindible per a la realització de les funcions pròpies d'aquest cos i que es caracteritzen per un elevat grau de perillositat, penositat i especial dificultat tècnica.

És així que la Llei 5/1994 proporciona el fonament legal que es requereix per tal de procedir a un desplegament reglamentari de la matèria i el marc jurídic que determina el contingut d'aquest desplegament.

En aquest sentit, dins l'articulat de la Llei 5/1994, cal destacar la previsió de l'article 38.1.a), que estableix l'obligatorietat de dur l'uniforme reglamentari, i l'apartat e) del mateix article, referent al deure especial de mantenir les instal·lacions i els materials afectes al servei en condicions correctes d'ús; l'article 38.2, que preveu que els deures específics dels membres del cos de bombers de la Generalitat, entre els quals s'inclou, evidentment, també el de dur l'uniforme reglamentari durant la permanència en els parcs i durant les guàrdies, s'han de determinar per via reglamentària; les previsions de l'article 43, apartats a) i d), quant a tipificació de faltes greus, i de l'article 44, apartats a) i b), quant a tipificació de faltes lleus, etc.

A més a més, a aquesta matèria s'afegeix el que afecta els distintius, els quals s'han de dur sobre l'uniforme reglamentari. Aquests han de concretar-se a partir de l'estructura i organització jerarquitzades del cos de bombers de la Generalitat, segons preveu l'article 11.1 de la Llei 5/1994, jerarquització que té la seva especificació en les escales i categories indicades en l'article 15 del mateix text legal.

Finalment, el caràcter d'agent de l'autoritat que l'article 10.1 de la Llei 5/1994 reconeix als membres del cos de bombers de la Generalitat quan estan en acte de servei als efectes de garantir la protecció de les persones i els béns en situacions de perill, i el contingut de l'apartat 2 del mateix article, segons el qual també es considera que aquest personal està en acte de servei si, tot i estar-ne lliure, intervé en qualsevol tipus de sinistre havent acreditat prèviament la seva condició, obliguen a la regulació del mitjà material necessari per a aquesta acreditació, la qual es concreta en el carnet d'identificació professional, que ha de ser lliurat a tots els membres del cos de bombers de la Generalitat.

Tenint en compte el que s'ha exposat, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Governació i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1 Uniformes

Article 1

Uniformes 1.1 Els uniformes que han d'utilitzar els membres del cos de bombers de la Generalitat en la realització de les tasques que tenen atribuïdes són l'uniforme de servei i l'uniforme de gala descrits a l'annex 1 d'aquest Decret. 1.2 En l'uniforme de servei s'han de distingir tres modalitats: diària, esportiva i de passeig. La modalitat diària es complementa amb l'equip personal d'intervenció que es descriu a l'apartat 2 de l'annex 1.

Article 2

Disponibilitat dels uniformes 2.1 Els membres del cos de bombers de la Generalitat han de rebre la modalitat diària i la modalitat esportiva de l'uniforme de servei i, si escau, l'uniforme de gala i de passeig. 2.2 A més a més, han de rebre l'equipament específic que es detalla en el punt 4 de l'annex 1 en els supòsits en els quals pertoqui en funció de les tasques atribuïdes, l'especialitat assignada i les exigències derivades de la localització geogràfica dels seus efectius i de les circumstàncies climatològiques.

Article 3

Uniformes del personal funcionari en pràctiques El personal funcionari en pràctiques al qual es refereix l'article 17.5 de la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, ha de rebre la modalitat diària i la modalitat esportiva de l'uniforme de servei.

Article 4

Ús de les modalitats esportiva i de passeig 4.1 Correspon a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya la determinació dels supòsits en els quals és procedent la utilització de la modalitat esportiva de l'uniforme de servei. 4.2 Correspon a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya la determinació dels membres del cos de bombers de la Generalitat que poden utilitzar la modalitat de passeig de l'uniforme de servei. Igualment, li correspon la determinació dels supòsits en els quals n'és procedent la utilització.

Article 5

Ús de l'uniforme de gala L'uniforme de gala únicament és utilitzat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR