DECRET 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

Mitjançant la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció d'incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana, es van regular tot un seguit de mesures d'aplicació a les urbanitzacions que no tenen una continuïtat amb la trama urbana i que estan situades a menys de cinc-cents metres de terrenys forestals i a les edificacions i les instal·lacions aïllades situades en terrenys forestals.

Aquest Decret desplega la Llei 5/2003, de 22 d'abril, tot regulant els requeriments que s'hi preveuen, com ara la franja exterior de protecció, les condicions de manteniment de les parcel·les no edificades i dels vials, la definició i el contingut del Pla d'autoprotecció i les característiques de la xarxa d'hidrants.

Es desenvolupen també els aspectes relatius al plànol en què s'han de delimitar les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions afectades per la Llei 5/2003, els estàndards cartogràfics a emprar, el Pla d'autoprotecció, i, finalment, es determinen, entre d'altres aspectes, els òrgans competents per a la imposició de les sancions.

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora;

A proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge i de la consellera d'Interior, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

És objecte d'aquest Decret el desplegament de les mesures regulades a la Llei 5/2003, de 22 d'abril, de mesures de prevenció d'incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

Article 2

Àmbit d'aplicació

2.1 Aquest Decret s'aplica a les urbanitzacions que no tenen una continuïtat immediata amb la trama urbana i que estan situades a menys de cinc-cents metres de terrenys forestals i a les edificacions i les instal·lacions aïllades situades en terrenys forestals.

2.2 S'exclouen de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret les edificacions i les instal·lacions destinades a explotacions agrícoles i ramaderes i els habitatges que hi són vinculats. Aquestes edificacions, instal·lacions i habitatges resten sotmeses a les disposicions del Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals, i a les del Decret 241/1994, de 26 de juliol, sobre condicionants urbanístics i de protecció contra incendis en els edificis, complementaris de la NBE-CPI/91.

Article 3

Definicions

A efectes d'aquest Decret s'entén per:

  1. Urbanització: agregat de parcel·les i edificacions destinades a l'habitatge emplaçat de manera no connexa amb el nucli urbà primigeni i històric.

  2. No tenir continuïtat immediata amb la trama urbana: tenir una posició en el territori separada dels sòls urbans o urbanitzables ja urbanitzats.

  3. Terrenys forestals: els que tenen aquesta consideració d'acord amb la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya.

  4. Període de màxim risc d'incendi: període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre per a les zones especificades com a zona d'alt risc d'incendi, d'acord amb el Decret 64/1995, de 7 de març, pel qual s'estableixen mesures de prevenció d'incendis forestals.

  5. Franja exterior de protecció: és la franja de terreny, amb una amplada mínima de 25 metres, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida i podada que compleix les característiques que s'estableixen a aquest Decret.

  6. Subjectes obligats: les persones físiques i jurídiques a què fa referència l'article 4 de la Llei 5/2003, de 22 d'abril.

  7. Pla d'autoprotecció contra incendis forestals: és la previsió de les accions i mesures de resposta i emergència davant dels incendis forestals, que han de redactar els subjectes obligats, d'acord amb els articles 19 i 20 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya.

Capítol 2

Planificació i prevenció

Article 4

Plànol de delimitació

4.1 Correspon als ajuntaments l'elaboració i aprovació, per part del seu ple, d'un plànol de delimitació que ha de determinar les urbanitzacions, les edificacions i les instal·lacions, situades en el seu terme municipal, que s'incloguin en l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret.

4.2 El plànol de delimitació ha d'incorporar la informació següent:

  1. Una relació numerada de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions, en suport paper o suport digital, amb localització sobre el Mapa comarcal de Catalunya a escala 1:50.000 produïts per l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

  2. Un mapa de detall de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions, amb localització sobre el Mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:5.000, ja sigui en la seva versió en paper, rasteritzada o Base topogràfica de Catalunya 1:5.000, que ha de grafiar les franges exteriors de protecció que ja existeixen o que cal que existeixin.

    4.3 El plànol de delimitació ha d'anar acompanyat d'un document en què es determinin les fases d'execució, que poden ser consecutives, dels treballs que cal efectuar per complir les obligacions establertes per l'article 3 de la Llei 5/2003, tant pel que fa al termini en què s'han de dur a terme com respecte de l'àmbit territorial afectat.

    4.4 El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de la Direcció General del Medi Natural, i els ens supramunicipals poden donar suport per a l'elaboració del plànol de delimitació quan així s'acordi amb l'ajuntament afectat.

    4.5 El procediment d'aprovació del plànol de delimitació s'ajustarà a la tramitació següent:

  3. Elaboració.

  4. Informació pública.

  5. Informe de la Direcció General del Medi Natural.

  6. Aprovació pel ple de l'ajuntament.

  7. Tramesa al Departament de Medi Ambient i Habitatge.

    4.6 El contingut del plànol de delimitació s'ha de tenir en compte en l'elaboració dels instruments de planificació urbanística municipal.

    4.7 Qualsevol canvi en les condicions i requeriments que motiven la inclusió de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions en el plànol de delimitació ha de ser comunicat a l'ajuntament del seu terme municipal, en un termini màxim de dos mesos des que es van produir, per a la revisió, si s'escau, del plànol de delimitació o la interrupció dels treballs que s'estiguin duent a terme.

Article 5

Pla d'autoprotecció contra incendis forestals

5.1 El Pla d'autoprotecció contra incendis forestals s'ha d'elaborar d'acord amb el que s'estableix a l'annex 1 d'aquest Decret.

5.2 El Pla d'autoprotecció contra incendis forestals s'ajusta a la tramitació següent:

  1. Elaboració del Pla.

  2. Aprovació del ple de l'ajuntament.

  3. Informe de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil.

  4. Homologació per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, d'acord amb l'article 19 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya.

  5. Integració com a annex al Pla d'actuació municipal o de l'entitat corresponent.

Article 6

Franja exterior de protecció

6.1 La franja exterior de protecció ha de complir les característiques que s'estableixen a l'annex 2 d'aquest Decret. A l'annex 3 es recullen els criteris per a l'execució de les actuacions de tractament de vegetació.

6.2 La franja exterior de protecció es mesura des del límit exterior de les parcel·les situades al perímetre de les urbanitzacions, les edificacions i les instal·lacions incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret.

Les zones verdes o vials perimetrals existents a partir del límit esmentat es poden computar com a part de la franja exterior de protecció.

6.3 Les noves urbanitzacions que prevegin els plans d'ordenació urbanística municipal han d'incloure dintre del seu àmbit les franges de protecció contra incendis regulades en aquest Decret.

6.4 L'accés per a la realització de les franges de protecció es fa sempre que sigui possible a través de la xarxa viària de la urbanització mateixa. En...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR