ORDRE AAR/426/2008, de 19 de setembre, sobre mesures urgents per a la prevenció i l'eradicació de la llengua blava.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/426/2008, de 19 de setembre, sobre mesures urgents per a la prevenció i l'eradicació de la llengua blava.

El 19 de setembre de 2008 es va confirmar un brot de la malaltia de la llengua blava en una explotació ovina del municipi de Sant Jaume de Llierca a la comarca de la Garrotxa, i per l'Ordre AAR/420/2008, de 19 de setembre, s'ha procedit a la declaració oficial del focus corresponent.

La febre catarral ovina o llengua blava és una malaltia inclosa al Codi zoosanitari internacional de l'Organització Mundial de la Sanitat Animal (OIE) i a la llista de malalties de declaració obligatòria de la Unió Europea.

La Directiva 2000/75/CE, del Consell, de 20 de novembre, per la qual s'aproven disposicions específiques relatives a les mesures de lluita i eradicació de llengua blava, i el Reglament CE 1266/2007, de la Comissió, de 26 d'octubre, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació de la Directiva 2000/75/CE, del Consell, en allò relatiu al control, el seguiment, la vigilància i les restriccions al trasllat de determinats animals d'espècies sensibles a la febre catarral ovina, i les seves modificacions posteriors, i la Decisió de la Comissió 2008/655/CE, de 24 de juliol, per la que s'aproven els plans d'urgència contra la llengua blava de determinats estats membres i es determina el nivell de la participació financera de la Comunitat per a 2007 i 2008, constitueixen el marc normatiu comunitari en relació amb les mesures de lluita i eradicació de la llengua blava.

La Generalitat de Catalunya té assumides competències d'agricultura i ramaderia en virtut de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, l'article 116 del qual estableix que correspon a la Generalitat, respectat el que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueixen els articles 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia. Concretament, l'apartat d) de l'article 116 estableix aquesta competència en l'àmbit de la sanitat animal en els casos en què no tingui efectes sobre la salut humana. I també estableix la competència exclusiva en l'àmbit de la protecció dels animals.

Aquestes competències es troben assignades al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, d'acord amb el Decret 421/2006, de 27 de novembre, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, que les exerceix mitjançant la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia.

A Catalunya, mitjançant l'Ordre AAR/423/2008, de 16 de setembre, s'estableixen les bases reguladores dels ajuts per a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví corresponents a 2008, i estableix normes de desenvolupament de la campanya de vacunació del bestiar boví, oví i cabrum a Catalunya.

Donades les greus repercussions que pot tenir la propagació de la malaltia de la llengua blava un cop confirmat el brot de 19 de setembre de 2008, es considera necessari establir mesures urgents per a la prevenció i l'eradicació de la llengua blava en tot el territori de Catalunya.

D'acord amb les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya en matèria de sanitat animal, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objectius

Aquesta Ordre té per objecte l'establiment de les mesures per a la prevenció i l'eradicació de la llengua blava a Catalunya, aplicables a partir del 19 de setembre de 2008, als efectes de declarar oficialment l'existència de la malaltia de la llengua blava en el territori de Catalunya.

Article 2

Vacunació

2.1 Les explotacions ramaderes de les espècies bovina, ovina i caprina hauran de practicar obligatòriament la vacunació dels animals d'acord amb el que estableix l'annex 2 de l'Ordre AAR/423/2008, de 16 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a l'administració de la vacuna obligatòria de la llengua blava en el bestiar boví corresponents a l'any 2008, i s'estableixen les normes per al desenvolupament de la campanya de vacunació en boví, oví i cabrum a Catalunya.

2.2 S'exceptuen de la vacunació els animals que s'hagin escollit com a sentinelles.

Article 3

Mesures a les explotacions afectades

3.1 Quan...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR