DECRET 32/2009, de 24 de febrer, sobre la valorització d'escòries siderúrgiques.

Fecha de Entrada en Vigor19 de Marzo de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Medi Ambient i Habitatge
Rango de LeyDecret

DECRET

32/2009, de 24 de febrer, sobre la valorització d'escòries siderúrgiques.

L'actual política en matèria de residus, a tots nivells, es fonamenta en el principi de jerarquia en la gestió dels residus, inspirador també de la Llei 6/1993, de 15 de juliol, de residus, en virtut del qual, en primer lloc, cal prevenir la seva producció, però en aquells casos que no sigui possible s'han d'aprofitar els recursos que contenen els residus.

L'Ordre de 15 de febrer de 1996, sobre valorització d'escòries, constitueix el marc jurídic que ha permès a Catalunya la valorització d'una important quantitat d'escòries procedents d'instal·lacions d'incineració de residus municipals i d'escòries produïdes en processos termometal·lúrgics.

L'experiència d'aquests anys en la valorització de les escòries siderúrgiques ha confirmat la possibilitat real d'aprofitament d'aquestes com a material de construcció en obra civil, en substitució d'àrids naturals i com a primera matèria per a altres produccions.

La composició química, les característiques tècniques i el comportament davant el test de lixiviació de les escòries siderúrgiques justifiquen l'existència d'una regulació mediambiental específica que possibiliti l'aprofitament d'aquest material.

En aquest sentit, i un cop el text ha estat sotmès al procediment de comunicació a la Comissió Europea d'acord amb la Directiva 98/34/CE, de 22 de juny, i el Reial decret 1337/1999, de 31 de juliol, la present norma estableix els requisits mediambientals necessaris per poder valoritzar les escòries siderúrgiques, així com el procediment administratiu per dur a terme aquesta valorització, tot garantint la protecció de la salut de les persones i del medi ambient.

Per tot això, en el marc de la política ambiental de la Generalitat de Catalunya, de les seves competències en matèria de medi ambient, d'acord amb l'article 144.1.e) de l'Estatut d'Autonomia, d'acord amb l'article 5.1 i la disposició final segona de la Llei 6/1993, de 15 de juliol, vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del Conseller de Medi Ambient i Habitatge, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

Aquest Decret té per objecte establir els requisits mediambientals, el procediment administratiu per a la valorització de les escòries siderúrgiques, i les obligacions de les persones productores, tractadores i usuàries d'aquestes escòries, tot garantint la protecció de la salut de les persones i del medi ambient.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Aquest Decret és d'aplicació a les activitats de generació, tractament, valorització i ús de les escòries siderúrgiques.

Article 3

Definicions

Als efectes d'aquesta norma s'entén per:

  1. Escòria siderúrgica: residu procedent de la fabricació d'acer en forn d'arc elèctric que es forma un cop acabat el procés tèrmic o bé és retirat del bany metàl·lic, en el qual sobreneda, mitjançant l'operació de desescoriació i una vegada separada la fracció fèrrica.

  2. Escòria siderúrgica valoritzable: material inorgànic, obtingut mitjançant operacions de tractament i adequació de l'escòria siderúrgica, que presenta característiques tècniques aptes per ser utilitzat com a substitut d'àrid natural, d'acord amb els requisits establerts en el present Decret.

  3. Productor/a d'escòries siderúrgiques: és la persona física o jurídica titular d'una indústria de fabricació d'acer en forn d'arc elèctric, generadora d'escòries siderúrgiques.

  4. Posseïdor/a d'escòries siderúrgiques: la persona productora de les escòries siderúrgiques o la persona física o jurídica que les tingui en possessió i no tingui la condició de gestor o gestora de residus.

  5. Tractador/a d'escòries siderúrgiques: és la persona física o jurídica, ja sigui la mateixa productora de l'escòria siderúrgica o un tercer, que realitza les operacions de tractament adequades que permeten l'aprofitament dels recursos continguts a les escòries siderúrgiques i, específicament, l'obtenció, a partir d'aquestes, de materials inorgànics substitutius d'àrids naturals, sense posar en perill la salut humana i sense utilitzar procediments ni mètodes que puguin causar perjudicis al medi ambient.

  6. Petit/a tractador/a d'escòries siderúrgiques: és la persona física o jurídica que tracta menys de 25.000 tones anuals d'escòries siderúrgiques.

  7. Usuari/a d'escòries siderúrgiques valoritzables: és la persona física o jurídica que utilitza les escòries siderúrgiques valoritzables per alguns dels usos establerts en els articles 7 i 8 d'aquest Decret.

Article 4

Instal·lacions per al tractament i emmagatzematge d'escòries siderúrgiques

4.1 El tractament de les escòries siderúrgiques, previ a la seva utilització d'acord amb els articles 7 i 8, es pot realitzar en els mateixos centres de producció o en plantes externes.

4.2 L'activitat de tractament de les escòries en plantes externes resta sotmesa al règim d'autorització o llicència ambiental establert per la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la Intervenció Integral de l'Administració Ambiental.

4.3 El tractament en origen de les escòries s'ha d'incloure en l'autorització o llicència ambiental, necessària per a l'exercici de l'activitat que les genera, d'acord amb la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'administració ambiental.

4.4 Les instal·lacions de tractament de les escòries siderúrgiques han de complir les condicions tècniques establertes en l'annex I d'aquest Decret.

Article 5

Requisits que han de complir les escòries siderúrgiques per ser declarades com valoritzables per al seu ús en obra civil

5.1 Per a la declaració de l'escòria siderúrgica com valoritzable per al seu ús en obra civil cal realitzar prèviament les anàlisis conforme al que estableixen els annexos II i III del present Decret.

5.2 Una escòria siderúrgica es considera valoritzable per al seu ús en obra civil si els resultats de les anàlisis no superen els valors indicats en l'annex II del present Decret.

5.3 Les escòries siderúrgiques mantenen el seu caràcter de valoritzables si els resultats de les anàlisis periòdiques que ha de realitzar el tractador d'acord amb el que disposa l'article 10.2 d'aquest Decret, no superen els valors indicats en l'annex II.

Si els resultats de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR